Home Politika Dubravka Đedović Handanović: Struka da potvrdi da je eksploatacija litijuma bezbedna

Dubravka Đedović Handanović: Struka da potvrdi da je eksploatacija litijuma bezbedna

by euronet063


Vesti

Politika

Dubravka Đedović Handanović: Struka da potvrdi da je eksploatacija litijuma bezbedna

“Nisam sigurna da građani znaju šta je prava istina nakon svih neistina koje su se širile o jadaritu. Važno je da sagledamo priliku koju ovaj resurs može doneti Srbiji, ali je najvažnije da struka potvrdi da se eksploatacija litijuma može vršiti bezbedno po životnu sredinu i u skladu s tim treba da donosimo odluke koje su u najboljem interesu građana i Srbije”, rekla je u intervjuu za NIN Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike.

.

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

.

Đedović Handanović je navela da je ona ministar u Vladi Republike Srbije i da radi isključivo u interesu građana i države.

“Lobiram za građane Srbije kojima služim, ne za ovu ili onu kompaniju, jer to nikada nisam, niti ću raditi. Ali moram da kažem da Srbija ima šansu da postane značajan igrač u globalnoj industriji litijuma koju ne bi smela da propusti. Naravno, uz odgovoran pristup i primenu ekoloških standarda u rudarenju, onako kako to rade najrazvijenije evropske zemlje”, istakla je ministarka.

Na pitanje ko će lobirati za meštane Gornjih Nedeljica koji traže da Skupština do 10. avgusta zakonom zabrani eksploataciju litijuma i bora, Đedović Handanović smatra da u trenutku kada se države u Evropi takmiče ko će prvi eksploatisati resurse poput litijuma i borata, “mi imamo ovako ekstremne zahteve koji bi da zabrane čitavu granu industrije, kao što je rudarstvo i geologija”.

“Napretka zemlje nema ako ne držimo korak sa inovacijama modernog doba, posebno u borbi sa klimatskim promenama i kritičnim sirovinama. Napretka nema ni bez zdrave debate i dijaloga kojima su osnova naučne činjenice i gde reč daje struka, a ne ulica. Za dobro Srbije i njenih građana, sigurna sam da će prevladati istina. A rudarstvo je bilo i biće naša značajna privredna grana”, navodi ona.

Đedović Handanović je navela da je „Rio Tinto“ u Srbiji od 2001. godine, odgovarajući na tvrdnje opozicije da Vučić u očima Evrope ispira izbornu krađu pristankom na ovaj projekat.

.

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

.

“Zanimljivo je da su oni koji sada kritikuju Vučića isti oni koji su kompaniju oberučke prihvatili, davali joj dozvole i javno hvalili projekat „Jadar“ 2017. godine, poput Dragana Đilasa. Politizacijom ovog projekta pokazuju da im nije u fokusu interes građana, već rušenje vlasti i to plasiranjem dezinformacija. Srećom, građani su na izborima to prepoznali i pokazali koliko poverenja imaju u predsednika Vučića i njegovu politiku”, kaže minisatrka.

U većini demokartskih zemalja je nezamislivo da ista vlast ukine, a onda oživi isti projekat. Kod nas se to desilo, i to nakon susreta predsednika Vučića i predsednika kompanije „Rio Tinto“ u Davosu. Da li je to razlog što je tačka sa Jadra izbrisana i stavljen zarez?

Da li se Srbiji isplati ovaj projekat ukoliko jedina korist države bude od rudne rente koja iznosi pet odsto? Da li je tačno da EU navodi u agendi svog zelenog transporta da je projekat „Jadar“ „zona žrtvovanja” za industriju zelene energije? Zašto država nije uradila studiju o uticaju na životnu sredinu projekta „Jadar“?

Zbog litijuma i korupcije je pala portugalska vlada. Može li taj scenario da zadesi i srpsku ?

Odgovore na ova pitanja pročitajte u celom intervjuu sa ministarkom Đedović Handanović na portalu NIN-a.

.

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

.



Izvor

You may also like