Home Politika Dačić nakon glasanja o Rezoluciji o Srebrenici: Ono što smo uradili ostaće upamćeno

Dačić nakon glasanja o Rezoluciji o Srebrenici: Ono što smo uradili ostaće upamćeno

by euronet063


Vesti

Politika

Dačić nakon glasanja o Rezoluciji o Srebrenici: Ono što smo uradili ostaće upamćeno

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je da je sadašnja međunarodna pozicija Srbije u odnosu na 2008. ili 2012. godinu bitno različita i da će sve ono što je urađeno na međunarodnom planu ostati upamćeno u istoriji našeg naroda.

.

Foto: MUP

.

Dačić je za TV Hepi sinoć rekao da Srbiju 2008. godine niko ništa nije pitao i podsetio da je tada Kosovo priznalo 80 zemalja za godinu dana, ocenivši da tada Srbija ne bi mogla da računa na podršku kao što je bilo na GS UN tokom glasanja o Rezoluciji o Srebrenici.

Blic preporučuje

„Da nije 28 zemalja povuklo priznanje, mi bismo imali pat poziciju za KiM“

Dačić je na primeru Kosova i Metohije objasnio da je veliki uspeh naše diplomatije to što je određeni broj zemalja povukao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Da mi nismo promenili taj odnos snaga, da nije 28 zemalja povuklo priznanje, mi bismo sada imali i dalje pat poziciju vezano za Kosovo i Metohiju – rekao je Dačić i dodao da bi isto tako i situacija sa glasanjem o Srebrenici bila drugačija, da je na primer 130 zemalja glasalo za nju.

Bio u kontaktu sa 73 ministra spoljnih poslova zbog rezolucije

Govoreći o diplomatskoj borbi protiv izglasavanja Rezolucije o Srebrenici, Dačić je rekao da bi on i predsednik Aleksandar Vučić mogli za svaku zemlju pojedinačno da obrazlože šta je sve urađeno i naveo da se razgovaralo sa mnogo zemalja.

Dačić kaže da je bio u kontaktu sa 73 ministara spoljnih poslova zbog Rezolucije o Srebrenici

Foto: Tanjug / screenshot

Dačić kaže da je bio u kontaktu sa 73 ministara spoljnih poslova zbog Rezolucije o Srebrenici

Aleksandar (Vučić) je pričao i sa svojim kolegama, predsednicima, ali on se nije libio da priča i sa šefovima misija u Njujorku. To nije bio njegov nivo, ali on je bio tamo – rekao je Dačić.

Naveo je da je lično kao ministar spoljnih poslova povodom rezolucije bio u kontaktu sa 73 ministra spoljnih poslova, kao i da su izaslanici išli i objašnjavali da glasanje nije u skladu sa Poveljom UN i da ne postoji saglasnost ni na nivou BiH, a da je tema bila „najteža na svetu“.

„Nemačka inicijator bez obzira na zločine u Drugom svetskom ratu“

Novi ministar unutrašnjih poslova je dodao i da od 84 zemlje koje su glasale za rezoluciju, bar 50 već obeležava neku vrstu dana sećanja na Srebrenicu, pa je od starta bilo teško promeniti im mišljenje.

Dačić je ocenio i da je Nemačka kao inicijator rezolucije to učinila kako bi prebacila krivicu, ne obazirući se na zločine koje je počinila u Drugom svetskom ratu.

Oni će nama da dele lekcije o Srbiji i o našem narodu – rekao je Dačić.

(Tanjug)



Izvor

You may also like