Home Politika Emanuel Makron u Srbiji: stiže u dvodnevnu posetu: Poznata ruta i satnica kretanja, sporazumi, teme i ceremonije

Emanuel Makron u Srbiji: stiže u dvodnevnu posetu: Poznata ruta i satnica kretanja, sporazumi, teme i ceremonije

by euronet063


Vesti

Politika

Emanuel Makron u Srbiji: stiže u dvodnevnu posetu: Poznata ruta i satnica kretanja, sporazumi, teme i ceremonije

Emanuel Makron, predsednik Francuske danas stiže u drugu po redu posetu Beogradu. Osim prestonice, otići će i do Novog Sada, a tokom njegovog boravka u Srbiji biće potpisan niz sporazuma, a prisustvovaće i različitim forumima i ceremonijama. Glavne teme sastanka Makrona sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji mu je i domaćin, trebalo bi da budu Kosovo, kupovina francuskih borbenih aviona „rafala“ i svečani završetak radova na modernizaciji aerodroma „Nikola Tesla“.

Makron je poslednji put u Srbiji bio 2019. godine

Foto: RTS / screenshot

Makron je poslednji put u Srbiji bio 2019. godine

Da je sve spremno za dolazak francuskog predsednika ukazuje i to što je do tančina poznato kada stiže, šta radi, gde ide, i kada odlazi.

Blic preporučuje

Prema programu posete, kako su naveli iz Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike, očekuje se da Makron sleti na Aerodrom „Nikola Tesla“ popodne, oko 18 sati.

Poseta predsednika Francuske

Četvrtak

  • Ceremonija svečanog dočeka ispred „Palate Srbija“ sa vojnim počastima
  • Zajednički sastanak predsednika Srbije i Francuske
  • Ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika
  • Obraćanje medijima

Petak

  • Poseta Galeriji Matice srpske u Novom Sadu i obilazak postavke
  • Obraćanje Vučića i Makrona na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji
  • Ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu, obraćanje dvojice predsednika
  • Ispraćaj predsednika Francuske

Dva važna dokumenta

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, izjavila je da se tokom posete Makrona očekuje potpisivanje dva važna dokumenta o saradnji sa tom zemljom u oblasti kritičnih mineralnih sirovina, kao i mirnodopske primene nuklearne energije u Srbiji.

Foto: Djordje Kojadinovic / Ringier

Dubravka Đedović Handanović kaže da će tokom Makronove posete biti potpisana dva važna dokumenta

Kako kaže, u pitanju su izjava o namerama o partnerstvu i saradnji u oblasti istraživanja i eksploatacije kritičnih i strateških mineralnih sirovina i dokument o saradnji u proceni potencijala za razvoj programa za mirnodopsku primenu nuklearne energije u Srbiji.

Kada je reč o nuklearnoj energiji, pričamo o potencijalu, znači ne o razvoju. U tom kontekstu pričamo o razmeni stručnih znanja, iskustava kadrova i eventualne tehničke pomoći u izgradnji institucionalnog i regulatornog okvira – rekla je ministarka za Tanjug.

Kosovo i „rafali“ u fokusu

Pred dolazak Makrona u Srbiju gotovo svi analitičari se slažu u oceni da će situacija na Kosovu i Metohiji i kupovina 12 francuskih borbenih aviona „rafala“ biti u fokusu razgovora predsednika Francuske i Srbije.

Dragan Šutanovac, predsednik Saveta za strateške studije, kaže da će pored Kosova „na stolu“ biti i odnos Srbije i EU i „vrlo moguće KFOR odnosno Francuska koja ima svoje jedinice u KFOR-u“.

Foto: Blic / Ringier

Francuska ima svoje jedinice u KFOR-u

– Nama je izuzetno važno da Francuska bude prisutna i dalje na Kosovu. S druge strane, mislim da je i u Francuskoj, i u velikom broju zemalja Evrope sve jasnije da Kurti nije čovek koji je čovek dogovora, niti čovek garancije da će biti ispoštovani dogovori u perspektivi. Mislim da je jako važno da sa naše strane bude prezentovano gospodinu Makronu šta sve je Srbija uradila, a šta se očekuje od strane Prištine da uradi – ocenjuje Šutanovac.

Srbija će imati najnaprednije avione u regionu?

Kada je reč o „rafalima“, bivši ministar odbrane navodi da „nije nepoznato da je Srbija iskazala želju da kupi rafale od Francuske“.

Foto: Tatan Syuflana / Tanjug/AP

Srbija je zainteresovana da kupi 12 francuskih borbenih aviona „rafal“

– To su izuzetno kvalitetni avioni pete generacije koji bi Srbiji doneli bezbednost na nebu za dugi niz godina. Verujem da svi znaju da kupovina takvih stvari, takve opreme je izuzetno skupa i ugovori koji treba da se naprave podrazumevaju da se rade aranžmani, a to nije nimalo jednostavno da se ugovori – kaže on.

Kako kaže, nabavkom „rafala“ Srbija bi u ovom regionu imala „najnaprednije avione“.

Žiofre: Poseta važna i u kontekstu evropskog puta Srbije

Dolazak Makrona ocenio je kao „pozitivnu vest“ i Emanuel Žiofre, šef EU delegacije u Srbiji.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

Žiofre kaže da je poseta Makrona važna i zbog evropskog puta Srbije

– Mislim da je (poseta prim. aut.) deo angažmana mnogih zemalja članica koje rade na jačanju bilateralnih odnosa sa Srbijom. To je važno u kontekstu evropskog puta Srbije – ocenio je Žiofre.

I veštačka inteligencija na stolu

Makron i Vučić će razgovarati i o pitanjima u vezi sa veštačkom inteligencijom (AI) pošto će Srbija preuzeti predsedavanje Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju, a da je Francuska domaćin samita AI koji će se održati u Parizu u julu 2025. godine.



Izvor

You may also like