Home Politika EU će Kurtija za divljanje na severu Kosova nagraditi ukidanjem sankcija?

EU će Kurtija za divljanje na severu Kosova nagraditi ukidanjem sankcija?

by euronet063


Vesti

Politika

EU će Kurtija za divljanje na severu Kosova nagraditi ukidanjem sankcija?

Evropska unija (EU) ponovo razmišlja da ukine restriktivne mere protiv Prištine koje je uvela u junu prošle godine iako vlada Aljbina Kurtija nije ispunila nijedan od tri uslova Brisela za to. Štaviše, EU je „pomilovanje“ Prištine razmatrala u junu ove godine pa sve odložila, a u međuvremenu je Kurti jednostranim potezima dodatno podigao tenzije na severu Kosova: zatvaranjem „Pošte Srbije“ i najavom otvaranja mosta na Ibru.

.

Foto: Tanjug/ Vlada Crne Gore, str, Shutterstock / Ringier

.

Predlog Đuzepa Borelja od pre dva meseca, da se ukinu mere protiv Prištine, za divno čudo je i dalje aktuelan bez obzira na to što Kurti nije ni za pedalj odustao od tvrdoglave politike zastrašivanja, maltretiranja i hapšenja Srba na KiM.

Blic preporučuje

Posebno je čudno to što Brisel razmatra Boreljov predlog u trenutku kada ceo Zapad iz petnih žila pokušava da urazumi prištinskog premijera kako ne bi otvorio most na Ibru i izazvao novi bezbednosni problem na Kosovu nakon što je tenzije podigao do maksimuma kada je početkom avgusta zatvorio devet ekspozitura „Pošte Srbije“ na severu KiM.

„Šanse da ukinu mere male zbog zatvaranja Pošte na severu KiM“

Milica Andrić Rakić, programska menadžerka „Društvene inicijative“ kaže za „Blic“ da je razmatranje Boreljovog predloga „proceduralna stvar“ u EU.

Foto: symbiot / shutterstock

Šanse EU da ukinu mere protiv Prištine su male, smatra Milica Andrić Rakić

Moraju da razmotre izveštaj, ali šanse da sada ukinu mere su jako male. Prvenstveno zbog zatvaranja „Pošte Srbije“ na severu Kosova jer most na Ibru tehnički još nije Kurtijev faul – navodi Andrić Rakić i podseća da Priština još nije otvorila centralni most u Kosovskoj Mitrovici.

Signal da je Priština odustala od otvaranja mosta na Ibru?

Miloš Pavković, istraživač Centra za evropske politike, iznenađen je potezima Brisela pošto su nedavno iz EU stizale sasvim drugačije najave.

– Ovo je nastavak diskusije koja je pokrenuta pre nešto više od mesec dana, međutim pomalo je zbunjujuće jer je EU u jednom trenutku pretila Kurtiju dodatnim sankcijama ukoliko nastavi sa politikom jednostranih akcija i podizanja tenzija – analizira Pavković.

Naš sagovornik pokušava da pročita poruku iz EU „između redova“.

Najavljena diskusija o ukidanju restriktivnih mera može biti i signal da je Priština u ovom trenutku odustala od otvaranja mosta na Ibru i pristala da se o tome razgovora u Briselu, u okviru dijaloga – ocenjuje Pavković.

„Ukidanje mera zavisi, pre svega, od Kurtija“

Kako kaže, da li će EU ukinuti restriktivne mere Prištini „zavisi, pre svega, od Kurtija“.

– Ukoliko odustane od otvaranja mosta na Ibru i vrati se za pregovarački sto, ukidanje mera može da bude nagrada sa „kooperativnost“ – zaključuje Pavković.

Stano: Diskusije o izveštaju Borelja interne i poverljive

Inače, Peter Stano, portparol EU, poručio je da su diskusije zemalja članica EU o izveštaju Borelja „interne i poverljive“ i da EU nastavlja da poziva „kosovske vlasti da se uzdrže od jednostranih i nekoordinisanih koraka zbog kojih bi mogle dodatno da eskaliraju tenzije“.

Peter Stano kaže da su diskusije o predlogu Borelja „interne i poverljive“

Podsećanja radi, EU je restriktivne mere uvela krajem juna 2023. jer Priština nije preduzela neophodne korake za deeskalaciju situacije na severu Kosova.

Zašto su uvedene restriktivne mere

Od prištinskih vlasti su se tada očekivale tri stvari:

  • Da obustave policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova,
  • Da gradonačelnici u četiri opštine na severu privremeno obavljaju dužnosti sa alternativnih lokacija
  • Da se što pre raspišu novi izbori u četiri opštine na severu Kosova: Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Na šta su se odnosile

  • Suspenziju sastanaka na visokom nivou, i bilateralnih i multilateralnih
  • Prekid finansiranja projekata od strane Evropske unije sa Kosovom

„Nije ispunjen nijedan uslov“

Ognjen Gogić, politikolog, smatra da Priština nije ispunila nijedan od uslova EU.

– Povlačenje specijalne policije iz zgrada opština se nije desilo. To se videlo u vreme glasanja na severu za smene gradonačelnika u četiri opštine, kada su sve te zgrade bile okružene specijalnom policijom. Trebalo je da se građanima omogući da ostvare svoje demokratsko pravo i glasaju, a tu je bila specijalna policija koja je zapravo trebalo da ih odvrati da uopšte priđu tim objektima. Bilo je navoda da je Kosovo fazno povlačilo specijalnu policiju, međutim zaista se ne zna u kojim se to procentima realno učinilo i utisak je da je specijalna policija ostala tamo – kaže Gogić.

„Najvažniji uslov – izbori“

Što se tiče drugog zahteva – da gradonačelnici rade sa alternativnih lokacija, Gogić konstatuje da „ni on nije ispunjen jer su gradonačelnici iz Severne Mitrovice i Leposavića sve vreme radili iz opštinskih zgrada, dok su gradonačelnici iz Zvečana i Zubinog Potoka neko vreme proveli van opštinskih zgrada i da su se posle u njih vratili“.

Foto: Tanjug/ Filip Krainčanić / RAS Srbija

Izbori na severu Kosova nisu održani iako je to bio najvažniji uslov EU za ukidanje sankcija Prištini

Najvažniji uslov je bio da se održe izbori na severu Kosova, a to se nije desilo. Održani su referendumi, ali to nisu izbori. Dakle nijedna stvar nije ostvarena i uslovi nisu ispunjeni, tako da Borelj u izveštaju ne može da navede da jesu – ističe Gogić.

On dodaje i da pre priče o ukidanju sankcija treba postaviti pitanje da li su one ikada bile primenjene.

– Mere su podrazumevale dve stvari: suspenziju sastanaka na visokom nivou i prekid finansiranja projekata od strane Evropske unije, ali ništa od toga nikada nije primenjeno. Ne postoji nijedan primer da je bilo šta suspendovano ili otkazano zbog toga što se neko pozvao na te sankcije i rekao „zbog ovih sankcija EU, Kurti ili Osmani se ne pozivaju na neki sastanak“ – navodi Gogić.



Izvor

You may also like