Home Politika Nastavljeno suđenje četvorici Srba optuženih za terorizam na severu Kosova

Nastavljeno suđenje četvorici Srba optuženih za terorizam na severu Kosova

by euronet063


Vesti

Politika

Nastavljeno suđenje četvorici Srba optuženih za terorizam na severu Kosova

Uvodnim rečima tužioca i odbrane, nastavljeno je suđenje četvorici Srba sa severa Kosova i Metohije optuženih za da su navodno počinili krivično delo terorizam, odnosno učestvovali u napadu na kancelariju Opštinske izborne komisije u Severnoj Mitrovici pretprošle godine.


U grupi optuženih su Milun Milenković, Dejan Pantić, Aleksandar Vlajić i Miomir Vakić.

Blic preporučuje

Svi su se nakon što je tužilac Bekim Kodraljiu ponovo pročitao sažetak optužnice, izjanili da nisu krivi za optužbe koje im se nameću.

Tužilac je u nastavku suđenja u Prištini iznosio detalje optužnice, rekavši da je uveren da će tokom procesa biti potvrđeno da su optuženi kiritičnog dana počinili krivično delo za koje se optužuju.

Tvrdi da dokaze ima sa video-snimaka, video-nadzora i iz drugu dokumentaciju.

Branioci optuženih istakli su u uvodnoj reči razočaranje optužnicom, tvrdeći da navedene činjenice i okolnosti nisu potkrepljene valjanim dokazima, kao i da nema dokaza koji bi mogli da opravdaju standard dobro osnovane sumnje.

„Optužnica sramota za tužilaštvo“

Jedan od branilaca Miluna Milenkovića advokat Miodrag Brkljač, ocenio je da je optužnica sramota za tužilaštvo, jer se zasniva na policijskim izveštajima.

– Ovde tek danas dolazimo u situaciju da se pominju verbalni dokazi. Ovo je gotovo nezabeležen slučaj u praksi da smo mi dobili optužnicu u kojoj nema verbalnog dokaza, nego se sve zasniva na policijskim izveštajima. Pa molim vas, upotrebimo malo logiku, policijski izveštaj podrazumeva papire ili dokumente koje je podnela policija nadležnom javnom tužiocu. Policija je na neki način zainteresovana strana u tom predmetu. Ona podnosi ono što njoj odgovara da dokaže svoju verziju događaja i kako onda to može da bude validan dokaz, posebno ako sadrži stvari koje ne sme da sadrži – rekao je Brkljač nakon današnjeg ročišta.

Brkljač: Zloupotreba prava

Pojasnio je da izveštaj policije sadrži pausus kojim se prenosi razgovor između osumnjičenog i istražitelja u kome se vodi jedan slobodan razgovor sa Milenkovićem i gde on priča o tome kako je učestvovao u ovom, onom događaju itd.

To je apsolutno nedozvoljeno, to je čista zloupotreba prava. Osumnjučeni ne sme da bude pitan ništa u vezi događaja ako mu nije obezbeđen branilac – izričit je Brkljač.

Advokat Miloš Delević, branilac Aleksandra Vlajića, traži da sud izvrši selekciju dokaza za svu četvoricu optuženih. Na taj način bi, kako je rekao, bilo lakše sudu da donese presudu a odbrani da ih brani.

Tražim da obavežete tužilaštvo da izvrši selekciju dokaza, smatrajući da za to nije kasno – rekao je Delević i predložio tri svedoka čija imena nije izneo javno.

Naveo je da će tražiti da sednica bude zatvorena za javnost kada oni budu svedočili, a za jednog svedoka će, kaže. tražiti potpunu anonimnost.

(RTS)



Izvor

You may also like