Home Politika Dačić i Karan: Delegacije MUP-a Srbije i RS održale istorijski skup

Dačić i Karan: Delegacije MUP-a Srbije i RS održale istorijski skup

by euronet063


Vesti

Politika

Dačić i Karan: Delegacije MUP-a Srbije i RS održale istorijski skup

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručio je nakon sastanka sa delegacijom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske da održavanje Svesrpskog sabora predstavlja razvijanje dobrih odnosa, kao i uslov i značajan faktor stabilnosti u čitavom regionu.

Ivica Dačić i Siniša Karan

Foto: MUP Srbije / MUP

Ivica Dačić i Siniša Karan

– Naša dva ministarstva obavljaju veoma važne poslove. Uz očuvanje stabilnog javnog reda i mira, bezbednosti građana i njihove imovine, pa do bespoštedne borbe protiv kriminala, borbe protiv iregularnih migracija, borbe protiv terorizma i ekstremizma, zatim takozvana civilna zaštita — kod nas se to zove reagovanje u slučaju vanrednih situacija, mi želimo da sarađujemo u svim linijama. Mislimo da je to od velikog i vitalnog značaja za građane i u Republici Srbiji i Republici Srpskoj – poručio je ministar Dačić.

Blic preporučuje

.

Foto: MUP Srbije / MUP

.
.

Foto: MUP Srbije / MUP

.

O sistemu Ikar

Ministar Dačić je naglasio da će takođe sagledati sve aspekte za dodatno unapređenje saradnje dva ministarstva.

– Zadužili smo svaku od naših uprava, odnosno linija rada, da se zajedno sa svojim kolegama međusobno sastanu i vide koje su to tačke na kojima bismo mogli da sarađujemo, bilo da je reč o saradnji u borbi protiv kriminala ili nekim drugim oblastima. Veoma je bitno, i mi to već radimo, ali želimo da još više unapredimo. To je niz zajedničkih obuka policijske delatnosti, zatim policijske mešovite patrole, kao i da damo na korišćenje određene sisteme za zaštitu komunikacije ministarstva, to je sistem Ikar – rekao je ministar Dačić.

.

Foto: MUP Srbije / MUP

.
.

Foto: MUP Srbije / MUP

.

O Zakonu o državljanstvu

Ministar Dačić je poručio da će, za vreme sezone požara, u Republici Srpskoj jedan do dva helikoptera MUP-a Republike Srbije sa vatrogascima-spasiocima biti tamo stacionirani, kako bi se što brže reagovalo u slučaju požara.

Takođe, ministar Dačić je istakao da ovakva saradnja treba da bude tradicionalna i da se kroz nju pripadnici dva ministarstva još bolje upoznaju i još bolje sarađuju.

On je ukazao da je strateška odluka bila donošenje novog Zakona o državljanstvu kojim je definisano da svi građani srpskog porekla mogu da dobiju državljanstvo Srbije bez otpisa državljanstva države u kojoj žive.

– Od 1997. godine do danas ukupno je 590.988 lica prijavljeno u državljanstvu Republike Srbije koja su imala državljanstvo Bosne i Hercegovine – poručio je ministar Dačić.

.

Foto: MUP Srbije / MUP

.
.

Foto: MUP Srbije / MUP

.

„Kad pomislite da saradnja ne može biti bolja…“

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske dr Siniša Karan istakao je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije najvažniji partner u borbi protiv organizovanog kriminala i da će ostati partner broj jedan i u budućnosti.

Kad pomislite da saradnja ne može biti bolja, danas se pokazalo da ona može biti još bolja, još kvalitetnija i uspešnija. Ovaj svepolicijski sabor će postati jedno telo i predlažemo da ono u budućnosti bude jednom ili dva puta godišnje način na koji će sve strukture jednog i drugog ministarstva da se sastaju – naglasio je ministar Karan.



Izvor

You may also like