Home Politika Bisljimi: „Srbiju zanima samo osnivanje zajednice srpskih opština“

Bisljimi: „Srbiju zanima samo osnivanje zajednice srpskih opština“

by euronet063


Vesti

Politika

Bisljimi: „Srbiju zanima samo osnivanje zajednice srpskih opština“

Glavni pregovarač prištinske delegacije u okviru dijaloga Beograda i Prištine Besnik Bisljimi izjavio je danas da Srbiju zanima samo jedna tačka osnovnog sporazuma, a to je osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Besnik Bisljimi

Foto: AA/ABACA / Profimedia

Besnik Bisljimi

Bisljimi nakon sastanka

– Jedina tačka dnevnog reda oko koje smo morali da napredujemo bila je rasprava o finalizaciji plana redosleda. Ali (direktora kancelarije za KiM Petra) Petkovića je zanimala samo jedna tačka koja je podrazumevala usvajanje evropskog nacrta statuta. Rekli su da možemo razgovarati o drugim tačkama nakon što krenemo dalje sa implementacijom ZSO – rekao je Bisljimi, a prenosi Koha.

On je istakao da je prištinska strana imala predloge za sve tačke osnovnog sporazuma i dodao da nije moguće napraviti deset različitih planova redosleda.

– Lajčak je tražio da do 18. jula pošaljemo naše pisane komentare na sporazum, predlozi će biti poznati svim stranama, a to će pokazati da Srbija neće poštovati sporazum – rekao je Bisljimi.

Petković u Briselu

Delegacija Beograda, na čelu sa direktorom kancelarije za KiM Petrom Petkovićem i delegacija Prištine na čelu sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem učestvovale su danas u Briselu na trojnom sastanku sa posrednicima iz Evropske unije.

Petković je nakon sastanka izjavio da je Priština pokazala da nije spremna za normalizaciju odnosa sa Beogradom i dalje razgovore u okviru tehničkog dijaloga.

On je rekao da je Beograd insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština, što je ključno pitanje za opstanak Srba i normalizaciju, ali da je Priština pokazala da nikada neće formirati ZSO i da je politika premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija proterivanje Srba.

(Tanjug)



Izvor

You may also like