Home Politika Lekarski pregledi pred služenje vojnog roka: Evo šta čeka buduće vojnike

Lekarski pregledi pred služenje vojnog roka: Evo šta čeka buduće vojnike

by euronet063


Vesti

Politika

Lekarski pregledi pred služenje vojnog roka: Evo šta čeka buduće vojnike

Služenje vojnog roka uskoro će opet postati obavezno, ali u vojsku će i dalje ići samo oni koji prođu detaljnu proceduru pre oblačenja uniforme. Ta procedura podrazumeva pedantne lekarske i psihofizičke testove kao i bezbednosnu proveru, a kako sve to izgleda za „Blic“ opisuje Vuk Damnjanović (30) koji se prošle godine dobrovoljno prijavio za vojsku.

.

Foto: Dušan Milenković / Ringier

.

Pošto je predsednik Aleksandar Vučić prošle nedelje potpisao saglasnost za služenje obaveznog vojnog roka u trajanju od 75 dana mnogi se pitaju kako će izgledati „upis u vojsku. Odgovor na to pitanje ima Damnjanović koji je lane praktično prošao kompletnu proceduru pre zaduženja puške.

Blic preporučuje

U martu prošle godine sam otišao u vojni odsek na Zvezdari kako bih se dobrovoljno prijavio za služenje vojnog roka. Popunio sam formular i doneo svu neophodnu dokumentaciju kao što su potvrda od lekara da sam zdrav i potvrda da nisam osuđivan i da se protiv mene ne vodi sudski postupak, zatim izvod iz matične knjige rođenih i kopiju lične karte – navodi Damnjanović koji je diplomirao politikologiju na Fakultetu političkih nauka, a nakon mastera sada je doktorant na Filozofskom fakultetu.

„Bio sam među najstarijima na pregledu“

Kako kaže, nakon toga stigao mu je poziv iz vojnog odseka da 31. jula dođe na preglede u Vojno-medicinski centar Karaburma.

Foto: Ustupljene fotografije

Vuk Damnjanović (30) je prošle godine bio na svim testovima pre odlaska u vojsku

Kada sam došao tamo bilo je još dvadesetak mladića, a ja sam bio među najstarijima sa 29 godina jer sam sa završenim fakultetom želeo da posle odsluženja vojnog roka upišem kurs rezervnih oficira. Prvo smo uradili što se kaže laboratoriju, dali urin na pregled i izvadili krv. Bilo je mladića koji su morali naknadno za sedam dana da vade opet krv jer su imali povišene enzime. Neki su dan pre toga pili alkohol ili jeli pečenje što se odrazilo na rezultate – objašnjava Damnjanović.

Opšti lekarski pregled pa testiranje vida i sluha

Nakon laboratorije, sledi odlazak na opšti lekarski pregled.

Taj pregled najviše liči na pregled kod lekara opšte prakse. Znači, meri ti pritisak, sluša srce i pluća… Posle toga, išao sam kod oftamologa gde su mi proveravali da li imam dioptriju, da li vidim na daljinu i da li sam daltonista. Nakon toga sledi pregled sluha u takozvanoj gluvoj sobi. Tamo su mi puštali zvuke niske frekvencije i tražili da reagujem svaki put kada čujem nešto. Zvuci su se ređali od najslabijih ka sve jačim – opisuje Damnjanović.

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

Pre odlaska u vojsku regruti moraju, između ostalog, da prođu lekarske preglede, kao i testove ličnosti i inteligencije

„Na testu ličnosti bilo pitanje – da li si ikada slagao“

S pregledom sluha završava se prvi deo testiranja posle čega regruti dobijaju sendvič i sok kako bi se okrepili.

– Nakon te pauze idu testovi ličnosti i inteligencije koji se obavljaju na računaru. Na testu ličnosti dobijete pet ponuđenih odgovora od najekstremnijih do umerenih stavova. Recimo, jedno pitanje je bilo „da li si ikada slagao“. Onaj koji je odgovorio sa „ne“ teško da je mogao da prođe test jer ne postoji osoba na svetu koja baš ništa nikada nije slagala. S druge strane, testovi inteligencije izgledaju kao kviz heraldika. Postoje i složena pitanja i pritom si ograničen vremenom pošto sve moraš da završiš za dvadesetak minuta. Mislim da niko nije stigao da odgovori na svih 60 pitanja – navodi Damnjanović.

„Psiholog me je pitao da li sam oženjen i da li imam devojku“

Poslednja etapa je razgovor sa psihologom.

Foto: Aleksandar Stanković / Ringier

Odlazak u vojsku prate detaljna testiranja

U centru je bilo troje psihologa pa je nas dvadesetoro podeljeno u tri grupe. U tim grupama je svako jedan na jedan razgovarao sa psihologom. Neko je pričao pet minuta neko dvadeset. Mene je psiholog pitao da li studiram, da li radim i gde, da li sam oženjen, da li imam devojku, u kakvim sam odnosima sa porodicom, zbog čega sam se odlučio da se prijavim za vojsku, kakvo mišljenje imam o vojsci i njenom uticaju u društvu – objašnjava Damnjanović.

Kako kaže, svi pregledi i testiranja traju pola dana.

Dođeš u centar ujutru oko sedam sati ili 7.30 i sve završiš do 14 sati. Istog dana ti saopštavaju rezultate testiranja – opisuje naš sagovornik.

Bezbednosna provera traje mesecima

Od svih testova najduže traje bezbednosna provera i to mesecima.

Kada predaješ dokumenta u vojnom odseku dužan si da navedeš i dve osobe koje će oni kontaktirati. S tim što su u mom slučaju zvali i komšije kao i zaposlenog u sektoru za ljudske resurse u mojom firmi. Bezbednosna provera traje mesecima sve dok ne zadužiš uniformu – zaključuje Damnjanović.



Izvor

You may also like