Home Politika Institut za srpsku kulturu u Leposaviću: Ovo nije samo napad na zgradu, već na samu dušu našeg naroda

Institut za srpsku kulturu u Leposaviću: Ovo nije samo napad na zgradu, već na samu dušu našeg naroda

by euronet063


Vesti

Politika

Institut za srpsku kulturu u Leposaviću: Ovo nije samo napad na zgradu, već na samu dušu našeg naroda

Brutalni upad u Institut za srpsku kulturu u Leposaviću u nizu koordinisanih napada na srpske instucije na Kosovu i Metohiji posebno je zabrinjavajući, ocenio je večeras kolektiv te institucije i naglasio da taj čin predstavlja direktan udar na srpsko kulturno nasleđe i identitet, ali i na temelje multikulturalnog suživota.

Kosovska policija upala u zgrade Privremenih organa u četiri srpske opštine

Foto: Ringier

Kosovska policija upala u zgrade Privremenih organa u četiri srpske opštine

– Vandalski napad na naš Institut nije samo napad na zgradu, već na samu dušu našeg naroda. To je pokušaj da se izbriše ne samo materijalno, već i nematerijalno nasleđe koje smo vekovima gradili – navodi kolektiv.

Blic preporučuje

Naglašavaju da ih međutim ta mračna dela neće zaustaviti.

– Upravo suprotno, oni su nas još više motivisali da nastavimo naš plemenit zadatak očuvanje srpskog kulturnog identiteta – naglasili su zaposleni i pozvali međunarodnu zajednicu da im se pridruži u borbi za očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

„Nezaobilazno uporište u očuvanju bogatog kulturnog nasleđa“

Kolektiv poseća da je Institut za srpsku kulturu Priština Leposavić, osnovan 1987. godine, decenijama bio nezaobilazno uporište u očuvanju bogatog i slojevitog kulturnog nasleđa svih naroda koji su vekovima koegzistirali na Kosovu i Metohiji.

– Sa posebnim fokusom na srpsku kulturu, Institut je sistematski prikupljao, analizirao i čuvao neprocenjive materijalne i nematerijalne dokaze o prošlosti ovog regiona – naveo je kolektiv te instutucije koja je danas bila na meti Kurtija.

Foto: Ringier

Kosovska policija upala u zgrade Privremenih organa u četiri srpske opštine

Podsećaju da Institut kao multidisciplinarna institucija, okuplja vrhunske stručnjake iz različitih oblasti društveno-humanističkih nauka, omogućavajući sveobuhvatan pristup istraživanju kompleksne kulturne baštine.

Sa 56 zaposlenih, od kojih većinu 30 – čine doktori nauka i iskusni istraživači – doktorandi, Institut je izgradio reputaciju ozbiljne naučne institucije koja je dala brojne publikacije, organizovala skupove i aktivno doprinosila razvoju naučnog područja – navodi kolektiv.

Specijalci sa fantomkama i dugim cevima upali su danas posle podne u zgrade Privremenih organa Vlade Srbije u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, ali i brojne druge srpske instutcija kao što su KBC i prostorije Kancelarije za KiM.



Izvor

You may also like