Home Politika Da li se bliži kraj izborne sage u Nišu nakon što je GIK dodelio mandate: SNS odlučuje hoće li formirati vlast

Da li se bliži kraj izborne sage u Nišu nakon što je GIK dodelio mandate: SNS odlučuje hoće li formirati vlast

by euronet063


Vesti

Politika

Da li se bliži kraj izborne sage u Nišu nakon što je GIK dodelio mandate: SNS odlučuje hoće li formirati vlast

Skoro dva meseca nakon izbora Gradska izborna komisija u Nišu dodelila je mandate odbornicima. SNS i Ruska stranka imaju 31 odborničko mestu u parlamentu, a opozicija 30. Analitičari ocenjuju da su sada u opticaju dva scenarija i pritom ne isključuju mogućnost prevremenih izbora u najvećem gradu na jugu Srbije.

.

Foto: Shutterstock/ Sangiao Photography, Đorđe Kojadinović / Ringier

.

GIK je u subotu doneo rešenje o raspodeli mandata kandidatima za odbornike u Skupštini grada Niša. Prema tom rešenju, sledeće liste su dobile mandate:

Blic preporučuje

  • „Aleksandar Vučić – Niš sutra“ – 30 mandata
  • „Dr Dragan Milić“ – 16
  • „Biramo Niš“ – 10
  • „Dr Savo Manojlović – I ja sam Niš – Kreni promeni“ – 2
  • „Ujedinjeni – Nada za Niš“ – 2
  • Ruska stranka – 1

To znači da koalicija oko SNS-a zajedno sa Ruskom strankom ima većinu od 31 odbornika i mogućnost da formira vlast u Nišu. Da bi to uradila mora da se najpre konstituiše Skupština grada, a uslov za to je da prostom većinom bude izabran predsednik parlamenta. Zakonski rok za konstituisanje skupštine je 30 dana od rešenja GIK-a o dodeli mandata odborničkim listama što znači da rok ističe 19. avgusta.

Dva moguća scenarija

Dr Dragan Milić, nosilac najjače opozicione liste najavio je da će opozicija podneti prigovore GIK-u na odluku o dodeli mandata, ali i da će učestvovati na konstitutivnoj sednici gradske skupštine.

Da li u narednih mesec dana Niš može dobiti vlast – pitanje je koje je glavna tema u najvećem gradu na jugu Srbije.

Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a, ističe za „Blic“ da su u opticaju dva scenarija u Nišu:

  • da SNS formira većinu u skupštini zajedno sa jednim odbornikom Ruske stranke
  • da SNS ne formira većinu već da to prepusti opoziciji koja praktično nije u mogućnost da napravi vlast zbog čega ćemo biti bliži prevremenim izborima

Kako kaže, postoji i treća opcija da SNS formira vlast sa Ruskom strankom i još nekom odborničkom listom, ali za to je „veoma mala verovatnoća“.

Moguća kratkoročna vlast pa novi izbori

Izvršni direktor CESID-a dodaje da sve zavisi od procene SNS-a.

Bojan Klačar smatra da su moguća dva scenarija nakon odluke GIK-a o raspodeli mandata u Nišu

Foto: Nemanja Jovanović / RAS Srbija

Bojan Klačar smatra da su moguća dva scenarija nakon odluke GIK-a o raspodeli mandata u Nišu

– SNS treba da donese odluku da li ima dovoljno stabilnu većinu u parlamentu na osnovu koje može funkcionalno da upravlja gradom. Ne isključujem ni mogućnost da se kratkoročna formira vlast, a onda ide na nove izbore. Videli smo iz iskustva u Beogradu prošle godine da SNS ne beži od izbora – navodi Klačar.

Naš sagovornik smatra da bi u slučaju novih izbora vladajuća koalicija bila u prednosti i u situaciji da ostvari možda i bolji rezultat.

„Prilično atipična atmosfera u Nišu“

Klačar primećuje da je poslednjih nedelja „prilično atipična atmosfera u Nišu“.

SNS ne želi da učini ništa što bi isprovociralo opoziciju i dovelo do protesta građana. Takođe, opozicija je iz jedne situacije opšte mobilnosti došla do toga do uopšte nema aktivnosti pa čak ni izjava lidera opozicije. Ni jednoj ni drugoj strani trenutno ne odgovaraju tenzije – analizira Klačar.

Dragoslav Pavlović bio je prvi na listi vladajuće koalicije u Nišu

Foto: Dimitrije Nikolić / Tanjug

Dragoslav Pavlović bio je prvi na listi vladajuće koalicije u Nišu

Kako kaže, zbog toga smo iz složene situacije ušli u potpuno miran period.

– SNS želi u miru da donese odluku o narednom koraku. Opozicija je, s druge strane, svesna da nema puno mogućnosti i da su eventualni protesti ili opstrukcije u skupštini ograničenog karaktera. Čini se da se mnogo toga događa „iza zavese“ iako je sve naizgled mirno u Nišu – zaključuje Klačar.

SNS ne beži od novih izbora, Milić i dalje protiv

Kada je reč o novim izborima u Nišu, iz SNS-a su još u junu najavljivali takvu mogućnost. O tome govorio i predsednik Aleksandar Vučić, ali i poslanik naprednjaka Vladimir Đukanović uz poruku opoziciji „očekuje vas debakl“.

S druge strane, Milić je rekao da je i dalje protiv novih izbora u Nišu, ali da neće razarati jedinstvo opozicije.

Dr Dragan Milić je i dalje protiv novih izbora u Nišu

Foto: Branko Janačković / Ringier

Dr Dragan Milić je i dalje protiv novih izbora u Nišu

– Bilo koja odluka koja se bude donela (o novim izborima prim aut) biće neka naša zajednička odluka i ja sam čovek koji je čovek kompromisa. Kada kažem kompromisa, to je naravno sa opozicionim partijama. Procenićemo šta je najbolje za nas, šta je najbolje pre svega za građane Niša, jer mi ne želimo naše građane da razočaramo i borićemo se za njihovu volju zaista do poslednje kapi krvi, da kažem do poslednjeg daha – poručio je Milić.



Izvor

You may also like