Home Politika Bisljimi: EU preti Kosovu ako otvori most na Ibru

Bisljimi: EU preti Kosovu ako otvori most na Ibru

by euronet063


Vesti

Politika

Bisljimi: EU preti Kosovu ako otvori most na Ibru

Zamenik premijera privremenih prištinskih institucija Besnik Bisljimi tvrdi da je otvaranje mosta preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici, što je Priština najavila, osnovni zahtev sporazuma između Beograda i Prištine uz posredovanje EU, i dodaje da EU preti Prištini ako primeni sporazum koji je postignut uz posredovanje Unije.

Besnik Bisljimi i Miroslav Lajčak

Foto: Twitter/Miroslav Lajčák / Drustvene mreze

Besnik Bisljimi i Miroslav Lajčak

Bisljimi u objavi na društvenim mrežama ocenjuje da otvaranje mosta preko reke Ibar nije jednostrana odluka Prištine, niti nerešeno pitanje u dijalogu, već „osnovni zahtev sporazuma između Beograda i Prištine uz posredovanje EU“.

Blic preporučuje

Plan implementacije EU od 5. avgusta 2016. smatra otvaranje mosta ‘simbolom normalizacije odnosa između kosovskih Srba, kosovskih Albanaca i drugih zajednica – napisao je Bisljimi.

Prema njegovim navodima, izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je 19. juna, kada je poslednji put posetio Prištinu i kada je razgovarano o mostu na Ibru, rekao da, ako Priština ne želi da se o tome razgovara u Briselu, onda on preporučuje da se održe razgovori sa lokalnim Srbima o njihovim zabrinutostima.

„Pratili smo dve preporuke“

Bisljimi navodi da je Kvinta tome dodala i zahtev za tehnički pregled.

– Pratili smo dve preporuke. Sada EU preti Kosovu ako primeni sporazum postignut uz posredovanje EU i dodatne preporuke – napisao je Bisljimi.

Priština je, i pored protivljenja Srba na KiM, Beograda, EU, SAD i KFOR-a, najavila otvaranje glavnog mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

(Tanjug)



Izvor

You may also like