Home Politika Dr Dragan Milić nije po meri ni vlasti ni opoziciji

Dr Dragan Milić nije po meri ni vlasti ni opoziciji

by euronet063


Vesti

Politika

Dr Dragan Milić nije po meri ni vlasti ni opoziciji

Njegova taktika nije po meri ni vlastima ni većini etabliranih pretendenata na vlast u opoziciji

On nastupa tako što otvara vrata i za vlast i za opoziciju te se ne uklapa u projektovanu sliku opozicije

Često se čuje da opoziciji treba novo lice, jedno takvo se pojavilo nakon junskih izbora ali se desila (ne)očekivana stvar – nije po meri vlasti, što jeste očekivano, ali ni opozicije iako je uspeo ono što oni nisu – da formira vlast u niškoj opštini Medijana. Dragan Milić, lider pokreta PODES, nije po meri ni vlastima, jer se, sem što pretenduje na vlast, „udvara“ neodlučnim simpatizerima Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS). Da li je ova taktika za osvajanje srca birača?

Dr Dragan Milić

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

Dr Dragan Milić

Branislav Ivković, politikolog, kaže da Milić ima zanimljivu taktiku i da je opoziciji potreban neko sa takvim nastupom.

Blic preporučuje

– Otkad pratim dr Milića, on prilično dosledno šalje poruke kolebljivim glasačima SNS i SPS: Ne napada direktno Aleksandra Vučića, koga oni vole, napada niže ešalone vlasti, koje i oni mrze, ne podržava proteste kojima se oni protive… I ova izjava oko Vučevića mi se uklapa u taj šablon – ocenio je na društvenoj mreži „Iks“ Ivković.

„Neko mora da uđe u biračko telo vlasti“

Kako dodaje, plus govori sa vremena na vreme kako je šteta što se SPS utapa u SNS, kako je to stranka sa tradicijom itd, što je dosta lukavo.

– Kao što su izbori u Nišu pokazali, neko mora da uđe u biračko telo vlasti da bi postojala i šansa za promenu. Da li će Milić u tome uspeti? Ne znam. Da li će biti pouzdan partner za ostatak opozicije? Takođe ne znam. Ali da kažemo ovako: Ako se dr Milić i ne ispostavi kao faktor promene, opoziciji treba neko ko će primenjivati njegov sadašnji pristup – napisao je Ivković.

Bojan Klačar, programski direktor Cesida, za „Blic“ kaže da je to Milićeva smišljena tehnika: da ne bude opozicionar identičan većini etabliranih pretendenata na vlast.

On to svesno neće, to je je njegova strateška odluka i ne želi da neguju kritiku po svaku cenu. I zbog toga je ta njegova taktika naišla na osudu, ne uklapa se u projektovanu sliku koju daje opozicija – napominje „Blic“.

To je i pokazao kada je pre dva dana javno i bez uvijanja pohvalio Vučevića, da je dobro vodio Novi Sad i da mu je ministarsko mesto nagrada za taj posao. Nakon toga je na društvenim mrežama usledila lavina osuda i sumnji u njegovo opozicionarstvo, kao i ocena da su građani izigrani jer su za njega glasali jer se izdavao za opoziciju.

„Ne uklapa se u šablone“

Klačar kaže da u polarizovanoj i konfrontiranoj atmosferi između opozicije i vlasti, pažnju izaziva onaj ko se ne uklapa na šablone.

I vlast i opozicija su vrlo kritični ako se akteri ne ponašaju shodno okvirima koje su zadali. Opozicija ima okvire, biti uvek biti protiv vlasti, biti uvek za proteste, potencirate određene teme, i svaki akter koji se me uklapa u to biva kritikovan. Zbog toga se njegove izjave ne dopadaju nikome, a naročito opoziciji – kaže Klačar.

Dr Dragan Milić

Foto: Branko Janačković / Ringier

Dr Dragan Milić

On procenjuje da Milić tako nastupa iz dva razloga:

  • Nije profesionalni opozicionar, nema balast prošlosti i formira politiku ona kako on misli da treba jer ne duguje nikom ništa
  • Koristi umeće koje ima, imidž običnog čoveka, koji mu je doneo uspeh i ne želi da zatvori vrata bilo kome

Kako dodaje, on jeste ta vrata malo šire otvorio opoziciji, ali ih je ostavio otvorenim i za vlast.

– I zato se u nekim slučajevima okrene i prema biračima vlasti. Do njih je Nišu i došao, ne možemo da znamo u kom procentu, ali on misli i na mejnstrim biračko telo a takvih birača je najviše među glasačima vlasti – zaključuje Klačar.

Pročitajte još

Ivković kaže da je i ranije bilo političkih figura sa sličnim predispozicijama.

– Inače je zanimljivo je što je bilo nekoliko pojava na političkoj sceni koje su možda imale potencijal da jednom uđu u biračko telo vlasti, neki su i sami govorili da im je to strategija (DJB, Narodna), ali su mahom svi završavali tako što su ulazili u rat sa ostatkom opozicije. Milić, za sada, dosta ignoriše ostatak opozicije i ima drugi fokus – smatra Ivković.

Ko je dr Milić?

Direktor niške Klinike za kardiohirurgiju, a široj javnosti je postao poznat početkom 2023. godine, kada su lekari i medicinsko osoblje klinike u kojoj je direktor uspeli da eliminišu liste čekanja na kardiovaskularne operacije.

Na lokalne izbore je izašao sa sloganom “Da Beograd ne postavlja Nišu gradonačelnika” i “Očistiti korupciju kao liste čekanja”.

On je zamolio sve ljude iz Beograda da puste opoziciju u Nišu da na miru donese odluku o tome kako će i šta raditi, i zahvalio na savetima i podršci, ali je poručio da će odluka biti njihova.

Najavio je formiranje Pokreta za decentralizaciju Srbije (PODES) i da će sa njima učestvovati na narednim republičkim izborima.

Time je hteo da unovči rezultat na lokalnim izborima kada je sa GG „Dr Dragan Milić“ u Nišu ostvarila ubedljivo najbolji opozicioni rezultat u tom gradu – 24,4 odsto glasova i 16 mandata, a i formirao vlast u Medijani, jedinu u Srbiji.



Izvor

You may also like