Home Politika Brnabić o tvrdnjama Miroslava Alekića i slučaju Gvineja: Nadam se da je saznanja podelio sa Interpolom

Brnabić o tvrdnjama Miroslava Alekića i slučaju Gvineja: Nadam se da je saznanja podelio sa Interpolom

by euronet063


Vesti

Politika

Brnabić o tvrdnjama Miroslava Alekića i slučaju Gvineja: Nadam se da je saznanja podelio sa Interpolom

Čuli smo da Miroslav Aleksić ima neka direktna saznanja, ne samo o korupcionaškim aktivnostima i aferama Rio Tinto, već i o tome da Rio Tinto jeste kompanija koja je, valjda, dovoljno jaka da po svetu može da utiče na izbore, menja vlade, bira predsednike… Nadam se da je poslanik Aleksić to saznanje podelio i sa Interpolom, što je to pravo mesto, mnogo više nego Narodna skupština Republike Srbije, kaže predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić.

.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

.

Ona je to rekla na konferenciji za medije, koja je održana sa razmakom od oko sat i po vremena u odnosu na onu koju je držao lider Narodnog pokreta Srbija (NPS) i poslanik Miroslav Aleksić, takođe u republičkom parlamentu.

Blic preporučuje


„JEL SU ONI SVI IZLUDELI?“ Vučić o tvrdnjama Miroslava Aleksića oko slučaja Gvineja


Miki Aleksić teško optužio Rio Tinto, pominje 700 miliona evra, Soroša, Blera i „srbomrsca Kušnera“

– Ja takva saznanja nemam, ali recimo da je tako. Čini mi se da je onda time Aleksić, uz Rio Tinto, pre svega optužio svoje koalicione partnere sa kojima je potpisao ovaj predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima i koji su bili na vlasti od 2000. do 2012. godine – rekla je ona.

Kako je kazala, direktno ih je optužio za mito i korupciju.

– Zato što mi doveli Rio Tinto u Srbiji nismo. Mi Rio Tinto nismo pozvali u Srbiji. Od generalnog direktora kompanije Rio Tinto su svi građani Republike Srbije mogli direktno da čuju na sastanku u Ljuboviji. Citiram: „došli smo kada su nas pozvali, 2001. godine“. Dakle, oni koji su danas opozicija, koji su bili vlast između 2000. i 2012. godine su doveli taj i takav Rio Tinto u Srbiji. To što Miroslav Aleksić ima, to je zanimljivo čuti – kazala je Brnabić.

„Rio Tinto dobio istražna prava 2004, premijer bio Koštunica“

Rekla je i da nema nameru da brani Rio Tinto, kao i da je Rio Tinto svoju ćerku firmu, Rio Sava Exploration, registruje u Srbiji 16. maja 2001. godine. APR, registracija. Ko je bio na vlasti 2001. godine? Bili su oni koji danas valjda imaju da kažu sve najgore o Rio Tintu, a oni su ih lično izabrali i pozvali i doveli u Srbiju. Dobro. Znači Rio Tinto ima moć da menja zakone, utiče na izbore i to sve, kako kaže gospodin Aleksić, preko korupcije – navela je.

Kazala je i da je Rio Tinto dobio istražna prava 2004. godine kada je premijer bio Vojislav Koštunica (DSS), da je druga dozvola izdata 17. januara 2005. kojom se odobrava istraživanje u okviru proširenih granica, i da je i dalje na vlasti DSS, „s tim što predsednik Srbije Boris Tadić, ujedno i predsednik DS, a tada već i Dragan Đilas, direktor Narodne kancelarije predsednika Republike“.

Ispričala je i kako se menjao Zakon o rudarstvu, da su se neki članovi brisali a neke stvari uvodile, kao i da je vlada Mirka Cvetkovića nastavila da izdaje različita istražna prava i uvek širi opseg istraživanja. Navela je i da je zakon opet menjan krajem decembra 2011. godine dok su, kako kaže, „na vlasti svi koalicioni partneri Miroslava Aleksića, svi do jednog potpisali ovaj predlog zakona, o kojem ćemo raspravljati od ponedeljka“.

„Ne branim Rio Tinto“

Upitana zašto aktuelna vlada sarađuje sa Rio Tintom, imajući u vidu sve kontroverzne projekte koje su imali po svetu, Brnabić kaže da su „Rio Tinto oni u nacionalnoj strategiji o održivom korišćenju mineralnih resursa i dobara nazvali jednom od vodećih svetskih rudarskih kompanija“.

– Rio Tinto ja branila nikad nisam. Ja jesam branila ovaj projekat, zato što mislim da je istraživanje i iskopavanje litijuma strateški važno i dobro za Srbiju. Da li će to raditi Rio Tinto? Ili bi radio neko drugi? Ili država Srbije? To pitanje je bilo zatvoreno 2006. godine ovim zakonom koji sam pročitala. A zašto mi nastavljamo sa ovim projektom i zašto smo ga nastavili? Zato što smo imali samo dve opcije. Prva opcija je da oteramo Rio Tinto, i onda bi bili krivi za svu naknadu štete koju bi platili Rio Tintu. Druga opcija je da zaštitimo interese Srbije, a to smo i uradili. Kada je Rio Tinto prvobitnim rešenjem, čak i pre studije o proceni uticaja na životnu sredinu, koja ni dan danas ne postoji, rekao da će biti deponija pored Drine i da će biti otpad u tečnom obliku, rekli smo ne može. Rio Tinto smo naterali da u tom trenutku uloži još 100 miliona evra u tehničko rešenje kako bi taj otpad bio u čvrstom obliku i kako ne bi bio pored Drine. Jesu li potpisali možda sa Rio Tintom neki sporazum o saradnji ili razumevanju da će morati da se poštuju najviši međunarodni standardi zaštite životne sredine? Ne. To smo mi uradili 2017. godine i niko pre nas. I konačno, da li su ti koji su doveli Rio Tinto, koji su im dali istražna prava, da li su ikada rekli Rio Tintu da ne smeju da izvoze sirovinu? Ne, nikada. A znate šta je uradio Aleksandar Vučić? Sa Evropskom unijom potpisao sporazum o saradnji u kome je jasno definisano da maksimum 12,1% prerađene sirovine može da se izveze iz Republike Srbije, a da sve ostalo mora da ostane u Republici Srbiji – rekla je ona.



Izvor

You may also like