Home Politika Da li smo bliži referendumu ili izborima zbog litijuma

Da li smo bliži referendumu ili izborima zbog litijuma

by euronet063


Vesti

Politika

Da li smo bliži referendumu ili izborima zbog litijuma

Da li smo bliži referendumu ili vanrednim izborima – najnovije je pitanje pošto je iskopavanje litijuma postalo glavna politička tema svega dva meseca nakon lokalnih izbora. Analitičari smatraju da smo bliži referendumu nego izborima zbog litijuma, ali da smo i od jednog i od drugog dovoljno daleko.

.

Foto: Snežana Krstić, Shutterstock/ Adwo, Shutterstock/ IM Imagery / Ringier

.

Litijum se našao u žiži poslednjih nekoliko nedelja zbog čega i vlast i opozicija najavljuju izjašnjavanje građana o tome. I jedni i drugi slažu se i u vezi sa datumom glasanja i spominju kraj sledeće godine ili 2026, s tim što se razlikuju jedino kada je reč o načinu izjašnjavanja birača. Vlast poslednjih dana najavljuje referendum o rudarenju litijuma, a opozicija traži vanredne izbore i promenu izbornih uslova.

Blic preporučuje

Imajući sve to u vidu već sada se licitira kada će građani ponovo na birališta?

Dva razloga zašto izbori neće uskoro

Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a, ne veruje da će uskoro biti raspisani vanredni izbori i to iz dva razloga:

  • zašto bi se išlo na nove izbore iz ugla onog ko ih raspisuje, a to je SNS ako se zna da smo pre dva meseca imali lokalne izbore, a u decembru parlamentarne
  • ako bi SNS pristala na izbore to bi značilo da pristaje na zahteve opozicije i suočava se sa temom litijuma u koju nije još uložila sve svoje resurse

„Referendum realniji jer je mogući izlaz iz ove situacije“

S druge strane, kako kaže, referendum deluje kao realnija mogućnost jer je od kako je litijum postao aktuelan delovao kao „mogući izlaz iz ove situacije“.

– Međutim, referendum sigurno neće biti uskoro raspisan jer i jedni i drugi nisu zatvorili sve kanale komunikacije. Još nije došlo ni do pojačane komunikacije vlasti u vezi sa litijumom i tek treba predsednik Aleksandar Vučić da se uključi u celu priču. Sa njim će verovatno i veći broj pristalica SNS-a pristati na iskopavanje litijuma – analizira Klačar.

Bojan Klačar kaže da izbori neće uskoro zbog dva razloga

Foto: Nemanja Jovanović / RAS Srbija

Bojan Klačar kaže da izbori neće uskoro zbog dva razloga

Naš sagovornik smatra da je kraj 2025. godine „dovoljan period da se sve iskomunicira“ u vezi sa litijumom.

– To je dovoljan period i iz ugla same kompanije Rio Tinto. Da bi se ubirali plodovi litijuma, ruda mora što pre da se spremi, a to znači za pet, šest godina što je relativno brzo. Nije realno da se sa projektom krene ove ili sledeće godine, ali jeste 2026. godine. To znači da se tek očekuje velika kampanja što bi moglo da dovede do rasta procenta onih koji podržavaju iskopavanje litijuma – ocenjuje Klačar.

„Nije još sigurno da li će biti referenduma“

Izvršni direktor CESID-a dodaje da još nije sigurno ni da li će uopšte biti referenduma ni da li će na njemu glasati građani iz cele Srbije.

Vlast je ostavila mogućnost da referendum bude samo za okolinu Loznice, za zapadnu Srbiju ili za celu Srbiju. Mislim da ni u SNS još nisu doneli odluku o tome. Postoji mogućnost da se referendum i ne održi ako vlast nakon kampanje proceni da velika većina građana prihvata projekat eksploatacije litijuma. S tim što referendum svakako daje veći legitimitet projektu – zaključuje Klačar.

Vučić: Gde god i šta god izaberu, pobedićemo ih

O mogućnosti raspisivanja referenduma o iskopavanju litijuma prvi je progovorio predsednik Aleksandar Vučić. Kako je rekao, prvo hoće da dobije analizu domaćih stručnjaka u vezi sa zaštitom životne sredine.

Aleksandar Vučić prvi je najavio mogućnost referenduma zbog rudarenja litijuma

Foto: Instagram/ buducnostsrbijeav / Drustvene mreze

Aleksandar Vučić prvi je najavio mogućnost referenduma zbog rudarenja litijuma

– Ako to sve bude dobro urađeno, ako sve bude išlo po planu, nikakav problem. Mi možemo krajem sledeće godine da tražimo izjašnjavanje građana i unapred vam kažem, mogu da biraju. Hoćete li u Loznici, hoćete li u zapadnoj Srbiji, ili ćete u celoj Srbiji. I opet vam kažem, gde god i šta god izaberu, pobedićemo ih – rekao je Vučić prošle nedelje u razgovoru sa novinarima na otvaranju Olimpijskih igara.

Tu ideju podržali su i ostali istaknuti članovi SNS-a. U prvom redu Siniša Mali, ministar finansija.

SSP najglasnija u zahtevima za nove izbore

S druge strane, iz redova opozicije već dve nedelje stižu zahtevi za vanrednim izborima. U tome je najglasnija Stranka slobode i pravde na čelu sa njenim liderom Draganom Đilasom iako su do pre dva meseca u ovoj stranci bili najveći zagovornici bojkota izbora.

Dragan Đilas traži da vlast raspiše vanredne izbore

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

Dragan Đilas traži da vlast raspiše vanredne izbore

Kako je rekao, realno je da „vanredne parlamentarne izbore očekujemo u drugoj polovini naredne ili u 2026. godini uz promenu izbornih uslova“ i dodao da „vlast mora na izbore jer je promenila politiku prema rudarenju litijuma.

Đilas je dodao da je vlast na protekle izbore „išla sa politikom da nema vađenja litijuma, ali se promena te politike nazirala pošto živimo u zemlji u kojoj ne znamo kome je i šta sve Aleksandar Vučić obećao“.



Izvor

You may also like