Home Politika Profesor sa FPN-a za „Blic“ TV o ponašanju poslanika u Narodnoj skupštini

Profesor sa FPN-a za „Blic“ TV o ponašanju poslanika u Narodnoj skupštini

by euronet063


Vesti

Politika

Profesor sa FPN-a za „Blic“ TV o ponašanju poslanika u Narodnoj skupštini

Od uvođenja visestranačja iz ovih klupa viđale su se razne scene. U cilju jačanja poverenja građana u Narodnu skupštinu 2020. godine, usvojen je kodeks ponašanja poslanika, ali to čini se nije mnogo uticalo na kulturu parlamentarnog dijaloga. Nastavili su se povišeni tonovi, verbalni, ali umalo i fizički obračuni.

Parlament

Parlament

Tri dana konstitutivne sednice novog saziva Skupštine letele su uvrede i toalet papir, a policija je svakodnevno boravila u sali.

Kazne za loše ponašanje

Kodeks ponašanja poslanika pooštren je 2021. godine i njime su predviđene kazne i do pola plate za nepoštovanje pravila.

Baš tako u novom sazivu kažnjen je Borislav Novaković zbog prilaženja govornici tokom izlaganja ekspozea.

Predsedavajući je u poslednjem sazivu sa po deset odsto plate odnosno 11.521 dinarom kaznio pet poslanika.

Radomira Lazovića – poslanik Zeleno-levog fronta

Aleksandara Jovanovića Ćutu – poslanik Ekološkog ustanka (prišao govornici)

Srđana Milivojevića – poslanik Demokratske stranke (prišao govornici)

Tijanu Perić Diligenski – poslanicu stranke Srbija centar (govor mimo reda)

Radoslava Milojičića Kenu – Srpska napredna stranka (cepanje plakata Borislavu Novakoviću)

Da Srbija nije usamljen slučaj pokazuje i predlog koji je stigao u nemački bundestag. Tamošnjim poslanicima biće udvostručene kazne, pa će za vikanje i uvrede platiti od 2.000 do 4.000 evra.

Da li bi to bio lek i za poslanike u Srbiji?

Mi smo svetlosnim godinama udaljeni od bilo kog parlamenta u Evropi, ovde je nemoguće represijom ućutkati opoziciju – kazao je kažnjeni poslanik Srđan Milivojević.

– Na mene to neće da utiče, odnosno može da me motiviše dodatno, jer ako će da me kažnjavaju zbog sitnice zbog čega ja ne bih bila još gora, ako će me po džepu rebnuti svakako – kaže Tijana Perić, diligenski kažnjena poslanica.

– Kako pretežno žive od plate, udaranje po džepu bi možda u neku ruku moglo da bude delotvorno, ali bi svakako presudan mogao biti takozvani srpski inat – smatra Bojan Vranić, profesor na Fakultetu političkih nauka.

– Kod nas u Srbiji postoji jedno uvrećeno i utemeljeno mišljenje da narodni poslanici treba da se ponašaju i nisam siguran da će oni prestati u neko dogledno vreme da to rade, ali kažem da nije preterani trošak koliko bi inače platili neki marketing – dodao je on.

Kažnjavanje može donekle da ima efekta, smatraju anlitičari, ali ocenjuju da je ipak na svakom poslaniku pojedinačno odgovornost da odabere način da iznošenje mišljenja i odbrana interesa bude primereno za instituciji u kojoj se nalaze….od čega smo izgleda još mnogo daleko.



Izvor

You may also like