Home Politika Most na Ibru kamen spoticanja između Prištine i SAD: Kurti testira Ameriku

Most na Ibru kamen spoticanja između Prištine i SAD: Kurti testira Ameriku

by euronet063


Vesti

Politika

Most na Ibru kamen spoticanja između Prištine i SAD: Kurti testira Ameriku

Insistiranjem da most na Ibru po svaku cenu bude otvoren Aljbin Kurti kao da testira Ameriku, koja je najveći promoter nezavisnosti, zaštitnik i najvažniji partner Prištine. Vašington već nedeljama nedvosmisleno poručuje da automobili ne treba krenu tim mostom, ali prištinski premijer je gluv za ta upozorenja pa se nameće pitanje: kakva će biti reakcija SAD? Kakve su šanse da mu i ovoga puta progledaju kroz prste? Analitičari su smatraju da ovoga puta Kurti biti taj koji će uzmaći.

.

Foto: Tanjug / AP, TV Most, Virginia Mayo, Filip Krainčanić / Ringier

.

Od proglašenja nezavisnosti 2008. godine, prethodnih 16 godina, Kosovu je najvažnija podrška stizala sa jedne adrese – SAD. Osećanja su očigledno bila uzvraćena, jer je praksa pokazala da je Priština imala uvo samo za one poruke koje su dolazile iz Amerike.

Blic preporučuje

Ovoga puta došlo je do šuma na vezi, a Dragan Šutanovac, predsednik Saveta za strateške politike i nekadašnji ministar odbrane Srbije, smatra da će se to na terenu i videti. On za „Blic“ kaže da smatra da se snage Kfora neće pomeriti sa mosta i neće omogućiti da on bude otvoren na način na koji to Kurti priželjkuje.

– Po ko zna koji put Kurti politikom sukoba pokušava da izazove negativnu reakciju sa srpske strane i da napravi konflikte u kojima bi se Srbi, pre svega, sukobili sa Kforom. Međutim, ono što je interesantno ovog puta, kako ambasadori Kvinte, tako i SAD vrlo su precizno i jasno rekle da je pitanje otvaranja mosta na Ibru pitanje koje se tiče dijaloga u Briselu, i ono što ja očekujem od Kfora je status kvo u situaciji u kojoj se nalazi. Kfor je trenutno prisutan na mostu i mislim da se njihove snage neće pomeriti i da neće omogućiti da se taj most otvori na način na koji Kurti to priželjkuje. Moje ubeđenje je da Kurti to zna i da ima informaciju da će to ostati tako kako jeste – ocenio je Šutanovac.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

Most na Ibru

Kosovo će insistirati na temi

Upozorenja iz SAD uporno stižu. Najnovija je izjava Vedanta Patela, glavnog zamenika portparola Stejt departmenta, da SAD „neće oklevati da učine sve što je potrebno da osiguraju zaštitu američkog osoblja“ na KiM.

Prethodno je ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer rekao da bi „otvaranje mosta moglo da ugrozi američke vojnike na Kosovu“. Pre njega je Kfor saopštio da on i Euleks „neće oklevati da reaguju na bilo koji relevantan bezbednosni razvoj i u skladu sa mandatom UN“.

Foto: Erkin Keci / AFP / Profimedia

.

I pored toga, Igor Novaković, politikolog i direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbednosne poslove, smatra da će Kosovo insistirati na ovoj temi.

– Mislim da su poruke koje dolaze od Kfora nedvosmislene, i verujem da je njihova procena da bi eventualno otvaranje mosta teško narušilo bezbednosnu situaciju. Takođe, verujem da će kosovski zvaničnici nastaviti da forsiraju ovu temu u javnosti, i da će možda do pokušaja (otvaranja mosta) doći, pogotovo ako dođe do vanrednih izbora u oktobru. U tom kontekstu, ne bi bilo ni iznenađenje da se organizuju protesti i sa jedne i druge strane u Mitrovici, i da se u Prištini narativ okrene protiv međunarodnog prisustva – kaže Novaković.

Pročitajte još

I Kfor i SAD upućuju da se ovo pitanje reši u okviru dijaloga Beograda i Prištine koji vodi EU, ali Šutanovac ne vidi izglede za to.

– U isto vreme dok se sugeriše Kurtiju da se to pitanje mora rešavati za stolom u Briselu, on ne želi da učestvuje u dijalogu, jer njemu s jedne strane odgovara status kvo kojim opravdava sve svoje promašaje u vođenju prištinske vlade, dok s druge podiže nacionalna očekivanja, nacionalizam i hrani građanstvo porukama koje očigledno nisu realne, čak ni za one koji se smatraju saveznicima Kosova – napominje Šutanovac.

Kakva je situacija na mostu?

Na mostu se i dalje nalaze vozila i pripadnici karabinjera a, kao i prethodnih dana, prisutne su medijske ekipe koje izveštavaju o situaciji, ali i radnici koji uređuju izgled mosta.

Povremeno, kako je preneo „Kosovo onlajn“, most obilaze pripadnici Kfora i Euleksa u sklopu, kako su naveli, redovnih patrola.



Izvor

You may also like