Home Politika Aleksandar Vučić posle sastanka sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom: Upoznao sam ga sa svim dešavanjima na KiM

Aleksandar Vučić posle sastanka sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom: Upoznao sam ga sa svim dešavanjima na KiM

by euronet063


Vesti

Politika

Aleksandar Vučić posle sastanka sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom: Upoznao sam ga sa svim dešavanjima na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se iz zgrade Gradske uprave Loznice posle sastanka sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

.

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

.

– Hvala mu što je došao i što je van Beograda. Želim da istaknem da smo razgovarali o svim važnim pitanjima, od bilateralne važnosti za obe naše zemlje. Naravno, upoznao sam ga svim dešavanjima na KiM, o svakodnevnim provokacijama, ugrožavanja bezbednosti, neefikasnim odgovorom svih onih koji su uključeni u dijalog. I čini mi se da smo tu naišli na razumevanje ruske strane. Razgovarali smo o svim drugim važnim pitanjima, o ekonomskoj saradnji. Očekujemo izgradnju dispečerskog centra od strane ruske železnice, dalje razgovore, takođe o infrastrukturi. I verujemo da ćemo pokazati sve rezultate u što skorijem roku – rekao je Vučić.

Blic preporučuje


„JA SE U RAKIJU NE RAZUMEM, ALI MILE JE EKSPERT“ Vučić u Bajinoj Bašti: Što šljiva dobro miriše (FOTO)


„NEMAMO PALAČINKE, ALI IMAMO UŠTIPKE“ Vučić nastavio obilazak Podrinja posetom školi: „Pusti direktore, pitam decu“ (VIDEO)

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

.

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

.

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

.

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

.

Rekao sam da je za nas od izuzetnog značaja ubrzavanje razgovora oko gasnog angažmana. Znate koliko nam je Rusija pomagala i o Rezoluciji o Srebrenici i o drugim organima i organizacijama. Verujem da ćemo uskoro pokazati da postoje pitanja oko kojih možemo da se saglasimo i koje će biti u interesu obe strane. Razgovarali smo o 20. oktobru, 80-godišnjici oslobađanja Beograda, u čemu je učestvovala Crvena armija i naše jedinice, naravno, i to ćemo zajedničkim delom da obeležimo. Biće puno kulturnih događaja, od gostovanja Boljšoj teatra, mislim 13. septembra, ako se ne varam, do mnogih drugih stvari. I razgovarali smo o pozivu koji je Srbiji i meni upućen da učestvujem na velikom samitu BRIKS-a – rekao je Vučić.

Dobio sam malopre listu učesnika koja ne samo da je velika, sa izuzetnim i moćnim državama. Danas sam rekao sve ono što sam vama rekao, uz zahvalnost, a nadam se da ćemo te razgovore nastaviti sa predsednikom Putinom, oko oslobođenja Beograda i oko svega drugog. Spremio sam nešto, i obećao sam našim domaćinima u Osečini, doneo sam suvu šljivu Vama Aleksandre, jedno pakovanje je za dva dana. I za mozak dobro i za sve drugo. Mali poklon za Vas sa Zapada Srbije – rekao je Vučić.

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

.

Harčenko: „Osnovni cilj zaštita Srba na KiM“

Ruski ambasador Bocan-Harčenko zahvalio se na poklonu i na prilici sa sastanak u Loznici.

– Hvala na šljivi, to je jedan od najboljih poklona i hvala na ovoj odličnoj prilici da imamo sastanak u Loznici. Što se tiče sadržaja, sve je rečeno i, naravno, uvek se puno priča o našim odnosima, Srbi sa Rusima, ali sad bih rekao da je poziv predsednika Putina predsedniku Vučiću u Kazanju govori sve o značaju Srbije za Rusiju i naših odnosa. I naravno, u Moskvi je u najvišoj meri ceni dosledan i princepijalan stav predsednika Srbije o saradnji sa Rusijom i sankcijama, koje nisu prihvaćene i neće ni biti od strane Srbije, što nama pruža mogućnost da idemo korak po korak. I u sadašnjim, teškim uslovima u smislu razvoja naših uslova. Predsednik Vučić je govorio o najvažnijim stvarima, kao i uvek privreda i napredak su u prvom planu, razmišljamo o održavanja međuvladine komisije, imamo želju do kraja godine, to bi bilo veoma važno. Okupljanje svih institucija, koje uključujemo u razvoj naših odnosa. Rusija je svesna najteže situacije na Kosovu, i Kosovo će biti jedno od najvažnijih pitanja, i u toku ministarske sednice zasedanje Generalne skupštine UN, u oktobru se očekuje specijalno zasedanje Saveta bezbednosti, redovno za Kosovo, gde će Rusija dobiti priliku da iznese svoj stav o Rezoluciji 1244 – rekao je Harčenko i dodao:

Osnovni zadatak i cilj je zaštita Srbi na KiM, njihova bezbednost i mogućnost normalnog preživljavanja u takvim uslovima. Isto tako teška situacija i zbog pritisaka na Banjaluku i u RS, što je isto važno za Rusiju. Još jednom se zahvaljujem predsedniku Vučiću.



Izvor

You may also like