Home Politika Kosovo je sastavni deo Srbije

Kosovo je sastavni deo Srbije

by euronet063


AMBASADOR Demokratske Narodne Republike Alžir u Srbiji Fatah Mahraz izjavio je da je Kosovo sastavni deo Srbije te iz tog razloga Alžir nije priznao njegovu jednostranu nezavisnost.

ШАМАР ЛАЖНОЈ ДРЖАВИ: Косово је саставни део Србије

Foto: Profimedia

On je za današnju Politiku rekao da Alžir bezrezervno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, koja, kako je naveo, sa svoje strane, reafirmiše svoju privrženost poštovanju međunarodnog prava po pitanju Zapadne Sahare, koje predviđa pravedno i trajno rešenje ovog sukoba u skladu s relevantnim rezolucijama Generalne skupštine i Saveta bezbednosti OUN.

– Ovakav stav naglašen je marta 2018. godine, prilikom zvanične posete Beogradu našeg tadašnjeg ministra spoljnih poslova, i ponovo potvrđen juna 2023. tokom razgovora, vođenih takođe u Beogradu, između našeg ministara spoljnih poslova Ahmeda Atafa i njegovog srpskog kolege Ivice Dačića, koji je potvrdio posvećenost svoje zemlje da neće delovati nauštrb pozicija Alžira, niti njegovih fundamentalnih interesa u njegovom regionu – rekao je Mahraz.

On je dodao da je Zapadna Sahara neautonomna teritorija na koju treba da se primeni doktrina Ujedinjenih nacija o dekolonizaciji.

Govoreći o rezoluciji u Srebrenici koja je usvojen u GS UN, ambasadaor Alžira je rekao da je njegova zemlja prilikom glasanja bila uzdržana, jer smatra da je Dejtonski sporazum jedina konsenzualna osnova na kojoj je bilo moguće da se rat u Bosni i Hercegovini okonča, kao i da se pri svakom koraku i svakoj inicijativi prednost mora dati duhu saradnje i dijaloga radi očuvanja miroljubivog suživota i razvoja Bosne i Hercegovine.

Foto: Printskrin

Prema rečima ambasadaora Alžira, Alžir i Srbija imaju izvanredne političke odnose, o čemu svedoče pozitivni ishodi redovnih konsultacija koje se naizmenično održavaju u dve zemlje i na kojima se uvek i iznova konstatuje velika konvergencija stavova o brojnim regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa.

On je podsetio da veze prijateljstva, saradnje i solidarnosti između Alžira i Srbije datiraju još iz narodnooslobodilačkog rata, kada su vlada i narodi tadašnje Jugoslavije podržavali pravednu stvar alžirskog naroda.

– Srpske kompanije, koje i danas rade u mojoj zemlji, dale su značajan doprinos izgradnji i razvoju Alžira posle sticanja nezavisnosti. Od tada, razmenjeno je više poseta na visokom nivou, potpisan je niz sporazuma o saradnji i održano 20 zasedanja Međuvladinog mešovitog komiteta – naveo je Mahraz.

On je podsetio da je alžirski premijer posetio Srbiju 2021. kako bi ponovo pokrenuo dijalog na najvišem nivou, a potom je i ministar spoljnih poslova Alžira došao u radnu posetu Beogradu u junu prošle godine, tokom koje je usvojena zajednička mapa puta koja sadrži važne političke i ekonomske aktivnosti u veoma ratkom roku, a s ciljem da se revitalizuje saradnja na svim nivoima.

– Ta saradnja uskoro će imati koristi i od ponovnog otvaranja direktne vazdušne linije između Alžira i Beograda, što će olakšati razmenu u oblasti turizma i trgovine – ukazao je on.

Na pitanje kako sagledava odnose Srbije sa Afrikom, Mahraz je kazao da je Alžir najveći arapski i afrički ekonomski i komercijalni partner Srbije s obimom trgovine u znatnom rastu.

– Najveća zemlja Afrike, Alžir, ima i sve predanosti, kao što su pomorska, železnička, putna, vazdušna i IKT infrastruktura, što mu daje strateški značaj. Takođe, pripadnost Alžira afričkoj Zoni slobodne trgovine otvara ogromne mogućnosti za srpsku privredu kroz trijangularnu saradnju s Afrikom – smatra Mahraz.

Dodaje i da sa svoje strane, Srbija, čije su kompanije razvile tehnološku ekspertizu u brojnim sektorima, već ima koristi od značajnog kapitala prijateljstva u Africi, koji datira još iz vremena Jugoslavije, što će svakako olakšati uspostavljanje novih partnerstava s Alžirom na kontinentu.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije





Izvor

You may also like