Home Politika Pregovori u Briselu: Lajčak sprema sastanak, Kurti teatar i prodaju magle

Pregovori u Briselu: Lajčak sprema sastanak, Kurti teatar i prodaju magle

by euronet063


Vesti

Politika

Pregovori u Briselu: Lajčak sprema sastanak, Kurti teatar i prodaju magle

Prošle nedelje je posetio Prištinu, juče je završio posetu Beogradu a sve kako bi visoke pregovarače posle godinu dana doveo za isti sto u Briselu. Imajući u vidu da je prištinski premijer radio samo na pogoršanju odnosa, počev od ukidanja dinara pa do prebijanja srpskih mladića, pitanje je da li Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog, može da izdejstvuje bilo kakav napredak. Analitičari daju ne tako svetle prognoze, sem u jednoj činjenici – da će Kurti pokušati da napravi teatar od dijaloga.

.

Foto: Tanjug/ Strahinja Aćimović, Tanjug/Aleksandar Nićiforović, EPA/ Valdrin Xhemaj, AP / Bojan Slavković, Shutterstock / Ringier

.

Dragiša Mijačić, koordinator radne grupe za poglavlje 35 Nacionalnog konventa za EU, poglavlja koje se bavi Kosovom, za „Blic“ kaže da nije optimista.

Blic preporučuje

– Dijalog je već duže vreme u zastoju, puno tema je na dnevnom redu tako da nije realno očekivati da će sledeći susret Petkovića i Bisljimija iznedriti neke značajne rezultate. U toku je priprema pregovora o tome kako da se dođe do ponovnog pokretanja dijaloga u narednom periodu. Imajući u vidu poslednja dešavanja na severu Kosova i da da dolazi godišnjica oružanog sukoba u Banjskoj, u takvim okolnostima biće izuzetno teško postići bilo kakav dogovor dve strane – ističe Mijačić.

Ni Ognjen Gogić, politikolog sa Kosova, nema ništa svetlije prognoze. On za „Blic“ podseća da je predsednik Aleksandar Vučić izrazio spremnost da se direktno sretne sa Kurtijem kao i prošlog puta.

Iako dođe do susreta ništa se neće rešiti. Kurti će proceniti da li mu više odgovara da se sretne s Vučićem ili da ponovo odbije, ali će u svako slučaju napraviti teatar. U sred predizborne kampanje je i nikako neće dozvoliti da izgleda da je popustio pred Vučićem. Lajčak svojim sastancima prodaje maglu – smatra Gogić.

„Obraćanje Vučića u naredna 72 sata“

Kako dodaje, Lajčaku bi bolje bilo „da bude na Kosovu i traži da vidi uhapšene srpske mladiće ili da mu omoguće da u zatvorene srpske institucije na Severu Kosova vrate radnike na njihova radna mesta“.

Foto: video / Tanjug

.

Upravo zbog toga je Vučić juče nakon sastanka sa Lajčakom najavio da će se u naredna 72 sata obratiti javnosti povodom onoga što Srbija zahteva zbog brutalnog napada na srpsko stanovništvo, pre svega na severu KiM.

I šta je to što tzv. međunarodna zajednica nije ispunila i šta Srbija traži i šta će Srbija da učini – rekao je Vučić.

Pročitajte još

Datum sastanka još nije saopšten, a sumnje u njegov ishod podgreva i što se pre četiri dana u Prištini nije sastao sa Kurtijem, već sa njegovim zamenikom i glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem.

Uz to, od njegovog odlaska Priština je nastavila jednostrane akcije, pa je tamošnja policija odnela dokumentaciju iz trezora Narodne banke Srbije u Leposaviću, a u severnom delu Kosovske Mitrovice pretučena su i uhapšena četiri mladića srpske nacionalnosti.

„U kampanji male šanse za dogovor“

Baš kao što u Beogradu sumnjaju u susret, sličan stav imaju i u Prištini. Fatmir Šeholi, direktor prištinske NVO Institut za afirmaciju međuetničkih odnosa, ne očekuje ništa od nove rudne dijaloga.

– Što se tiče najavljenog sastanka u Briselu, zaista ne očekujem ništa s obzirom da smo na Kosovu ušli fazu predizborne kampanje i nema šanse da imamo neki rezultat u dijalogu – rekao je za Danas Šeholi.

Foto: Virginia Mayo / Tanjug

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti u Briselu

Zbog toga je pitanje, i da do susreta dođe, kakav bi korak mogao da se učini da dođe do pomaka u odnosima.

„Krajnje vreme da se s reči pređe na dela“

Gogić ima odgovor – kaže da ništa nije preduzeto u smislu opipljivih sankcija za Prištinu.

– Možda je krajnje vreme da se konačno s reči pređe na delo i primene sankcije u vidu suspendovanja finansijske podrške, vojne saradnje ili vizne liberalizacije, do targetiranih sankcija protiv pojedinih kosovskih zvaničnika. Za sada smo slušali samo verbalne osude iz EU i SAD dok su se novi ugovori o saradnji potpisivali – kaže Gogić.

Pročitajte još

Vučević: Ostanak u dijalogu pitanje odgovornosti

O ovoj temi se oglasio i premijer Srbije Miloš Vučević i istakao da ostanak u dijalogu nije pitanje smisla, već odgovornosti.

– Mi ne smemo da ispadnemo krivi i oni koji su doveli do kraha dijaloga i do prestanka razgovora i da se onda krene na drugi način rešavanja čemu bi se mnogi obradovali posebno oni ne dobronamerni za nas i naš narod – rekao je Vučević.

Foto: MARKO ARANDJELOVIĆ / Tanjug

.

Vučić i Kurti su se do sada sastali šest puta, poslednji susret oči u oči desio se u 14. septembra prošle godine. Tada se razgovaralo o primeni Sporazuma na putu normalizacije odnosa, ali ovaj sastanak nije rezultirao pomakom. Od tada, uprkos naporima Zapada, Kurti i Vučić se nisu sastajali da razgovaraju o primeni sporazuma.

Poslednji pokušaj da se ponovo sretnu bio je 26. juna, ali nije urodio plodom jer je Kurti rekao da „nije spreman“ za sastanak.



Izvor

You may also like