Home Politika Đilas u raspravi sa novinarkom oko litijuma: U ovom trenutku ne postoji tehnologija da razmišljamo o tome

Đilas u raspravi sa novinarkom oko litijuma: U ovom trenutku ne postoji tehnologija da razmišljamo o tome

by euronet063


Vesti

Politika

Đilas u raspravi sa novinarkom oko litijuma: U ovom trenutku ne postoji tehnologija da razmišljamo o tome

Dragan Đilas, lider SSP-a, kaže da je stav stranke na čijem je čelu da „u ovom trenutku ne postoji tehnologija, ni država da uopšte razmišljamo o tome da li da vadimo litijum.

Dragan Đilas

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

Dragan Đilas

Đilas je na konferenciji za medije odgovarao na pitanja novinara u vezi sa svojim ranijim stavovima o iskopavanju litijuma u Srbiji. Novinarka N1 ga je podsetila na citate iz 2017. godine u kojima „hvali projekat Jadar“ odnosno pronalazak litijuma u Loznici.

Blic preporučuje

Na to je lider SSP-a reagovao i započeo „razmenu varnica“.

Đilas: Mogu da vas zamolim da citirate te reči moje hvale, ako nije problem.

Novinarka: Zbog čega to sad radite?

Đilas: Zato što nikad nisam pohvalio projekat Jadar. Rekao sam ono što sam rekao više puta što ću ponoviti i danas i vama i vašim gledaocima.

Novinarka: Pa to vas upravo pitam…A je l mogu ja da završim pitanje?

Đilas: A izvinite, molim vas.

Novinarka: I da nam kažete kada dolazi do tog momenta kada vi shvatate da nije dobro iskopavati litijum u Nedeljicama?

Đilas: Ja ću ponoviti ono što sam govorio i tada, verovatno od reči do reči. Smatram da su prirodna i rudna bogatstva Srbije velika mogućnost za ovu zemlju i smatram da će verovatno jednog dana postojati i tehnološke mogućnosti, a postojati i država da bismo mogli da razmišljamo o korišćenju tih naših bogatstava. A kada će doći to vreme, da li će doći, siguran sam da ako bude postojala potreba sveta za nekim vrstom ruda ili minerala će se tehnologija razvijati.

Lider SSP-a je dodao da je „vrlo jasno“ rekao stav stranke da „takva tehnologija trenutno ne postoji, da želimo da vidimo svojim očima da se u rudnicima u Nemačkoj, recimo, ruda vadi i da nema nikakvog zagađenja i uništenja životne sredine i posledica po zdravlju ljudi“.

Đilas je 2017. hvalio projekat "Jadar"

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Đilas je 2017. hvalio projekat „Jadar“

Kada to budemo videli, onda možemo da počnemo ne da mi to radimo, nego da razmišljamo o vađenju litijuma. Zašto da razmišljamo? Zato što je neophodno da u takvoj situaciji, ako i kad do nje dođemo, postoji država koja će svojim građanima moći da garantuje da će se ono što se negde sprovodi, sprovoditi i ovde – naveo je Đilas.

Novinarka:

Đilas:

Novinarka: Dakle niste rekli, zar to nije šansa za Srbiju, to će da zaposli hiljade, hiljade ljudi, napravi brend naše zemlje, zamislite o svakom mobilnom telefonu ili automobilu, deo na kome piše „Made in Serbia“?

Đilas: Tako je. I dan danas kažem istu stvar. Hajmo da se napravi tehnologija, da je vidimo svojim očima, hajde da napravimo državu koja garantuje nešto svojim građanima i da onda se dogovorimo da li ćemo to raditi ili ne.

Novinarka: To znači da ne verujete u tehnologiju Rio Tinta?

Đilas: Ne verujem u tehnologiju Rio Tinta, ne ja, jer ja ne znam dovoljno o tome, verujem ni vi, ali vidim da jako puno ljudi govori vrlo negativno o tome koji su stručni i ne vidim svojim očima, niti bilo u Srbiji može da vidi da se negde ta tehnologija već primenjuje i da je samim tim bezbedna po građane bilo koje zemlje pa i Srbije, naravno.

Kako je rekao, kada bude to video, onda može da kaže svoj stav o tome, ali neophodno je da uz tehnologiju postoji država.

(N1)



Izvor

You may also like