Home Politika Žiofre: Priština preduzela niz nekoordinisanih akcija, formirati ZSO

Žiofre: Priština preduzela niz nekoordinisanih akcija, formirati ZSO

by euronet063


Vesti

Politika

Žiofre: Priština preduzela niz nekoordinisanih akcija, formirati ZSO

Priština je preduzela niz nekoordinisanih akcija, što ne doprinosi napretku i stvara tenzije na terenu, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Emanuele Žiofre, istakavši da je ključno vratiti se sprovođenju sporazuma, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština.

Emanuel Žiofre

Foto: Nemanja Jovanović / Ringier

Emanuel Žiofre

Moramo biti sigurni da ljudi koji tamo žive dobijaju neophodne usluge, da imaju normalizovan život i pristup svemu što im je potrebno. To je stav EU. Koristićemo i Plan rasta kako bismo išli u pravom smeru kad je reč o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine – rekao je on u razgovoru za RTS.

Blic preporučuje

Prema njegovim rečima, normalizacija odnosa ostaje ključno pitanje evropskih integracija.

To podrazumeva i realizaciju svih dosadašnjih sporazuma, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština – istakao je Žiofre.

On je rekao i da će Planom rasta i sprovođenjem reformi u naredne tri godine Srbija dobiti milijardu i po evra iz sredstava EU od ukupno šest milijardi evra, koliko je opredeljeno za sve zemlje Zapadnog Balkana.

– Svaka reforma koju je Srbija identifikovala i realizovala biće isplaćena sredstvima koja će se koristiti za obnovu železnice i slične projekte. IPA sredstva ostaju i koristiće se u socijalnom sektoru, zaštiti životne sredine, ali i za infrastrukturne projekte – rekao je on.

Najavio je i da će septembar, mesec evropskih vrednosti, obeležiti brojne manifestacije u Srbiji, te da će u centru Beograda, u Knez Mihajlovoj ulici, biti otvorena i Evropska kuća u kojoj će se građanima Srbije kroz diskusije, izložbe i radionice približiti EU.

„O novim pravilima za ulazak EU“

Govoreći o nedavnoj poseti francuskog predsednika Emanuela Makrona, ambasador Žiofre kaže da je ta poseta bila veoma važna, kako na bilateralnom planu, tako i kada je reč o evrointegracijama.

Kada je reč o infrastrukturnim projektima na kojima EU zajedno sa Srbijom radi, ambasador Žiofre kaže da ih ima toliko da ne može svih ni da se seti.

Govoreći o uvođenju novih pravila kada je reč o putovanju u zemlje EU koje stupaju na snagu već za nedelju dana, šef Delegacije EU u Srbiji podseća da postoji puna liberalizacija za zemlje Zapadnog Balkana.

Ali EU mora da zaštiti svoje granice, i da zna ko ulazi i izlazi iz nje. Imaćemo poseban sistem popune formulara namenjen onim zemljama kojima nisu potrebne vize, a tu su i zemlje Zapadnog Balkana. Sve će biti elektronski i veoma lako, plaćaće se 7 evra i to će važiti tri godine – rekao je Žiofre.

(Tanjug)



Izvor

You may also like