Home Politika Aleksandar Vučić u Pragu, razgovarao sa Fon der Lajen i Miroslavom Lajčakom

Aleksandar Vučić u Pragu, razgovarao sa Fon der Lajen i Miroslavom Lajčakom

by euronet063


Vesti

Politika

Aleksandar Vučić u Pragu, razgovarao sa Fon der Lajen i Miroslavom Lajčakom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas na bezbednosnoj konferenciji GLOBSEC u Pragu, gde razgovara i sa mnogim evropskim zvaničnicima.

.

Foto: Instagram

.

Vučić je razgovarao sa predsednikom Češke Petrom Pavelom o situaciji u regionu, posebno eskalaciji situacije na Kosovu i Metohiji, kao i bilateralnim odnosima.

Blic preporučuje


Vučić iz Praga: Sastanak sa svetskim liderima važan korak za jačanje međunarodnih veza Srbije (FOTO)

– Zatražio sam podršku predsednika Pavela kada je reč o održanju mira i stabilnosti u našem regionu, kao i nastavak podrške Češke evropskom putu Srbije – naveo je on na Istagramu.

Sa Lajčakom o Kosovu

Sastao se i sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, sa kojim kaže da je imao otvoren i iskren razgovor.

– Preneo sam izuzetnu zabrinutost zbog najnovijeg nasilja na Kosovu i Metohiji, ponovnog kršenja prava i ugrožavanja bezbednosti srpskog stanovništva bahatim i nelegalnim potezima Prištine – rekao je između ostalog Vučić.

Na marginama Foruma razgovarao je i sa novom – starom predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

– Čestitao sam Ursuli fon der Lajen na nagradi na ovogodišnjem GLOBSEC-u i izrazio nadu da ćemo nastaviti zajedničku borbu za napredak i ubrzanje evropskog puta Srbije, kao i da ćemo konkretizovati Evropski plan za ekonomski rast Zapadnog Balkana, na dobrobit svih građana regiona – naveo je on.

„Srdačan susret sa Bilčikom“

Takođe, Vučić je razgovarao i sa visokom predstavnikom međunarodne zajednice u BiH, Kristijanom Šmitom, kao i sa bivšim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

– Srdačan susret sa Bilčikom, dobrim poznavaocem prilika u Srbiji i regionu. Razgovarali smo o evropskom putu Srbije, prioritetima naše reformske agende, kao i uticaju nedavnih evropskih izbora na nastavak procesa proširenja EU – objavio je Vučić na svom Instagram profilu.

Kako je rekao, ponovio je da je „strateški cilj Srbije ulazak u EU, kao i da nam je za svaku vrstu napretka u zemlji, regionu i Evropi neophodno da imamo mir i stabilnost“.

Vučić se sastao i sa predsednikom Finske Aleksandrom Stubom.

Predsednik Srbije danas učestvuje i na panelu „Pridruživanje Zapadnog Balkana EU“, a imaće i brojne bilateralne susrete.

Kako je najavljeno, na forumu će se razgovarati o ključnim globalnim izazovima uključujući pitanja bezbednosti, ekonomije i međunarodnih odnosa.

(Tanjug)



Izvor

You may also like