Home Politika Aljbin Kurti i Vjosa Osmani više ne kriju međusobni sukob

Aljbin Kurti i Vjosa Osmani više ne kriju međusobni sukob

by euronet063


Vesti

Politika

Aljbin Kurti i Vjosa Osmani više ne kriju međusobni sukob

Aljbina Kurtija, prištinskog premijera i Vjosu Osmani, prištinsku predsednicu izgleda više više ništa ne može da pomiri, pošto su njihovi odnosi nepopravljivo narušeni poslednjih meseci. Čarka za čarkom se niže, a poslednje u nizu razmimoilaženje je ono u kome Osmani želi da zadrži dobre odnose sa Kvintom sa kojom je Kurti, sa druge strane, u neprestanom sukobu, za šta je poslednji primer otvaranje mosta na Ibru koji deli severnu i južnu Kosovsku Mitrovicu.

Kurti Osmani KOMBO

Foto: Shutterstock Tanjug AP / RAS Srbija

Kurti Osmani KOMBO

Taj sukob kulminiralo je ovih dana kada je prištinski premijer otišao u Skoplje, gde je na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Severne Makedonije pokušao da reši incident na skopskom aerodromu kada je Osmani odbila da njen telefon prođe kroz skener granične kontrole.

Blic preporučuje

Foto: Tanjug/AP

Netrpeljivost Kurtija i Osmani eskalirala u vreme kada Priština rizikuje novi sukob sa Kvintom zbog pokušaja otvaranja mosta na Ibru

Kurti je rekao da to nije bila provokacija usmerena prema Kosovu kako je tvrdila Osmani, zbog čega je ona odmah reagovala saopštenjem u kome je poručila da konferencija Kurtija i Mickoskog „doprinosi blaćenju Kosova“.

„Nepopravljiv pad“

Afrim Kasoli, politički analitičar iz Prištine, kaže da je „politički savez Kurtija i Osmanijeve već ušao u nepopravljiv pad“.

Za Kurtija reakcija predsednice ne predstavlja institucionalni državni stav, već samo stav običnog građanina, dok za Osmani ova reakcija služi propagandi protiv interesa države Kosovo – ocenio je Kasoli.

Kako je dodao, rivalstvo između dve ključne političke figure preraslo u „neprijateljstvo“ zbog oprečnih stavova sa državama Kvinte.

Ovo neprijateljstvo se dešava u trenutku kada Kosovo rizikuje da uđe u novi ciklus sukoba i tenzija sa glavnim partnerima Kosova, kao što su države Kvinte i Kfor, zbog kategoričkog odbijanja da podrže planove Vlade za promenu statusa mosta preko reke Ibar – ističe Kasoli.

Gervala pismom „započela“ sukob

Inače, do prvog otvorenog neslaganja Kurtija i Osmanijeve došlo je u maju kada je Donika Gervala, ministarska spoljnih poslova, mimo znanja Osmanijeve poslala hitno pismo Savetu Evrope u kome je obećala da će Priština do kraja maja poslati svoj Nacrt Zajednice srpskih opština (ZSO).

Međutim, ni to pismo nije odobrovoljilo većinu članica Saveta Evrope da daju „zeleno svetlo“ za prijem Kosova u tu instituciju. Kada je saznala za Gervalino pismo, Osmani je ljutito reagovala i rekla da o tome „nije bila obaveštena“.

Upitan drugi mandat za Osmani

Fidan Ukaj, prištinski politički analitičar, smatra da su odnosi baš tada zahladneli.

Čini se da se loš odnos između dva institucionalna i državna šefa još više produbljuje u poslednjoj reakciji koju je predsednica Osmani imala o incidentu u Skoplju. To jasno pokazuje da su odnosi premijera i predsednika na kritičnoj tački – naveo je Ukaj.

Foto: Rick Bajornas/UN Photo / Ustupljene fotografije

Donika Gervala „započela“ je sukob Kurtija i Osmanijeve u maju

Dodao je da se nameće zaključak da je reč o „nepostojećim odnosima“ zbog čega sumnja da će Osmani dobiti drugi mandat.

Ne očekujem da će Pokret „Samoopredeljenje“ i Kurti dati Osmani još jednu priliku za još jednim mandatom i izgleda da je ona to namirisala. To je dovelo do zahlađenja odnosa sa Kurtijem – zaključio je Ukaj.

„Kurti je komunista koji želi da uništi Osmani“

Haki Abazi, bivši poslanik Pokreta Samoopredeljenje u Skupštini Kosova, izjavio je da Kurti preko Gervale „pokušava da uništi Osmani“

Sve ovo nema veze sa Gervalom i Osmani, već sa Kurtijevom strategijom da uništi Vjosu Osmani. Kurti je komunista koji želi da uništi opoziciju, posebno desnicu na Kosovu. To je ista strategija koja je već viđena u Albaniji. Kurti hoće da uništi „Gudžo“ listu – rekao je Abazi.

On smatra da će premijer propasti jer su „građani razumeli Kurtijevog đavola“.

– Kurti koristi slabu osobu kao što je Gervala, bez kičme i političkog iskustva, da uništi „Gudžo“ listu. Mislim da će ovo propasti jer građani svakodnevno uviđaju njegovu zlobu – zaključio je Abazi.



Izvor

You may also like