Home Politika Lazović: ZLF sa nemačkim Zelenim u vezi sa iskopavanjem litijuma u Srbiji

Lazović: ZLF sa nemačkim Zelenim u vezi sa iskopavanjem litijuma u Srbiji

by euronet063


Vesti

Politika

Lazović: ZLF sa nemačkim Zelenim u vezi sa iskopavanjem litijuma u Srbiji

Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno-levog fronta, kaže da je ta stranka „podrška protestima koje vode ekološke organizacije“ i da zbog toga nije u prvom planu, ali da je „više nego uključena u motivisanje ljudi da se pridruže velikoj borbi“. Zbog toga se, kako kaže, ZLF nalazi na suprotnim stranama sa nemačkim Zelenim i dodaje da mu je drago da je SSP promenio stav u vezi sa izborima i da se „barem slažu“ da se „vlast mora pobediti na izborima uz sprečavanje izborne krađe“.

Radomir Lazović

Foto: Milan Ilić / Ringier

Radomir Lazović

Lazović je prokomentarisao i utisak da se ZLF poslednjih meseci znatno manje bavi ekološkim temama.

Blic preporučuje

Takav utisak može imati samo neko ko ne prati ogromnu borbu koju vode naši aktivisti širom Srbije, kako za očuvanje životne sredine, tako i za rešavanje socioekonomskih problema građana. Naša poslanička grupa u Narodnoj skupštini jedna od najaktivnijih, naš pravni tim zastupa veliki broj aktivista protiv kojih se vode pravni procesi, naši lokalni odbori motivišu ljude da se uključe u borbu protiv litijuma, na međunarodnom planu borimo se da dobijemo podršku protiv autokratskog režima i za vladavinu prava – navodi Lazović u intervjuu za „Novu“.

„Nisu ni svi nemački Zeleni za iskopavanje litijuma u Srbiji“

S druge strane, priznao je da u vezi sa iskopavanjem litijuma u Srbiji ZLF nije na „istim talasnim dužinama“ sa nemačkim Zelenim.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Lazović kaže da je ZLF na suprotnim stranama sa nemačkim Zelenima kada je reč o iskopavanju litijuma u Srbiji

Mi smo deo velike porodice evropskih Zelenih partija koja je većinski protiv ovakvih štetnih projekata. Recimo hrvatski Zeleni su pružili punu podršku protestima i borbi protiv iskopavanja litijuma i osudili namere Nemačke i EU da se po svaku cenu, i uprkos protivljenju građana, podrži iskopavanje u Srbiji. Nisu ni nemački Zeleni svi za to da se zbog kratkovide koristi pogaze vrednosti i principi na kojima se zasniva pravična zelena tranzicija, koja pored ekonomske zarade mora biti i socijalno pravedna. A u ovom slučaju to sigurno nije tako – poručuje Lazović.

Kako kaže, zato se sa nemačkim Zelenima ZLF nalazi „na suprotnim stranama kada je litijum u pitanju“.

– Energetska tranzicija ne može se sprovoditi tako da se Nemačkoj obezbeđuju električni automobili koji će pomoći u smanjenju zagađenja, a sa druge strane da se u Srbiji napravi rudnik koji će mnogo gore zagađenje ostaviti za sobom. Mi ćemo tražiti međunarodnu podršku među evropskim Zelenima, ali i svim drugim kontaktima koje imam o širom Evrope da se ne dozvoli da Srbija bude Vučićeva renta deponija – tvrdi Lazović.

„Izjave Marinike Tepić sam shvatio kao deo političke igre i provokaciju“

Kopredsednik ZLF-a osvrnuo se i na kritike koje je pred izbore na njegov račun iznela Marinika Tepić, potpresednica SSP-a koji je rekla da je na njega ljuta.

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Marinika Tepić i Radomir Lazović bili su u dobrim odnosima na protestu krajem prošle godine

– Te njene izjave shvatio sam kao deo političke igre i provokaciju na koju nisam želeo da odgovorim ni tada, a ne želim ni danas i molim vas da se ne vraćamo na to. Mi smo zaista dobro sarađivali, pa i oko stvari oko kojih se ne slažemo jer je ZLF poštovao svaku odluku većine u koaliciji. Čim je došlo do situacije da su oni u manjini i da treba da se prilagode većinskom stavu, došlo je do pucanja. Nažalost, to govori i da u opoziciji ima onih koji treba da uče o demokratiji – naveo je Lazović.

Kako kaže, pogubnost „ove usiljene odluke da negde bojkotuju, negde izlaze na izbore videla se u rezultatu“ jer su svi zajedno izgubili.

Da li bi danas borba protiv režima bila lakša da smo zajedno uspeli da osvojimo šest beogradskih opština i četiri velika grada, a to je bio neki minimum koji smo mogli, uz svu izbornu krađu. Ja mislim da bi. Nije mi stalo da budem onaj ko je u pravu, nego da menjamo Srbiju na bolje – poručuje Lazović.

„Drago mi je da je SSP promenio stav o izborima“

Prokomentarisao je i zahtev SSP-a da se raspišu vanredni parlamentarni izbori uz promenu izbornih uslova.

Uz svu dobru volju, ipak ne mogu da razumem kako to jedne izbore bojkotujete, ali samo u jednom gradu jer nema izbornih uslova, a u isto vreme izlazite na izbore u drugim gradovima, a odmah nakon toga pozivate na nove izbore, ali da pre toga isti onaj Vučić koji nije prezao od nasilja na ulicama da bi zaštitio mehanizme krađe izbora, sad naprasno poboljša izborne uslove jer ste vi to tako tražili. Bez obzira na to, drago mi je da su promenili stav i da se barem slažemo da se vlast mora pobediti na izborima, uz sprečavanje izborne krađe. Mi smo za saradnju u tome uvek otvoreni – zaključio je Lazović.

(Nova)



Izvor

You may also like