Home Politika Bojana Klačara za „Blic“ TV o izborima: Ideja opozicije je da se iskoristi Jadar, ali i oni su podeljeni

Bojana Klačara za „Blic“ TV o izborima: Ideja opozicije je da se iskoristi Jadar, ali i oni su podeljeni

by euronet063


Vesti

Politika

Bojana Klačara za „Blic“ TV o izborima: Ideja opozicije je da se iskoristi Jadar, ali i oni su podeljeni

Izbori su verovatno daleko od nas u ovom trenutku, kaže za „Blic“ TV Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a.

Bojan Klačar, direktor CESID-a

Foto: Blic TV / screenshot

Bojan Klačar, direktor CESID-a

Dva meseca od lokalnih izbora je prošlo, a u Srbiji su izbori ponovo tema, ovog puta zbog iskopavanja litijuma. Poziv je stigao od stranke „Slobode i pravde“, koja je junski izlazak na birališta bojkotovala. Iako je planiran četvorogodišnji mandat, vanredni izbori nisu isključeni, poručuju i iz Srpske napredne stranke (SNS), uz napomenu, da „ako okolnosti budu takve da moramo još koji put da pobedimo, pobedićemo ubedljivo. „

Blic preporučuje


Opozicija kritikovala potpisivanje Memoranduma o kritičnim sirovinama, SSP traži vanredne izbore


„UNIŠTAVALA JE ODBOR PO ODBOR, NAMERAVAJUĆI DA RAZORI PARTIJU“ Dejan Bulatović otkrio zašto je napustio SSP, sve prste upire u JEDNU ŽENU (VIDEO)

Direktor CESID-a, Bojan Klačar, govoreći za „Blic“ TV istakao je da iako su izbori verovatno daleko, nema garancija da ih neće biti do kraja 2027. godine.

– Objektivno, izbori su verovatno daleko od nas u ovom momentu, iako je sasvim jasno, i tu je SNS ostavila mogućnost, da nema garancija da ih neće biti do 2027. godine. I ne samo zbog projekta „Jadar“, SNS verovatno zbog brojnih drugih razloga takođe ne želi sebi da je zatvori ta vrata. Ali suštinski govoreći, SNS-u verovatno odgovara mirni period i odgovara period bez izbora, posebno ako žele da uđu u projekat „Jadar“. Onda u tom slučaju u potpunosti ima smisla da se neke zahtevne stvari urade u prvoj polovini mandata, da se sa tim ne ulazi u kampanju – kaže Klačar.

Foto: Blic TV / screenshot

Bojan Klačar, direktor CESID-a

Upitan kome bi više odgovaralo da izbori budu pre 2027. godine, Klačar kaže da je to trenutno nemoguće predvideti.

– Nemoguće je predvideti, zato što mi nalazimo u letnjem periodu, kada je, između ostalog, ova tema toliko vidljiva, i zbog toga što nema drugih tema, kada je situacija relativno mirna na Kosovu, kada ne postoje neki drugi veliki izazovi sa kojima se Srbija suočava. To je pod broj jedan. Pod broj dva, nemoguće je predvideti u kom će pravcu se kretati projekat „Jadar“. Da li će vladajuća stranka krenuti u kampanju za usvajanje tog projekta, to može u velikoj meri onda da menja i raspoloženje ljudi. Da li će biti protesti na ulici, koliko će ti protesti biti masovni, činjenica je da ova tema ima određeni potencijal za opoziciju, jer je to jedina tema na kojoj je Srpska napredna stranka napravila određenu vrstu ustupanja – kaže Klačar.

Poziv na izbore, način da se preuzme liderstvo

Poziv za nove izbore koji dolazi iz SSP-a može se razumeti kao inicijativa za preuzimanje liderstva u opoziciji.

– Ta odluka SSP-a i taj poziv na izbore se zapravo može razumeti više kao inicijativa za preuzimanje liderstva u opoziciji i još više za preuzimanje inicijative u vezi sa projektom Jadar, nego što je SSP verovatno verovala da su ti izbori zaista i mogući. Čini mi se da je ideja u opoziciji da se na maksimalan način iskoristi potencijal za koji oni veruju da postoji u projektu Jadar, da je to tema koja može na neki način da mobiliše opozicionu javnost i da na toj temi dobiju političku korist. Čini mi se da je to dominantan razlog, a ne zapravo očekivanje da će se ti izbori zaista i desiti, da su šanse da se oni desi u ovoj godini male, gotovo, nikakve – kaže Klačar.

U opoziciji ne postoji jedinstvo

Trenutno se čini da opozicija sve karte stavlja na temu „Jadra“, ali i među njima tu ima podeljenosti i dilema, kaže Klačar govoreći o mogućnosti ujedinjavanja opozicije ukoliko dođe do novih izbora.

– Različiti stavovi unutar opozicije povodom izbora su posledice dve činjenice. Prva je odnosi u opoziciji nisu dobri, oni su narušeni tokom kampanje za lokalne izbore i sasvim je jasno da, ukoliko niste napravili dobar rezultat na tim lokalnim izborima, da su male šanse da ćete sa tim oreolom da napravite bolji rezultat na nekim skorašnjim izborima. Druga stvar je možda važnija – kaže Klačar i dodaje:

– Jedan deo opozicije verovatno ima i određene dileme u vezi sa tim kako da se postave prema projektu „Jadar“. Pod broj jedan, ta tema je ipak percipirana kao evropska tema, a veliki deo opozicije jeste onaj deo opozicije koji se zalaže za članstvo Srbije u EU. Vrlo je verovatno da je jedan deo unutar opozicije razmišljao o tome kako da se postave. I pod broj dva, verovatno da još uvek nisu svi sigurni da li to treba da bude jedina tema na kojoj će opozicija da deluje. Trenutno se čini da čitava opozicija sve karte stavlja na temu „Jadra„. Ali verovatno je dugoročno bolje imati diversifikovane teme nego staviti kolokvijalno rečeno sva jaja u jednu korpu. Srpska napredna stranka neće igrati samo i isključivo na temu litijuma. Tu će biti i francuski predstavnik, EXPO 2027, investicije, investicije u Kragujevcu od strane FIAT-a i brojne druge teme koje će se u međuvremenu otvarati – kaže Klačar za „Blic“ TV.

Foto: Blic TV / Ringier

Gde gledati BLIC TV SRBIJA



Izvor

You may also like