Home Politika Albanski lobista Robert Menendez proglašen krivim po svih 16 tačaka optužnice za primanje mita, preti mu do 200 godina zatvora

Albanski lobista Robert Menendez proglašen krivim po svih 16 tačaka optužnice za primanje mita, preti mu do 200 godina zatvora

by euronet063


Vesti

Politika

Albanski lobista Robert Menendez proglašen krivim po svih 16 tačaka optužnice za primanje mita, preti mu do 200 godina zatvora

Porota na federalnom suđenju za korupciju senatoru Robertu Bobu Menendezu i dvojici njegovih poslovnih saradnika – Fredu Daibesu i Vaelu Hani – proglasila je Menendeza krivim po svim tačkama optužnice nakon iscrpljujućeg devetnedeljnog kompleksnog suđenja na Menhetnu.

.

Foto: Adam Gray / Profimedia

.

Robert Menendez se izjasnio da nije kriv po federalnim optužbama da je primio niz mita u zamenu za pomoć stranim vladama. Osuda po svih 16 tačaka protiv njega izlaže Menendezu kaznu do 200 godina zatvora, iako je tako teška kazna malo verovatna.

Blic preporučuje

Zakazana presuda

Sudija je zakazao datum izricanja presude za 29. oktobar.

.

Foto: Julia Nikhinson / Tanjug/AP

.

Podsetimo, Robertu Menendezu (70) sudi se zbog primanja mita u vidu keša i zlatnih poluga kako bi učinio uslugu biznismenima iz Nju Džerzija, što je on negirao.

On je optužen i da je radio kao strani agent u korist Egipta, što je takođe odbacio.

Dok je napuštao sud na Menhetnu, Robert Menendez je u petak rekao da veruje u Boga i u porotu.

Vučić: „Sve radio protiv Srbije“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije, povodom optužnice protiv američkog senatora Roberta Menendeza za mito, da je on najmoćniji albanski lobista, koji je sve uradio protiv Srbije na način da je bilo jasno da ga Albanci za to plaćaju.

Reč je o čoveku koji je najmoćniji albanski lobista. Ne postoji niko ko je bio gori prema Srbiji, ko je uradio prljaviji posao od Boba Menendeza – rekao je Vučić novinarima juče u Njujorku.

Aleksandar Vučić

Foto: TV Pink / screenshot

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić je dodao da je Robert Menendez pokušavao da lobira za priznanje Kosova na Kipru i u Grčkoj pošto je bio veoma uticajan i u Nikoziji i u Atini.

Učinio je sve što je mogao protiv nas. Kada vidite taj jezivi stil, bez argumentacije, ali da stalno juri na metu, kao kobac ili jastreb, jasno je da su ga platili Albanci – istakao je Vučić.

Vućić je takođe dodao da je slučaj povezan sa egipatskom Vladom, verovatno zato što je politički primeren, zbog predsednika Egipta Fataha El-Sisija, i ulaska Kaira u BRIKS, ali da tek treba da se utvrdi o čemu se zapravo radi.

(Foks njuz, Blic)



Izvor

You may also like