Home Politika Amerika okreće leđa Kurtiju i traži druge partnere u Prištini pred izbore na Kosovu

Amerika okreće leđa Kurtiju i traži druge partnere u Prištini pred izbore na Kosovu

by euronet063


Vesti

Politika

Amerika okreće leđa Kurtiju i traži druge partnere u Prištini pred izbore na Kosovu

Amerika se, izgleda, sve jasnije distancira od Aljbina Kurtija, prištinskog premijera, nakon razmimoilaženja u vezi sa otvaranjem mosta na Ibru. Dokaz za to je i činjenica da je Aleksandar Kasanof, naslednik Gabrijela Eskobara na poziciji izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan, od svih političara u regionu prvo razgovarao sa Bedri Hamzom, gradonačelnikom Južne Mitrovice i kandidatom opozicione DPK za premijera na izborima na Kosovu 9. februara.

.

Foto: AP/ Visar Kryeziu, Shutterstock / Ringier

.

Hamza se, brže bolje, na Fejsbuku pohvalio da je „prvi lider sa Balkana koji je upoznao Kasanofa“, uz poruku sa sastanka da će se „fokusirati na rezultate za građane, a ne na stvaranje drama koje ne donose ništa osim izolacije i neznanja“.

Blic preporučuje

Jasno je da je tim rečima, ali i zajedničkom fotografijom sa Kasanofim „potkačio“ Kurtija koji, čini se, zbog jednostranih poteza tokom svog četvorogodišnjeg mandata i tvrdoglavih pokušaja da otvori most na Ibru gubi i ono malo podrške Zapada.

Miloš Pavković, istraživač Centra za evropske studije kaže za „Blic“ da Kasanof sastankom sa Hamzom šalje poruku i Kurtiju.

To je poruka da Amerika ima dobre odnose i sa drugim opozicionim strankama u Prištini. Zadatak diplomata, između ostalog, je da budu u kontaktu sa različitim političkim opcijama – navodi Pavković.

Vašington protiv otvaranja mosta na Ibru

Kako kaže, nije slučajno Kasanof izabrao da prvi sastanak na Zapadnom Balkanu ima sa gradonačelnikom Južne Mitrovice.

Foto: Facebook / screenshot

Kasanof (desno) sastao se sa Hamzom odmah po dolasku na Zapadni Balkan

Hamza kao i Vašington smatra da ne bi trebalo otvoriti most na Ibru. On se protivi tome dok se ne obavi opštinsko razgraničenje Južne i Severne Mitrovice. Bez obzira na to, Kurti želi na silu da otvori most i to je deo njegove populističke agende. Međutim, pitanje je da li će dobiti političke poene ako otvori most jer nema podršku Kfora i međunarodne zajednice, pa se sam upleo u svoju igru – analizira Pavković.

On, ipak, ne misli da će sastanak Hamze i Kasanofa mnogo naškoditi Kurtiju pred izbore.

Izbori su još daleko, ali prema poslednjim istraživanjima Kurti ima skoro 50 odsto podrške i verovatno će samostalno formirati vlast. Ne vidim da na to može mnogo da utiče razgovor Hamze i Kasanofa – kaže Pavković.

Da li će Amerika rizikovati?

I Dragoslav Rašeta iz organizacije „Novi treći put“ smatra da postoji jasna distanca SAD i EU sa Kurtijem.

– To je kulminiralo trenutnom situacijom u vezi sa mostom na Ibru. Kasanof se verovatno sastao sa gradonačelnikom Južne Mitrovice da bi se upoznao sa stanjem na terenu, ali i da pokaže da Vašington više vidi drugu stranu kao kredibilnog partnera – objašnjava Rašeta za „Blic“.

Foto: Ustupljene fotografije

Tenzije između Vašingtona i Prištine kulminirale su ovih dana pošto Kurti po svaku cenu želi da otvori most na Ibru

Kako kaže, pitanje je koliko će se Amerika umešati u izbornu trku na Kosovu.

Mislim da Vašington neće rizikovati sa većim pritiskom jer se prošli put pokazalo da je Kurti dobio još veću većinu i postao jači kada je smenjen uz pomoć Amerike – zaključuje Rašeta.

SAD će tražiti druge partnere?

S druge strane, Marko Milenković iz „Nove društvene inicijative“ ne isključuje mogućnost da se „američke vlasti umešaju u izbore na Kosovu“ ako ne dođe do promena u političkom pristupu Prištine.

Sastanak koji je imao gospodin Hamza sa američkim izaslanikom za Evropu i Zapadni Balkan, tumačim kao jednu poruku koja je poslata vlastima u Prištini, pre svega imajući u vidu prethodne nesuglasice koje je vlada imala sa američkom administracijom, koje su više nego evidentne i kroz saopštenja koje smo imali od Stejt departmenta – ocenjuje Milenković za „Kosovo online“.

Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Izbori na Kosovu održavaju se 9. februara

On podseća da u ovom trenutku „nema konstruktivnog dijaloga i saradnje“.

– Mislim da je ovaj sastanak poruka pre svega za vlasti u Prištini, da ukoliko ne dođe do promene odnosa političkog pristupa, da će SAD pokušati da nađu druge partnere – navodi Milenković.

Ipak, nije siguran da će Priština promeniti svoj pristup.

Ukoliko ne dođe do nekih promena iz Prištine, mislim da će se ove američke poruke dodatno ojačati i da će se na neki način SAD umešati u predizborni proces i možda potpomognuti nekog kandidata – zaključuje Milenković.



Izvor

You may also like