Home Politika Dve nedelje od izbor, a još uvek se ne zna ko će biti na čelu opštine Stari grad

Dve nedelje od izbor, a još uvek se ne zna ko će biti na čelu opštine Stari grad

by euronet063


Vesti

Politika

Dve nedelje od izbor, a još uvek se ne zna ko će biti na čelu opštine Stari grad

Dve nedelje od izbora, a opština Stari grad jedna je od retkih u Srbiji čiji stanovnici još ne znaju ko će ih voditi.


Rezultati izbora pokazuju da će „Biramo Stari grad“ zauzeti 23 odbornička mesta, SNS -a 21, „Čuvari Starog grada“ 10, dok će po jedan mandat pripasti „Narodnoj listi“ i listi „Dr Dejan Žujović“.

Kako je za većinu potrebno 29 odbornika o vlasti će po svemu sudeći odlučivati nekadašnji predsednik te prestoničke opštine Marko Bastać. Njemu su opozicione kolege, predvođene Radomirom Lazovićem dale rok do danas da se izjasni da li će sa njima u koaliciju, ali Bastaćev odgovor danas je izostao, što deo kolega razume.

– Očekujem da može dogovor da se napravi i očekujem da ćemo imati razgovore i ove i sledeće nedelje na tu temu. Mi znamo da je Stari grad veoma važna opština u Beogradu i treba da se napravi to da dogovor bude stabilan, da vidimo šta kaže Bastać i šta kažu svi partneri u koaliciji – rekao je Miodrag Gavrilović iz demokratske stranke.

Pred kamere nije hteo, ali u telefonskom razgovoru Bastać kaže da će odluku na dokument koji je ponudio deo opozicije, napisanom na jednu i po stranu, doneti narednih dana. Iako tvrdi da ga iz SNS-a niko nije zvao, poverenica za grad Beograd pretpostavlja da je komunikacije bilo.

Opozicija ne želi savez sa SNS-om

– Bilo bi neozbiljno da nisu pokušali komunikaciju kao što mi uvek pokušavamo da imamo komunikaciju sa svima, šta će se dalje dešavati to je na opštinskom odboru – ističe Ana Brnabić, predsednica Skupštine.

Dok opozicija smatra da bi savez sa SNS-om bio izdaja opozicionih birača, analitičari ocenjuju da je logično da Bastać želi da iskoristi svoju dobru poziciju.

– Ostavlja utisak svakako da se Bastać ili dvoumi ili ne želi sa opozicijom, on nije dao nikakve signale da bi želeo da obara vlast zajedno sa opozicijom koja može zajedno sa Bastaćem to da radi – kaže Predrag Lacmanović, iz agencije Faktor plus.

Đukanović: SNS je pobedila svaku listu

Izvesnije da opozicija ima većinu od sinoć je u najvećoj Niškoj opštini Medijani, gde su nakon ponovljenih izbora na dva biračka mesta opozicione liste osvojile mandate više u odnosu na rezultate izbora 2. juna.

– Opozicija je u stvari u jednoj akciji solidarnosti gde smo glasali za Nadu dobili još jedan mandat mi čekamo ponavljanje na još dva izborna mesta na kojima bi trebalo da se ponove – kazao je Đorđe Stanković, iz stranke „Biramo Niš“

Iako rezultatski imaju mandat više Srpska napredna stranka pojedinačno je pobedila svaku listu, tvrdi poslanik naprednjaka Vladimir Đukanović i kaže da je SNS na ponovljenom glasanju procentualno popravio rezultat

– Jedna opština u Nišu ne menja mnogo, za Medijanu se zna da je uvek blago opoziciono orijentisana, tako da pobeda u toj opštini ništa bitno ne menja na nivou celog grada, a kamo li na nivou cele države – ističe Lacmanović.



Izvor

You may also like