Home Politika Aljbin Kurti planira otvaranje mosta na Ibru u severnoj Mitrovici, Srbi protiv

Aljbin Kurti planira otvaranje mosta na Ibru u severnoj Mitrovici, Srbi protiv

by euronet063


Vesti

Politika

Aljbin Kurti planira otvaranje mosta na Ibru u severnoj Mitrovici, Srbi protiv

Dijalog Beograda i Prištine je u ćorsokaku i umesto da povlači poteze koji bi relaksirali odnose, Aljbin Kurti uporno insistira na onima koji ih narušavaju. Poslednji u nizu je odluka da se otvori glavni most na Ibru, čemu se protive Srbi. Analitičari kažu da prištinski premijer ovim ne želi da spoji dva naroda, već da isprovocira i demonstrira kako uspostavlja kontrolu nad žiteljima severa.

.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

.

Umesto da spaja dva dela Mitrovice, most na Ibru ih već dugo razdvaja i simbol je sukoba Srba i Albanaca. Otvoren je za pešački, ali ne i drumski saobraćaj. Na njemu se desilo više od 1.000 incidenata između Srba i Albanaca, zbog čega su lokalni Srbi su na mostu postavili barikadu a i dalje su stacionirani pripadnici KFOR – a.

Blic preporučuje

Priština je rešila to da promeni, pa je Vlada Kosova 29. aprila podržala odluku koju je dan ranije donela Skupštine opštine Severna Kosovska Mitrovica o otvaranju mosta.

To je u suprotnosti sa sporazumima postignutim tokom dijaloga Beograda i Prištine, koji preciziraju da je potrebno da se prvo jasno razgraniči administrativna nadležnost između Severne i Južne Mitrovice.

To još nije urađeno, a Ognjen Gogić, politički analitičar sa Kosova, za Blic kaže da nije u pitanju iskrena želja da most postane simbol koji spaja, već provokacija.

– Otvaranje mosta na Ibru nema praktičan značaj jer je Severna Mitrovica saobraćajno povezana sa ostatkom Kosova drugim mostovima. Značaj je više simbolički. Srbi na severu bi otvaranje most shvatili kao provokaciju i nastojanje vlasti u Prištini da ponovo demonstrira kako uspostavlja kontrolu nad njima – napominje Gogić.

Kako dodaje, Kurti upravo zbog toga i pokreće tu temu, posebno pred parlamentarne izbore na Kosovu.

– Ipak, o otvaranju mosta na kraju odlučuje KFOR jer su na njemu raspoređeni italijanski Karabinjeri – kaže Gogić.

Aljbin Kurti

Foto: Visar Kryeziu / Tanjug/AP

Aljbin Kurti

Ako je do onih koji odlučuju, oni su jasno pokazali da na ovu inicijativu ne gledaju blagonaklono. Izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekao je da „nije vreme“ a komandant KFOR-a general-major Ozkan Ulutaš da „odluke o ovom mostu treba donositi u Briselu“.

Kurti: Otvaranje mosta nije upereno protiv bilo koga

Ali, Kurti ne odustaje pa je juče tim povodom održao sastanak sa sa ambasadorima Kvinte i odlazećim šefom Kancelarije EU na Kosovu.

Dan posle tog susreta, Kurti je ima potrebu da i dalje objašnjava pa je rekao da „otvaranje mosta na Ibru nije upereno protiv bilo koga“.

– Most je tu da pređe reku, jezero ili provaliju, sada ne možemo da imamo mostove koji su zaobilaznica za most. Smatram da i ovaj most treba da bude otvoren, čak je pre mnogo godina u jednom od Briselskih sporazuma potpuno otvaranje mosta i za građane i za vozila nazvano simbolom normalizacije. Ni protiv koga, već za sve – rekao je Kurti.

Pročitajte još

USVOJENA IDEJA KURTIJEVE STRANKE Most koji deli Kosovsku Mitrovicu se OTVARA za saobraćaj, podržali je „zamenjeni“ odbornici bez ijednog SRPSKOG GLASA

Kfor: Pitanje ponovnog otvaranja mosta na Ibru da se reši političkim dijalogom

U ove reči, čini se, sumnja Evropska unija a postoje naznake i da će biti posledica. Dopisnik iz Brisela Avgustin Paljokaj. On je ocenio da bi, prema diplomatskim izvorima u EU, u slučaju ukidanja sankcija Prištini, eventualno otvaranje glavnog mosta na Ibru, bez dileme Kosovu vratilo kaznene mere SAD i EU.

Skepticizam prema kosovskim vlastima, prema diplomatskim izvorima, povećan je od trenutka kada se pojavila mogućnost otvaranja mosta preko reke Ibar i ukoliko EU odluči da ukine mere, brzo bi ih vratila. Dakle, formalno, one nisu vezane za dijalog, ali u EU nikada ne postoji samo jedan razlog za akciju, već postoji nekoliko razloga koji se ne pominju u javnosti – kazao je Paljokaj za KTV.

Šta kažu Srbi?

Građani Severne Mitrovice smatraju da ne treba doći do otvaranja mosta, jer bi, kako kažu, ovaj potez doprineo eskalaciji situacije.

Smatram da se uslovi nisu stekli za to. Kao što možemo da vidimo, svakog dana imamo bezbednosne probleme, niko od građana na severu, a posebno u Severnoj Mitrovici se ne oseća dovoljno slobodno, jednostavno nemamo poverenje u tu vrstu koraka napred – rekao je jedan od žitelja severne Mitrovice za Blic TV.

Od 2015. otvoren za pešake

Glavni most na Ibru bio je potpuno zatvoren za saobraćaj od okončanja sukoba 1999. godine i od tada je bio poprište incidenata. Zbog toga su lokalni Srbi na mostu postavili barikade, o čijem uklanjanju su 2014. godine započeti razgovori pregovaračkih timova Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

.

Barikada sa mosta je uklonjena 17. juna 2014, a u organizaciji Kancelarije za KiM i lokalne srpske samouprave, izgrađen je zeleni pojas oivičen betonskim žardinjerama ili takozvani „Park mira“.

Sporazum o revitalizaciji mosta postignut je 2015. godine, otvoren je za pešake.Iako je najavljeno da most bude u potpunosti otvoren za saobraćaj do 20. januara 2017, to se nije dogodilo, te ovaj most i dalje koriste samo pešaci.



Izvor

You may also like