Home Politika Da li je dijalog Beograda i Prištine mrtav do sledeće godine?

Da li je dijalog Beograda i Prištine mrtav do sledeće godine?

by euronet063


Vesti

Politika

Da li je dijalog Beograda i Prištine mrtav do sledeće godine?

Da li je dijalog Beograda i Prištine mrtav najmanje do sledeće godine – pitanje je koje se postavlja nakon još jedne sedme runde razgovora u Briselu u vezi sa ukidanjem dinara. Čini se da je i Miroslav Lajčak, odlazeći izaslanik EU za dijalog, izgubio strpljenje pa je sve izvesnije da neće biti napretka u dijalogu do sledeće godine jer su u narednom periodu na programu evropski, američki, a vrlo verovatno i kosovski izbori.

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti na sastanku u Briselu

Foto: European Union / Ringier

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti na sastanku u Briselu

Evropski izbori se održavaju u junu što znači da će najesen doći do promene evropske administracije kada će i Lajčak postati novi ambasador EU u Švajcarskoj.

Blic preporučuje

Labudova pesma“ Lajčaka kao posrednika u dijalogu mogao bi da bude još jedan sastanak delegacije Beograda i Prištine na temu ukidanja dinara na Kosovu. Poziv na razgovor i jednoj i drugoj strani Lajčak je uputio putem Fejsbuka, ali prilično malodušno pošto je rekao da pre toga Beograd i Priština moraju da pokažu „spremnost na međusobno prihvatljivo rešenje“.

Sve to ukazuje da dijalog neće doneti bilo kakav pomak u dogledno vreme.

Napredak dijaloga Beograda i Prištine zavisi samo od Kurtija?

Zoran Milivojević, diplomata, kaže za „Blic“ da napredak dijaloga ne zavisi od Lajčaka.

Lajčak pre odlaska sa mesta posrednika promoviše svoj i interes EU. Ništa ne zavisi ni od Beograda ni od Prištine već samo od Aljbina Kurtija. Jedino Kurti može da promeni stav i to o formiranju Zajednice srpskih opština – ocenjuje Milivojević.

Zoran Milivojević kaže da napredak dijaloga Beograda i Prištine zavisi od Kurtija

Zoran Milivojević kaže da napredak dijaloga Beograda i Prištine zavisi od Kurtija

Kako kaže, izjava Gabrijela Eskobara, američkog izaslanika za Zapadni Balkan da je formiranje ZSO „apsolutno ključno za Kosovo“ ukazuje koji je stav sazreo na Zapadu.

I Zapad je uvideo da je osnivanje ZSO najvažnije pitanje na Kosovu bez koga nema dijaloga Beograda i Prištine – navodi Milivojević.

Kurti neće menjati svoj stav o ZSO?

Ipak, naš sagovornik ne vidi da će Kurti uskoro menjati svoj stav o ZSO.

Nemam ni osećaj da će Zapad značajnije uticati na Kurtija da promeni svoj stav. Kurti neće da menja stav o ZSO jer se bliže i izbori na Kosovu, a on je svoj dolazak na vlast vezao za obećanje da neće poštovati Briselski sporazum iz 2013. godine. Ukoliko bi sad krenuo u formiranje ZSO ugrozio bi svoju političku budućnost – analizira Milivojević.

Aljbin Kurti neće menjati svoj stav o ZSO, smatra Milivojević

Foto: TANJUG/ DOPISNIK KiM / Tanjug

Aljbin Kurti neće menjati svoj stav o ZSO, smatra Milivojević

EU je predložila svoj Nacrt ZSO još u oktobru prošle godine. Od tada Priština nije napravila nijedan korak ka formiranju te zajednice.

Predlog EU za ZSO odgovara nama jer predviđa određenu vrstu autonomije za zajednice što Kurtiju nikako nije po volji. Moguće da će doći do prevremenih izbora na Kosovu najesen pogotovo što je Kurti već u predizbornoj kampanji – zaključuje Milivojević.



Izvor

You may also like