Home Politika Milojko Spajić isplanirao puteve po celom regionu: Do Beograda za 3 sata, Di prištine za 1,5 sat laganom vožnjom

Milojko Spajić isplanirao puteve po celom regionu: Do Beograda za 3 sata, Di prištine za 1,5 sat laganom vožnjom

by euronet063


Vesti

Politika

Milojko Spajić isplanirao puteve po celom regionu: Do Beograda za 3 sata, Di prištine za 1,5 sat laganom vožnjom

Milojko Spajić, premijer Crne Gore, se toliko zaneo na konferenciji za medije sa projektima i investicijama da je u dva minuta govora autoputevima povezao Podgoricu sa svim većim gradovima u regionu. Tako je poručio da će se iz Podgorice za Beograd stizati za tri sata, kako kaže, lagane vožnje, a iz Podgoricu u Prištinu za sat i po. Kako je rekao, nakon što Crna Gora do 2030. godine izgradi autoputeve, „Peć će biti bliža Podgorici nego Prištini“.

Spajić obećao da će u narednih pet do sedam godina vožnja od Podgorice do Beograd abiti svega tri sata

Foto: Youtube / screenshot

Spajić obećao da će u narednih pet do sedam godina vožnja od Podgorice do Beograd abiti svega tri sata

Spajić tvrdi da je investicioni ciklus koji „Crna Gora doživljava i doživljavaće u narednih pet godina neviđen u Evropi od šezdesetih i sedamdesetih godina“, i zbog toga je taksativno naveo koliko će vremenski putovati po regionu kada budu izgrađeni crnogorski autoputevi.

Podgorica – Beograd, koji je trenutno skoro sedam sati, biće tri sata. Podgorica – Beograd, autoput će da bude tri sata vožnje, lagane vožnje, da se čovek ne umori od vožnje. Ljudi će ići za vikend do Beograda i iz Beograda dolaziti u Podgoricu. Moći će mnogo brže i jednostavnije da putuju – obećava Spajić.

„Vožnja od Podgorice do Sarajeva upola kraća“

Kako kaže, vožnja od Podgorice do Sarajeva biće upola kraća i iznosiće 2,5 umesto pet sati.

Naši građani iz Podgorice, iz drugih krajeva Crne Gore, iz severa Crne Gore, moći će lagano i jednostavno da putuju do Sarajeva, gotovo kad požele. Podgorica – Zagreb koji je sada preko 8,5 sati, biće oko pet sati. Podgorica – Priština koja je sada 4,5 sata, sramotnih 4,5 sata, će biti sat i po vremena – naveo je Spajić.

Potom se posebno okrenuo ka Kosovu i Metohiji.

Podgorica – Priština, znači tri puta će da bude kraće nego što je sada. Ja mislim da će Podgorica – Peć biti bliže nego Peć – Priština. Čitav taj kraj koji se naslanja negde istorijski na severoistok Crne Gore će biti jako blizak Crnoj Gori – priča Spajić.

„Ovo su konzervativne brojke“

Konačno, nije zaboravio ni Albaniju ni Severnu Makedoniju.

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Crna Gora trenutno ima autoput jedino od Podgorice do Kolašina

Podgorica – Tirana će biti malo iznad sata vremena. Podgorica – Skoplje, umesto pet i po, šest sati, će da bude dva sata i 20 minuta. Ovo su egzaktne figure, ovo su egzaktne brojke, ovo su čak brojke koje su konzervativne, koje ne podrazumevaju maksimalnu dozvoljenu brzinu, nego negde neku prosečnu brzinu. I upravo to je nešto što treba Crnu Goru da postavi na mesto koje pripada – tvrdi Spajić.

„Potrebno nam je od pet do sedma godina“

Premijer Crne Gore je, na kraju, otkrio kada bi njegova obećanja trebalo da budu realizovana.

Da bismo ovo ostvarili potrebno nam je od pet do sedam godina. Svakoj zemlji je potrebno toliko. Do kraja 2030. godine gro ovih projekata će biti završeno. To je nešto što niko nije mogao ni da sanja – zaključio je Spajić.

Inače, u Crnoj Gori u ovom trenutku postoji urađenih (i u funkciji) nešto više od 40 kilometra autoputa na deonici Smokovac-Mataševo.



Izvor

You may also like