Home Politika Zoran Milivojević o Kosovu: Priština će ići do kraja u svojoj politici otcepljenja

Zoran Milivojević o Kosovu: Priština će ići do kraja u svojoj politici otcepljenja

by euronet063


Vesti

Politika

Zoran Milivojević o Kosovu: Priština će ići do kraja u svojoj politici otcepljenja

Zatvaranje mosta na Ibru koji na severu Kosova ima jasnu simboliku i značaj, samo je nastavak onoga što je započeto ukidanjem dinara, zatvaranjem finansijskih institucija, pa onda i pošta pre nekoliko dana. Sve vreme traju i hapšenja Srba uz optužbe za navodne zločine počinjene pre više od dve decenije.

Zoran Milivojević

Foto: Blic TV / screenshot

Zoran Milivojević

Diplomata u penziji Zoran Milivojević kaže za Blic TV kaže da je cilj Prištine potvrda tzv. suvereniteta i državnosti Kosova.

Blic preporučuje


U Briselu sutra nastavak razgovora Beograda i Prištine o upotrebi dinara na KiM


Srbi sa severa KiM sutra na mirnom protestu zbog najava Prištine o otvaranju mosta na Ibru

– Potvrda tzv. suvereniteta i državnosti Kosova. To je cilj te politike i ja mislim da će oni ići do kraja u toj politici. Dakle, da zatvore one institucije u kojima je Srbija najprisutnija koje su direktno vezane za status i pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO). To su obrazovanje i zdravstvo. I ja mislim da će oni sa tim nastaviti tako i da sa strepnjom treba očekivati jesen. Problem je što Priština u tome ima podršku. I to se sada već sasvim očigledno i vidi. Nema nikakve dileme da zapadne sile podržavaju tu politiku. Ja bih rekao podržavaju iz tri razloga – kaže Milivojević i dodaje:

.

Prvi je što su im strateški ciljevi isti. Jer to je nametanje kosovske državnosti i takozvane realnosti. Drugi razlog je pritisak na Srbiju da i ona to prihvati sa promenom faktičkog stanja. I treći razlog je da se to reši ili ostvari čak i merama, metodama i mehanizmima koji su suprotne i pravu i svim normama i standardima u koje se, moram da kažem, zaklinje taj deo međunarodne zajednice koji za toga stoji – kaže diplomata Zoran Milivojević.

„Ne očekujem ništa“

Evropska unija i SAD su zatvaranje filijala ocenile kao jednostrani i nekoordinisani korak koji krši dogovore postignute u okviru dijaloga, međutim, Milivojević kaže da ne očekuje da to na bilo koji način utiče na Prištinu.

– Ja moram da kažem da ne očekujem ništa. Mi smo ovakve stavove imali i do sada. Imali smo još prošle i pretprošle godine sa ignorisanjem svega onoga što nalažu i dogovori, počevši od Briselskog sporazuma 2013, pa preko dugih cevi na severu, pa preko upada, pa preko dovođenja u pitanje ekonomije, ako hoćete, slobodnog pristupa roba i usluga, preko dinara, dakle i suspendovanje dinara na tim prostorima. Uvek smo čuli iste izjave, da tu nema koordinacije, da je to suprotno dogovorima, dijalogu i tako dalje. Međutim, sve se na tome završava i bojim se da su prioriteti ovi strateški ciljevi, da se kosovska državnost nametne silom i da se u tom smislu politika Kurtija i dalje podržava – kaže Milivojević.

Dijaloga Beograda i Prištine nema i ne može ga ni biti, kaže Milivojević.

– Dijaloga naprosto nema, ne može ga ni biti u suštinskom smislu. Mislim da je jedino rešenje, jedina opcija da se vratimo dijalogu, to je da se ispoštuje Briselski sporazum, zajednica Srpskih opština, posebno sada, što su sva ova pitanja u nadležnosti zajednice – kaže Zoran Milivojević.

Hapšenje Srba diplomata Zoran Milivojević vidi kao pritisak na Srbe i podsticanje iseljavanja.

– Na ovaj način se vrši pritisak na Srbe i praktično se podstiče iseljavanje. Nije slučajno što je već preko 15, oko 20% ljudi otišlo sa Kosova i Metohije, jer ovo direktno dovodi u pitanje njihov opstanak i sudbinu na tim prostorima. Bojim se da od toga Kurti sigurno neće odustati na probije međunarodna zajednica. Dakle, taj deo koji to podržava, ukoliko zaista ima interesa, ja mislim da smo negde na krajnjem momentu, na crvenim linijama, jer pitanje je koliko je moguće da Srbi ovo na terenu tolerišu i gde su granice njihovih strpljenja – rekao je diplomata u penziji za „Blic“ TV.



Izvor

You may also like