Home Politika Čak i od najvećih rusofila više nećete čuti da pričaju o prijateljstvu Srbije i Rusije“ Analitičari za „Jutro na Blic

Čak i od najvećih rusofila više nećete čuti da pričaju o prijateljstvu Srbije i Rusije“ Analitičari za „Jutro na Blic

by euronet063


Vesti

Politika

„Čak i od najvećih rusofila više nećete čuti da pričaju o prijateljstvu Srbije i Rusije“ Analitičari za „Jutro na Blic“

Hoće li poseta predsednika Izraela dodatno osnažiti istorijski bliske odnose između Srbije i Izraela? Šta se krije iza poruka Američkog ambasadora Kristofera Hila o slučaju Banjska? I do kakvih je saznanja došao nedeljnik NIN u novom broju u kojem otkriva-šta Vladimir Putin sprema za Srbiju? Gosti „Jutra na Blic“ su zamenik glavnog i odgovornog urednika NIN-a Ivan Đurđević i politikolog Vuk Velebit.

Ivan Đ

Foto: Blic TV / screenshot

Ivan Đ

– Odnosi između Srbije i Rusije bili su glavna tema protekle nedelje – započinje Đurđević.

Prema njegovim rečima, trenutak u kojem se sada nalazimo je od ključnog značaja.

– Priča o velikom slovenskom pravoslavnom bratstvu, na koje se temeljila ranija retorika, više ne stoji. Čak i od najvećih rusofila više nećete čuti tu tezu – kaže Đurđević.

Afiniteti prema Rusiji i podrška ruskom predsedniku Putinu u Srbiji su od početka rata u Ukrajini opali sa 77-78% na skoro 50%, objašnjava Đurđević, ukazujući na promenu u percepciji među srpskim građanima.

Ipak, ključna veza između dve zemlje ostaje – gas.

– Zavisni smo od ruskog gasa, od njihovog jeftinog gasa,“ naglašava Đurđević. „Sporazum koji su Vučić i Putin napravili 2022. godine ističe sledeće godine. Ključna rečenica koju je Putin izgovorio prošle nedelje kada je pozivao Vučića na samit BRIKS-a u Kazanju bila je da ističe sporazum o gasu, pa bi trebalo razgovarati o tome – kaže Đurđević.

ističe da je to klasična Putinova rečenica, koja i te kako otkriva „šta se iza brda valja“.

– Putin vrlo dobro zna da naša diversifikacija izvora gasa, pokrenuta još u vreme Vašingtonskog sporazuma, nije zaživela i da smo i dalje zavisni od ruskog gasa. Naše potrebe ne može ispuniti ni sporazum sa Azerbejdžanom – kaže Đurđević.

Đurđević objašnjava da je Putin iskoristio priliku da zajedno sa svojim saradnicima revidira odnose koje Rusija ima prema Srbiji.

– Srbija je i dalje preko potrebna Rusiji. Mi smo im jedini saveznik u Evropi koja je na putu ka Evropskoj Uniji i jedina zemlja koja nije uvela velike sankcije Rusiji. Jedni su za štap, a drugi za šargarepu,“ objašnjava Đurđević. „Kao što je obično slučaj u Kremlju, konačnu odluku doneće Putin – kaže Đurđević.

Vuk Velebit podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da nije odbio Putinov poziv za samit BRIKS-a, već da će o svim pitanjima razgovarati direktno sa ruskim predsednikom u otvorenom telefonskom razgovoru.

Foto: Ringier

.



Izvor

You may also like