Home Politika Održani protesti protiv rudarenja litijuma u Novom Sadu, Obrenovcu, Kragujevcu i Bajinoj Bašti

Održani protesti protiv rudarenja litijuma u Novom Sadu, Obrenovcu, Kragujevcu i Bajinoj Bašti

by euronet063


Vesti

Politika

Održani protesti protiv rudarenja litijuma u Novom Sadu, Obrenovcu, Kragujevcu i Bajinoj Bašti

Večeras su se u Novom Sadu, Obrenovcu, Bajinoj Bašti i Kragujevcu održali protesti protiv rudarenja litijuma.

.

Foto: Marko Dragoslavić / Fonet

.

U Novom Sadu je protest nazvan „Rio tinto, nećeš kopati“, a okupljenim građanima obratilo se pet govornika, a potom je održana šetnja od Trga slobode do Varadinskog mosta.

Jedan od organizatora protesta u Novom Sadu, Milenko Vujić iz Udruženja građana „Most solidarnosti“, rekao je „da se iskreno nada da će vlast čuti svoje građane i smiriti ovu suludu situaciju i zaustaviti kopanje“.

Govornici u Novom Sadu su bili i sociolog Jovo Bakić, glumica Bojana Novaković, inženjer geologije Aca Udicki, kao i nekoliko aktivista.

U Obrenovcu je neformalna grupa građana, uz pomoć više ekoloških organizacija, organizovala protest na Trgu Dr Zorana Đinđića.

Učesnici skupa držali su transparente sa napisima „Stop Rio TInto“ , „Dajte Mići Rio Tinto“, „Ne damo Jadar“….

Ekološka aktivistkinja Jelena Cvetković izjavila je FoNetu da je cilj današnjeg protesta da pokaže revolt naroda prema kompaniji Rio Tinto.

Glavna poruka skupa je da Rio Tinto nije dobrodošao u Srbiju i da ne želimo da našu zemlju pretvori u rudarsku koloniju„, rekla je ona.

Foto: Marko Dragoslavić / Fonet

Protest u Obrenovcu

U Kragujevcu su se građanima obratiti Ljiljana Bralović i Ivan Milosavljević.

Okupljeni su poslali poruku “ne rudarenju, ne litijumu”.

Građani Bajine Bašte okupili su se na centralnom trgu.

Foto: screenshot

Protest u Bajinoj Bašti

Iako se ovo mesto ne nalazi na mapi geoloških istraživanju, građani strahaju „da bi hemijski proces mogao da se prelije i na Bajinu Baštu“.

Na jednom od transparenata je: „Mi nećemo pare, hoćemo zdravu hranu“.

Vučić: „Ponudio sam razgovor, cilj protesta rušenje Vučića“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je tokom obilaska završnih radova na izgradnji železničke stanice Vrbas Nova, koja je deo infrastrukture brze pruge Beograd – Novi Sad – Subotica, govorio i o protestima protiv rudarenja litijuma.

Jedan cilj je rušenje Vučića, a drugi je podrška pojedinim zemljama koje ne žele da dopuste da se Srbija ubrzano razvija i napravi značajnu razliku prema nekim drugim zemljama u regionu. Vi ste rekli da to su skupovi zabrinutih, neki su zabrinuti. I zaista mi je veoma važno da se tim ljudima obratimo i da tim ljudima govorimo šta je istina, a šta nije. Pod jedan, bilo kakvog kopanja neće biti još dve godine. Dakle, potpuno je besmislena cela priča, podizanje panike i tako dalje. Dakle, to ljudi moraju da razumeju. Kada vi znate da nema kopanja najmanje dve godine, što ne prihvatate da razgovarate?

Vučić je rekao i da je spreman na dijalog o rudarenju litijuma.

– Ponudio sam ja razgovor. Ponudili smo razgovor u Narodnoj skupštini. Ponudili smo čak i referendum. Hoće li biti razgovora sa ljudima u Loznici, u Dolini Jadra, direktnih razgovora? Ja sam to ponudio već mnogo puta i rekao da svakog od njih želim da primim i da razgovaram, ali da razgovaram, a ne da razgovaram tako što ćete da govorite: „E, Vučiću, doći ćemo sad pa ćemo motkom da uradimo to i to“. Nećete da uradite motkom ništa. Zna se šta je poštovanje zakona, zna se šta je poštovanje prava. To o motkama, Gadafi i ostali slučajevi o kojima maštate, o tome pričate već 12 godina, to se nikada više u Srbiji neće dogoditi. Imali smo tu nesreću da su najgori zavladali ovom zemljom 2000. godine motkama, ali su nekakav polulegitimitet imali, a onda se to sve vrlo teško i vrlo loše završilo za našu zemlju.

(N1, FoNet, Blic)



Izvor

You may also like