Home Politika Vučić na vojnoj vežbi u Gučevu: Vojni rok trajao bi 75 dana, dva meseca plus 15 dana vežbe! (VIDEO)

Vučić na vojnoj vežbi u Gučevu: Vojni rok trajao bi 75 dana, dva meseca plus 15 dana vežbe! (VIDEO)

by euronet063


Vesti

Politika

Vučić na vojnoj vežbi u Gučevu: Vojni rok trajao bi 75 dana, dva meseca plus 15 dana vežbe! (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u Gučevu taktičko vojnoj vežbi specijalnih jedinica Vojske Srbije „Drina 2024“. Pre toga, on je održao sastanak sa pripadnicima Vojske Srbije.

.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

.

Rekao je da su razgovarali o vojnom roku od 75 dana, koji bi bio obavezan za muškarce i dobrovoljan za žene.

Blic preporučuje


„HVALA PUTINU NA POZIVU“ Vučić u Podrinju: Imamo važne goste tada, ali Srbija čuva tradicionalne veze (VIDEO)


„Kakve palačinke! Nema lepšeg mirisa od asfalta“: Vučić se provozao mašinom koja gradi Šabac-Loznica (FOTO)

Vučić je kazao da odluka mora da bude doneta brzo a vojni rok bi trajao 75 dana – dva meseca plus 15 dana vežbe s tim što treba videti da se obezbede tehnički uslovi.

– Dobiće besplatno sve, hranu, piće i ne tako zanemarljiv prihod – kazao je Vučić.

Dodao je da je služenje vojske velika stvar u životu svakog muškarca, počev od socijalizacije pa do svega drugog.

– Mi smo sada razgovarali oko vojnog roka, verovatno ćemo doneti tu odluku. Procena je, iako još nisu završeni razgovori, da bi vojni rok trajao dva meseca plus 15 dana za vežbe, ukupno 75 dana. Mislim da je to minimalno, nešto što svako može da da svojoj državi, rekao je Vučić.

Kako je rekao, država bi obezbedila „ne beznačajnu novčanu naknadu za boravak u kasarnama“.

Nakon vežbe, Vučić je obišao taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja koje koriste pripadnici specijalnih jedinica Vojske Srbije, a prisustvovaće i prikazu preživljavanja u prirodi.

Pored njega, vežbi prisustvovao i ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Vučić je pre toga položio venac na Spomen obeležje kosturnice na Gučevu koja je podignuta u znak sećanja na borbe vođene u bici na Drini 1914. godine, tokom Prvog svetskog rata. U njoj su zajednički sahranjeni posmrtni ostaci oko 4.000 srpskih i austrougarskih vojnika. Gučevska bitka bila je prva rovovska bitka u Prvom svetskom ratu i trajala je 55 dana, a u narodu je poznata kao „Bitka iznad oblaka“.

Vučić je jutros, tokom obilaska radova na brzoj saobraćajnici Šabac-Loznica, govoreći o jedinici Vojske Srbije koja se nalazi u Loznici i vojnoj vežbi, rekao da je napravljeno tek pola jedinice specijalne pešadije, ali da će tu biti i oklopni vod i neke druge jedinice.

– Oni koji uvek mogu interventno da deluju i prime prvi udarac nalaze se blizu potencijalnih pravaca agresorskog napada. Videćemo kako će vežba da izgleda u Gučevu – naveo je Vučić.

On je rekao i da će u narednih 20 dana biti poznata odluka o mogućem vraćanju obaveznog vojnog roka.

– Očekujte našu odluku u narednih 20 dana, što će se videti već u raspravi o budžetu. Kad prođe rebalans 1, 5. ili 10. oktobra, sve će biti poznato – rekao je Vučić.



Izvor

You may also like