Home Politika Amerika o sastanku Vulina i Putina: Jačamo partnerstvo sa Srbijom i cenimo što pomaže Ukrajini

Amerika o sastanku Vulina i Putina: Jačamo partnerstvo sa Srbijom i cenimo što pomaže Ukrajini

by euronet063


Vesti

Politika

Amerika o sastanku Vulina i Putina: Jačamo partnerstvo sa Srbijom i cenimo što pomaže Ukrajini

SAD cene partnerstvo Srbije u borbi protiv ruske agresije u Evropi i to što daje humanitarnu pomoć ukrajinskom narodu, navodi se u odgovoru Stejt departmenta na upit Glasa Amerike za komentar o najavljenom susretu potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Stejt department

Foto: Shutterstock/ Mark Van Scyoc / RAS Srbija

Stejt department

Kremlj je ranije potvrdio da će se Vulin i Putin sastati danas na marginama ekonomskog foruma u Vladivostoku, a iz EU je stigla kritika na račun najavljenog susreta.

Blic preporučuje


Pomoćnik Kremlja: Sastanak Vulina i Putina 4. septembra


VLADA ODLUČILA: EVO ČIME ĆE SE BAVITI VULIN, MACURA, POPOVIĆ… Šestoro ministara bez portfelja dobilo nadležnosti

U odgovoru portparola Stejt departmenta navodi se da je „stav o Aleksandru Vulinu dobro poznat“ i da on ostaje pod američkim sankcijama.

Naš fokus ostaje na tome da sa liderima u Srbiji radimo na jačanju strateškog partnerstva između naših zemalja, dok Srbija nastavlja da gradi bezbednu i sigurnu budućnost u Evropi otpornoj na političke i ekonomske ucene iz Rusijekažu u Stejt departmentu.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin sastaće se u Vladivostoku danas sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, objavilo je rusko predsedništvo.

U saopštenju Kremlja je navedeno da će Putin u Vladivostoku prisustvovati Istočnom ekonomskom forumu.

– Predsednik će razgovarati sa premijerom Malezije Anvarom Ibrahimom, potpredsednikom Narodne Republike Kine Hanom Džanom i potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom – navedeno je u saopštenju Predsedništva Rusije.

Forum se održava od 3. do 6. septembra u kampusu Dalekoistočnog federalnog univerziteta u Vladivostoku.

Foto: MARKO ARANDJELOVIĆ / Tanjug

.

Premijer Srbije Miloš Vučević je rekao da Vulinova poseta Rusiji ne predstavlja „ništa epohalno i tako strašno“.

– Mi nismo prekinuli diplomatske odnose sa Ruskom Federacijom, nije zabranjeno da se neko sretne sa predstavnicima Ruske Federacije – rekao je Vučević.

„Ako je Orbanu dozvoljeno“

Vučević je naglasio i da Srbija ne ohrabruje rat u Ukrajini i da ne podržava narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Glasali smo za sve rezolucije koje potvrđuju ukrajinski integritet, ali mi se ne odričemo prijateljstva sa Ruskom Federacijom, nismo uveli sankcije, nismo proterali ambasadora. Naprotiv, imamo normalnu komunikaciju – istakao je.

On je podsetio i da je mađarski premijer Viktor Orban, kao premijer države članice Evropske unije i NATO, nedavno bio u Moskvi i sastao sa Putinom.

– Ako je Orbanu dozvoljeno, naravno da može i Vulin da se sastane. Ne vidim šta je tu drugačije, ili drugačiji pristup – ocenio je premijer Srbije.

Vulin se od 11. jula prošle godine nalazi na listi sankcija Sekretarijata za finansije Sjedinjenih Država.



Izvor

You may also like