Home Politika Na Ulpiana festivalu kosovski Albanci zapalili tri krsta kod Gračanice

Na Ulpiana festivalu kosovski Albanci zapalili tri krsta kod Gračanice

by euronet063


Vesti

Politika

Na Ulpiana festivalu kosovski Albanci zapalili tri krsta kod Gračanice

Eparhija raško-prizrenska sa uznemirenjem je primila vest da je ovogodišnji Ulpiana festival u arheološkom parku drevnog rimskog grada Ulpiane pored Gračanice započeo performansom u kome su zapaljena tri velika krsta.

Kosovski Albanci zapalili tri krsta na Ulpiana festivalu kod Gračanice

Foto: Eparhija Raško-Prizrenska / screenshot

Kosovski Albanci zapalili tri krsta na Ulpiana festivalu kod Gračanice

Ovaj nečastan akt bez presedana predstavlja duboku uvredu za sve hrišćane, a posebno za naš narod u većinski srpskoj opštini Gračanica, gde se ovo arheološko nalazište nalazi. Paljenje krstova podseća nas na strašna vremena paganskih progona hrišćana, ali i sistematsko uništavanje srpskih pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji u našem vremenu. U naletu vandalskih napada kosovskih albanskih ekstremista uništeno je i spaljeno na desetine crkava na kojima su paljeni i rušeni krstovi. Krstovi su lomljeni i na mnogim hrišćanskim grobljima. Paljenje krstova u neposrednoj blizini manastira Gračanice predstavlja uvredu hrišćanske vere i direktnu pretnju – navedeno je u saopštenju eparhije.

Blic preporučuje

„Neukusan i krajnje vandalski čin koji nema veze da nasleđem Upiane“

Oni su istakli da taj „neukusan i krajnje vandalski čin nije ni u kakvoj vezi sa nasleđem Justinijanove Ulpiane – Justiniane Sekunde“ u kojoj se mogu videti ostaci ranohričšćanske bazilike i krstionice, koji su podignuti upravo na mestu gde su mučenički stradali i raspeti Sveti Flor i Lavro, hrišćanski prvomučenici na ovim prostorima.

Foto: Eparhija Raško-Prizrenska / screenshot

U Eparhiji raško-prizrenskoj kažu da paljenje krsta nema nikakve veze sa nasleđem Ulpiane

Na većinski muslimanima naseljenim prostoru Kosova i Metohije ovakvo javno skrnavljenje najsvetijeg hrišćanskog simbola u ime jedne perverzne umetnosti samo pokazuje krajnju neodgovornost onih koji su organizovali ovaj događaj i stavlja pod znak pitanja njihovu sposobnost da se brinu o drevnoj hrišćanskoj baštini. Nasleđe drevne Ulpijane vekovima nastavlja obližnji manastir Gračanica, svetski spomenik UNESKO, koji već 700 godina stoji nedaleko od drevne Ulpijane kao svedočanstvo hrišćanske vere – zaključuju u eparhiji.



Izvor

You may also like