Home Politika EU abolira Prištinu: Hoće da joj ukine sankcije koje nikad nije uvela

EU abolira Prištinu: Hoće da joj ukine sankcije koje nikad nije uvela

by euronet063


Vesti

Politika

EU abolira Prištinu: Hoće da joj ukine sankcije koje nikad nije uvela

Nakon tačno godinu dana Evropska unija (EU) bi mogla da ukine sankcije Prištini iako vlada Aljbina Kurtija nije ispunila nijedan uslov za to. Šta više, još je zaoštrila odnose sa Beogradom, ukinula upotrebu dinara i nastavila sa hapšenjem Srba, u najvećem broju slučajeva bez povoda. Još gore, svega toga je svesna i EU, koja svako malo Prištini ima štošta da poruči, ali je to ne sprečava da predloži njihovo ukidanje – zbog mira u kući.

.

Foto: Shutterstock, Mitar Mitrović / Ringier

.

To je predložio šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Blic preporučuje

– Nema saglasnosti da li mere protiv Prištine treba ukinuti odmah ili to činiti postepeno. Većina zemalja članica smatra da mere treba ukinuti, više zbog balansa između dve strane u dijalogu nego zbog samog učinka Prištine – prenosi RTS saznanja iz Brisela.

Tako bi sankcije ili „mere“, kako vole u Briselu da kažu, mogle da nestanu. One su krajem juna 2023. uvedene jer Priština nije preduzela neophodne korake za deeskalaciju situacije na severu Kosova.

Zašto su uvedene

Od prištinskih vlasti su se tada očekivale tri stvari:

  • Da obustave policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova,
  • Da gradonačelnici u četiri opštine na severu privremeno obavljaju dužnosti sa alternativnih lokacija
  • Da se što pre raspišu novi izbori u četiri opštine na severu Kosova: Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Na šta su se odnosile

  • Suspenziju sastanaka na visokom nivou, i bilateralnih i multilateralnih
  • Prekid finansiranja projekata od strane Evropske unije sa Kosovom

„Nije ispunjen nijedan uslov“

Ognjen Gogić, politikolog, smatra da Priština nije ispunila nijedan od uslova EU.

– Povlačenje specijalne policije iz zgrada opština se nije desilo. To se videlo u vreme glasanja na severu za smene gradonačelnika u četiri opštine, kada su sve te zgrade bile okružene specijalnom policijom. Trebalo je da se građanima omogući da ostvare svoje demokratsko pravo i glasaju, a tu je bila specijalna policija koja je zapravo trebalo da ih odvrati da uopšte priđu tim objektima. Bilo je navoda da je Kosovo fazno povlačilo specijalnu policiju, međutim zaista se ne zna u kojim se to procentima realno učinilo i utisak je da je specijalna policija ostala tamo – kaže Gogić.

„Najvažniji uslov – izbori“

Što se tiče drugog zahteva – da gradonačelnici rade sa alternativnih lokacija, Gogić konstatuje da „ni on nije ispunjen jer su gradonačelnici iz Severne Mitrovice i Leposavića sve vreme radili iz opštinskih zgrada, dok su gradonačelnici iz Zvečana i Zubinog Potoka neko vreme proveli van opštinskih zgrada a da su se posle u njih vratili“.

Najvažniji uslov je bio da se održe izbori na severu Kosova a to se nije desilo. Održani su referendumi, ali to nisu izbori. Dakle nijedna stvar nije ostvarena i uslovi nisu ispunjeni, tako da Borelj u izveštaju ne može da navede da jesu – ističe Gogić.

On dodaje i da pre priče o ukidanju sankcija treba postaviti pitanje da li su one ikada bile primenjene.

– Mere su podrazumevale dve stvari: suspenziju sastanaka na visokom nivou i prekid finansiranja projekata od strane Evropske unije, ali ni jedna ni druga stvar nikada nije primenjena. Ne postoji nijedan primer da je bilo šta suspendovano ili otkazano zbog toga što se neko pozvao na te sankcije i rekao „zbog ovih sankcija EU, Kurti ili Osmani se ne pozivaju na neki sastanak“ – navodi Gogić.

„Borelj tretira Kosovo kao nezavisan subjekt“

Zoran Milivojević, diplomata, smatra da predlog Borelja nije iznenađenje ako se ima u vidu geopolitički uticaj EU.

Zoran Milivojević kaže da Borelj tretira Kosovo kao nezavisan subjekt

Zoran Milivojević kaže da Borelj tretira Kosovo kao nezavisan subjekt

Borelj kao i većina država EU tretira Kosovo kao nezavisan subjekt. i u tom pogledu, preskaču se i mere i standardi i norme samo da bi se podržala nezavisnost Kosova. Realno, sankcija EU prema Prištini nije ni bilo. Politika Borelja i EU je na liniji da se potvrdi nezavisnost Kosova i ka tom cilju se vuku potezi – analizira Milivojević.

„Kurtija jedino Amerikanci da smene s vlasti“

I diplomata Srećko Đukić kaže da su kaznene mere EU više bile retoričke nego stvarne političke i ekonomske sankcije.

– Ne znam ni u čemu se one ogledaju. Njima se maše da bi se Kurti privoleo konstruktivnom dijalogu, međutim, on je tvrdoglav i njemu nikakve sankcije ili pretnje sankcijama ne pomažu. Njemu izgleda jedino pomaže kada ga Amerikanci smene sa vlasti pa ga nateraju na nove izbore – zaključuje Đukić.

Aljbin Kurti dodatno je eskalirao situaciju na Kosovu u poslednjih godinu dana

Foto: TANJUG/ DOPISNIK KiM / Tanjug

Aljbin Kurti dodatno je eskalirao situaciju na Kosovu u poslednjih godinu dana

Kako dodaje, najave da bi sankcije mogle da budu ukinute odgovaraju Kurtiju jer to znači da on ne treba da menja stav.

Prvo, ovde je problem: šta da mu ukinu, a drugo, ako mu ukinu mere onda je to nagrada za njega, jer ništa nije uradio u međuvremenu. Taj izveštaj mora da sadrži šta su Priština i Kurti konkretno uradili, na primer na planu ZSO, dinara, problema pitanja bezbednosti… Izveštaj ne može da bude nimalo pozitivan a treba nekog da navede na ukidanje nepostojećih sankcija – kaže Đukić.

Ukidanje dinara stvorilo je redove Srba ispred ekspozitura banaka Poštanske štedionice na KiM

Foto: Ringier

Ukidanje dinara stvorilo je redove Srba ispred ekspozitura banaka Poštanske štedionice na KiM

Umesto smirivanja, eskalacija

Postavlja se pitanje koje je to korake Priština preduzela da bi ukidanje mera „zaslužila“ jer sve što je radila pre je eskalacija, nego smirivanje tenzija.

  • Od početka februara Centralna banka Kosova je donela odluku da ukine dinar na KiM što je dodatno otežalo život svih Srba
  • Priština nije napravila nijedan korak ka formiranju ZSO što bi značajno doprinelo smirivanju tenzija
  • Kosovska policija je nastavila da hapsi Srbe na KiM
  • Priština nije organizovala nove izbore u četiri opštine na severu Kosova
  • Albanski gradonačelnici četiri opština na severu Kosova nisu obavljali funkciju sa alternativnih lokacija



Izvor

You may also like