Home Politika Fon der Lajen: Moramo pokazati da je budućnost Zapadnog Balkana u EU

Fon der Lajen: Moramo pokazati da je budućnost Zapadnog Balkana u EU

by euronet063


Vesti

Politika

Fon der Lajen: Moramo pokazati da je budućnost Zapadnog Balkana u EU

Nova-stara predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pre reizbora na tu funkciju govorila je o proširenju EU i naglasila da Brisel mora da pokaže da će budućnost Zapadnog Balkana, kao i drugih zemalja, biti u EU.

Ursula Fon Der Lajen u Evropskom parlamentu

Foto: Jean-Francois Badias / Tanjug/AP

Ursula Fon Der Lajen u Evropskom parlamentu

Fon der Lajen je u Strazburu, uoči glasanja u EP o njenoj kandidaturi, istakla da će EU podržati kandidate za članstvo u bloku, radeći na investicijama i reformama i integrišući ih tamo gde može u pravni okvir EU.

Blic preporučuje


Ursula fon der Lajen ponovo izabrana za predsednicu Evropske komisije

Ona je ponovila da će pristupanje uvek biti proces zasnovan na zaslugama i dodala da će EU obezbediti da sve zemlje budu spremne za članstvo pre pridruživanja EU.

Ali kompletiranje naše Unije je, takođe, u našem sopstvenom suštinskom interesu i to će biti ključni prioritet moje Komisije – poručila je Fon der Lajen.

„Izabrali su slobodu umesto ugnjetavanja“

Istorija, dodala je, ponovo zove.

Zapadni Balkan, Ukrajina, Moldavija i Gruzija su napravili svoj slobodan izbor. Izabrali su slobodu umesto ugnjetavanja. Izabrali su demokratiju umesto zavisnosti, a neki od njih plaćaju veoma visoku cenu za ovaj izbor. I mi moramo da napravimo svoj izbor i pokažemo stratešku posvećenost da će njihova budućnost biti slobodna, prosperitetna i da ce biti u našoj Evropskoj uniji – poručila je Fon der Lajen.

„U današnjem svetu veća unija će biti jača unija“

Ona je podvukla da je susedstvo EU „dom naše budućnosti“ i navela da je poziv zemalja u EU „moralna, istorijska i politička odgovornost“.

To je ogromna geostrateška odgovornost za Evropu jer u današnjem svetu veća unija ce biti jača unija. To će ojačati naš glas u svetu. To ce pomoći da smanjimo naše zavisnosti. I to ce osigurati da se demokratija, prosperitet i stabilnost rašire širom Evrope – poručila je Fon der Lajen.

Fon der Lajen je danas ponovo izabrana za predsednicu Evropske komisije.

(Tanjug)



Izvor

You may also like