Home Politika Dragan Šutanovac za Blic TV o ubistvu lidera hamasa i Hezbulaha i mogućem proširenju sukoba

Dragan Šutanovac za Blic TV o ubistvu lidera hamasa i Hezbulaha i mogućem proširenju sukoba

by euronet063


Vesti

Politika

Dragan Šutanovac za Blic TV o ubistvu lidera hamasa i Hezbulaha i mogućem proširenju sukoba

Nakon ubistva političkog lidera Hamasa stigle su oštre reakcije brojnih zemalja, pre svega Kine, Rusije i Irana. O tome da li u ovom momentu postoji bojazan da se sukob proširi za Blic TV govori Dragan Šutanovac, predsednik Saveta za strateške politike.

PKG_Šutanovac_o_ubistvu_vođe_Hamasa_vesti_blic_safe_VS_MB.jpg

PKG_Šutanovac_o_ubistvu_vođe_Hamasa_vesti_blic_safe_VS_MB.jpg

– Očigledno je da je premijer Benjamin Netanjahu odlučio da ne bude upamćen kao političar koji je otišao sa pozicije vlasti, zato što su građani tražili njegovu smenu. Nakon konačnog obračunavanjem sa Hamasom, ova akcija koja je izvedena nije samo rezultat preciznosti onih koji su to učinili, već pre svega podataka koji su očigledno prikupljeni vrlo efikasno, i iste noći, iako nisu potvrdili uslove, eliminisali prvog čoveka Hamasa Ismaila Hanijea a i prvog čoveka Hezbolaha.

Blic preporučuje

Ne očekuje se intervencija velikih sila

Ne mislim da postoji bojazan od šireg sukoba na način da se velike srednje sile uključe u taj sukob, ali da se rasplamsa na prostoru Bliskog istoka nije nemoguće i to pre svega zbog Hezbolaha, ne zbog Hamasa. Hamasovi lideri su daleko od Gaze i od Izraela, ali Hezbolahovi lideri su u Libanu i tu postoji opasnost da se tu pojačaju sukobi: međutim, ne očekuju intervenciju nijedne od velikih sila, osim u slučaju da Iran ozbiljnije zapreti i pokuša da napadne ponovo Izrael. U toj situaciji, verujem da će koalicije snage koje su u Mediteranskom moru da spreče raketiranje Izraela, pre svega ciljanih ciljeva.

Na pitanje da li onda pretnje iz Teherana da Izrael treba da pretrpi oštru kaznu, iako zvanično nije preuzeo odgovornost, znače upravo napad na tu zemlju, Dragan Šutanovac kaže:

Poznato je da Iran u svim takvim situacijama izgovara teške reči, da njihovi lideri na neki način animiraju njihovo biračko telo, da kažem, i građane Irana, koji se negda osećaju možda i postiđeno zato što je u Teheranu ubijen lider Hamasa, ali ne mislim da je Iran ima ozbiljne vojne kapacitete da može da se suprostavi Izraelu i svim onim snagama koje su pre više meseci isprečavale da rakete padaju na Izraelu.

Odgovarajući na pitanje da li očekujete bilo kakvu snažniju reakciju Amerike, imajući u vidu da je ona do sada prilično uzdržana šutanovac je rekao:

Niko neće bilo koga da izaziva pred izbore u SAD

– Amerika se nalazi u periodu predizborne kampanje i oni će vrlo ceniti, pre svega odnosno na unutrašnju politiku, kakvu reakciju treba da imaju. Mi smo videli njihovu reakciju i prilikom posete Benjamina Netanjahua Vašingtonu, kada je on održao govor u Senatu i kada su viđani demokrate propustile taj govor, a u isto vreme se Netanjahu video i sa Trampom. I tu je dosta interesantna situacija da jedan deo država i veliki deo građana u isto vreme podržava Trampa i podržava Iran, nesvesni da ukoliko Tramp ostane predsednik Amerike, Iran će biti prva meta Trampu, kao što je bila i u proteklom periodu, kada su ubili iranskog generala Kasema Solejmanija, jednog od najvažnijih generala Iranske revolucionarne garde.

Šutanovac smatra da je ovo uvek bila važna tema za američko društvo.

Pitanje Izraela i Bliskog istoka je uovo bilo izuzetno važno za američko društvo, pogotovo za njihovu administraciju. E sad, kažem, pitanje koliko će to kao tema biti podiganto u javnosti zavisi od procene onih koji će raditi istraživanja i pratiti kakve su reakcije javnosti.

To će definisati kampanju, pošto je sada sve što se radi u Americi u svrhu dobijanja izbora u Novoj Engleskoj i nemam dilemu da niko neće da se igra niti sa Bliskim istokom, niti sa Ukrajinom, niti sa bilo kojom drugom temom koja ne pridobija glasače i to je tako uvek u izbornoj godini, a mi smo sada tri meseca do izbora i mislim da niko neće tu bilo koga da izaziva i pokuša da ga navede na pogrešan korak, da ne bi sam upao u zamku.



Izvor

You may also like