Home Politika Mlaka reakcija zapada na udar prištine na imovinu Srba

Mlaka reakcija zapada na udar prištine na imovinu Srba

by euronet063


AMBASADE Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD, zajedno sa Kancelarijom EU u Prištini i Misijom OEBS u pokrajini, juče su izrazili žaljenje zbog odluke privremenih prištinskih institucija donete 30. maja da „finalizuju eksproprijaciju više od 100 parcela zemlje u opštinama sa srpskom većinom“ na severu Pokrajine.

КУРТИ ОТИМА  100 ПАРЦЕЛА, КВИНТА ЖАЛИ: Млака реакција запада на удар приштине на имовину Срба

Aljbin Kurti, lider Samoopredeljenja, Foto AP

– Neophodno je da vlada (u Prištini) uloži napore kako bi osigurala da aktivnosti eksproprijacije budu u skladu sa zakonom, da se poštuje zakonski postupak i da se u potpunosti poštuju prava vlasnika imovine i zainteresovanih strana – navodi se u saopštenju.

Iz ambasada napominju i da je, u vezi s odlukom o eksproprijaciji, nekoliko njihovih misija „prethodno podelilo sa vladom procene međunarodnih pravnih stručnjaka, uključujući i misiju EU za vladavinu prava na Kosovu, koje ukazuju da je vlada prekršila sopstvene zakone i propise zbog proceduralnih i tehničkih nedostataka tokom procesa eksproprijacije“.

Osim potanko nabrojanih „zabrinutosti“ i „žaljenja“, a jedno je i to što Priština nije sačekala da svi započeti sudski postupci budu u potpunosti rešeni pre donošenja odluke, ambasadori zemalja Kvinte, EU i Oebs, ni rečju nisu pominuli da li Kurtija i njegove ministre čeka neka kazna za nezakoniti udar na srpsku imovinu. Takvom blagom reakcijom vodeće zapadne zemlje praktično su stavile na „tacnu“ imetak naših sunarodnika i osokolile Prištinu da nastavi otimačinu.

Svestan da mu se, osim možda packi, neće dogoditi ništa loše, Kurti nema nameru da zaustavi projekat izgradnje policijskih baza, započet u Leposaviću i Zubinom Potoku. Deo zemljišta u tim opštinama proglašen je „nepokretnom imovinom od posebnog javnog interesa“. Srpski advokati, zastupnici vlasnika parcela, odlučno negiraju da su takve baze od interesa za građane većinski srpskih opština, koji su poslednje tri godine stalno na meti upravo tzv. kosovske policije.

Da apsurd bude veći, vlasnicima otete imovine u opštinama Leposavić i Zubin Potok oduzeto je čak i pravo da se žale na otimačinu?! Advokat Nebojša Vlajić, jedan od zastupnika Srba čija je imovina na meti Prištine, za „Novosti“, objašnjava:

– Odluka tzv. vlade Kosova je konačna, i neshvatljivo je i neprihvatljivo da ne postoji pravo žalbe. Ona je dozvoljena samo na visinu naknade, a i to je sporno, jer je i dalje nepoznat iznos za zemlju koja se otuđuje. To čak ni vlasnicima nije prezentovano.

Vlajić naglašava da je o odluci prištinske vlade, koja se predstavlja kao konačna, saznao iz medija, baš kao i građani na čije se parcele ona odnosi. On pojašnjava da je vlasnike pitao da li su dobili bilo kakva rešenja i odgovor je bio negativan.

Na meti i Kosovska Mitrovica

OČEKUJE se nastavak eksproprijacije i izgradnje baza, a već imamo najavu da će se graditi policijski centar u severnom delu Kosovske Mitrovice – opominju iz srpskog civilnog sektora sa severa KiM.

Kako ukazuju, odluka vlasti u Prištini nastavak je pritiska na srpsku zajednicu, ali i poruka Kurtija da ne želi da ispuni nijedan uslov međunarodne zajednice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Izvor

You may also like