Home Politika Drecun: Berlinski proces dobro zamišljen, ali bez suštinskog pomaka, pre svega zbog Prištine

Drecun: Berlinski proces dobro zamišljen, ali bez suštinskog pomaka, pre svega zbog Prištine

by euronet063


Vesti

Politika

Drecun: Berlinski proces dobro zamišljen, ali bez suštinskog pomaka, pre svega zbog Prištine

Berlinski proces nije dao suštinske rezultate zbog ponašanja Prištine

Drecun smatra da je proces delimično odblokiran i da je na Prištinu izvršen dovoljno snažan pritisak

Predsednik skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovan Drecun ocenio je danas da je Berlinski proces bio dobro zamišljen i da je mnogo obećavao, ali da nije dao suštinske rezultate kada je reč o stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu, prvenstveno zbog ponašanja Prištine.

Milovan Drecun

Milovan Drecun

Drecun je za TV Prva rekao da je Berlinski proces, pokrenut pre 10 godina, bio zamišljen kao politička i ekonomska plaltforma koja, kako je rekao, treba da omogući međusobnu saradnju zemalja Zapadnog Balkana i njihovo približavanje EU.

Blic preporučuje

Berlinski proces je bio dobro zamišljen i mnogo obećavao, ali je postigao veoma malo i usput blokirao Otvoreni Balkan jer je Nemačka od početka bila protiv toga smatrajući taj projekat konkurentskim – ocenio je Drecun.

Prema njegovim rečima, Berlinski proces bi trebalo da se “otkoči“ i unapredi na jubilarnom samitu i da počne da daje rezultate, posebno na stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta. Drecun je dodao da je proces delimično odblokiran, jer je Nemcima, kako navodi, bilo veoma važno da jubilarni samit ne prođe samo kao “prazna reč“.

On smatra da je na Prištinu izvršen dovoljno snažan pritisak jer je , kaže, problem bio što je Priština želela da se svuda pojavi kao država Kosovo. Dodao je da će Priština nastaviti da insistira na tome da budu predstavljeni i bez zvezdice i to će, prema njegovom mišljenju, biti najspornija tačka u primeni bilo čega drugog.

Komentarišući izjavu premijera Miloša Vučevića da strahuje od provokacija Prištine i tokom samita u Berlinu, Drecun je rekao da su provokacije moguće i da očekuje da će Priština izaći sa političkim napadima na zvanični Beograd i da će predstaviti Beograd kao problem.

– A izbegavaju da kažu da su oni glavni problem. A što se tiče situacije na terenu i preduzimanja nekih aktivnosti, pa svakodnevno se to preduzima. To je kontinuirana politika (premijera privremenih prištinskih institucija) Aljbina Kurtija, kojom želi da postigne svoj politički cilj, a to je da dobije novi mandat na izborima naredne godine – rekao je Drecun.

(Tanjug)



Izvor

You may also like