Home Politika Analitičari o sednici Skupštine UN: „Velike sile koriste međunarodno pravo kada to njima koristi“

Analitičari o sednici Skupštine UN: „Velike sile koriste međunarodno pravo kada to njima koristi“

by euronet063


Vesti

Politika

Analitičari o sednici Skupštine UN: „Velike sile koriste međunarodno pravo kada to njima koristi“

Pred poslanicima Skupštine Srbije rebalans budžeta, koji predviđa povećanje za 6,5 odsto. Dragan Milić najavio formiranje političke organizacije PODES i izlazak na republičke izbore. Ko je novi šef francuske diplomatije koji Srbiju smatra ključnim saveznikom na Balkanu? I zašto UN panično upozorava na nadolazeću katastrofu na Bliskom istoku? Sve ove teme analiziramo sa našim gostima, politikolozima Zoranom Milosavljevićem i Aleksandrom Ivkovićem.

Jutarnji program

Foto: Blic TV / screenshot

Jutarnji program

Tokom jedne od najvažnijih sednica u poslednje vreme, preduslov svega je mir i bezbednost.

„Ako sa jedne strane imamo sve veće tenzije, pitanje je da li će doći do smirivanja situacije koja je poslednjih meseci dominirala dnevnom štampom i medijima—dva sukoba koja su trajno okupirala našu pažnju. Da li će jedan od ovih sukoba biti saniran i iskorišćen kao primer uspeha od strane svetskih sila, ili će eskalacija nastaviti, čime bi sve diskusije na Generalnoj skupštini izgubile smisao?“ pita se Milosavljević.

Ova sednica se smatra jednom od ključnih za formiranje buduće globalne politike.

„Vidimo da će ova serija sastanaka biti jedna od najvažnijih, ne samo zbog problema koji su izneseni, već i zbog onoga što lideri mogu postići u ovom najturbulentnijem vremenskom periodu,“ rekao je sagovornik.

Sednica će trajati do petka, a ključni elementi uspeha biće dogovori o kritičnim pitanjima.

Dok napetost raste, ključna pitanja ostaju: „Da li će lideri uspeti da se dogovore o ovim ključnim stvarima?“

Pored diskusija o razvoju država, tehnologiji i mladima, izdvaja se ključna tema: „transformacija globalnog upravljanja“. To je, prema Milosavljeviću, ključna rečenica od značaja za budućnost čovečanstva.

– Međunarodna prava se primenjuju samo u velikim silama, kada je to potrebno. Male zemlje ostaju u zapećku, nadajući se da će im biti omogućena prava. Velike sile koriste ovu vrstu njihovog predstavljanja – kaže Milosavljević.

Zasedanje Skupštine Srbije

Ivković kaže da misli da ćemo ipak danas slušati o rebalansu budžeta.

– Vrlo očekivano da će se više ulagati u Expo, Kosovo i Metohiju, kao i Nacionalni stadion. Očekujem da će opozicija više kritikovati ulaganje novca u Expo i Nacionalni stadion. Tu je argumentovana kritika dobrodošla, jer jeste od velikog značaja gde će se trošiti novac – kaže Ivković.

Napominje da se obe strane obraćaju svom biračkom telu i da će obe strane poentirati kod svoje glasačke publike. Ističe da će mnogo zanimljivija sednica biti ona koja će biti vezana za litijum.

Ivković ističe da je mnogo važnija tema plate prosvetara, a ne nacionalni stadion!

– Siguran sam da je Nacionalni stadion popularna tema među glasačima vlasti. Ljudi to vole da gledaju. Da li je to prioritet u ovom trenutku, ja ne bih rekao – kaže Ivković.

Foto: Blic TV / Ringier

.



Izvor

You may also like