Home Politika Akademik Vladimir Cvetković povukao se iz ProGlasa, razlog – antirudarska histerija

Akademik Vladimir Cvetković povukao se iz ProGlasa, razlog – antirudarska histerija

by euronet063


Vesti

Politika

Akademik Vladimir Cvetković povukao se iz ProGlasa, razlog – antirudarska histerija

Akademik Vladica Cvetković povukao se iz aktivnosti koje ProGlas organizuje u okviru protesta protiv kopanja litijuma i projekta „Jadar“ kompanije Rio Tinto. Na taj korak se odlučio zbog, kako je objasnio, antirudarske histerije.

Vladica Cvetković

Foto: Aleksandar Slavković / Ringier

Vladica Cvetković

On je jedan od inicijatora ProGlasa, a ranije je rekao da su se ozbiljne stvari izrekle od strane aktivista, te smo tako došli i do antirudarske histerije, ali i da u“ životu ne bi mogao da kaže da je projekat Jadar isplativ za Srbiju, jer nije čitao studiju“.

Blic preporučuje

– Izgleda da Vučićevu vlast možemo da skinemo s vrata jedino i samo nekim novim zastrašivanjem građana, to jest isto onako kako je njegova autokratija i uspostavljena i kako se održava. Junsko-julska društvena gibanja oko projekta Jadar i kompanije Rio Tinto upravo to pokazuju, narod se najlakše mobiliše širenjem straha od neke opasnosti, realne ili prividne, svejedno, to nije presudno – napisao je za Danas Cvetković.

Komentarišući proteste protiv kopanja litijuma, a na pitanje novinara da li ovakvi protesti imaju veće šanse za uspeh Cvetković je rekao „moguće, ali ja to vidim i kao našu nesrećnu realnost“.

Naveo je „da bi za Vučića bilo najbolje da padne na izborima, kao i za nas građane, ali ako bude ovako, preko litijumskog ustanka ili neke druge slične panike, mišljenja je da neće biti dobro ni za njega ni za nas“.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.

Smatra da nije sporna borba žitelja Gornjih Nedeljica protiv otvaranja rudnika litijuma u njihovom kraju, kao ni podrška koja im iz potpuno razumljive solidarnosti dolazi iz drugih delova Srbije, a ni to što taj talas narodnog nezadovoljstva opozicija pokušava da kanališe u svoju korist.

Dodao je i da su pomenuti raspršivači kolektivnog straha, bilo da su akademske ili neakademske provenijencije, odradili „lavovski“ posao.



Izvor

You may also like