Home Politika Gde su i šta rade bivši ministri: Evo čime se sada bave Danica Grujičić, Darija Kisić, Jelena Tanasković

Gde su i šta rade bivši ministri: Evo čime se sada bave Danica Grujičić, Darija Kisić, Jelena Tanasković

by euronet063


Vesti

Politika

Gde su i šta rade bivši ministri: Evo čime se sada bave Danica Grujičić, Darija Kisić, Jelena Tanasković

Nepuna tri meseca nakon formiranja nove Vlade Srbije, tri od devet bivših „stanovnika“ Nemanjine 11 ostalo je u politici tako što su republičku vladu zamenili Narodnom skupštinom odnosno pokrajinskom vladom. Bivša premijerka Ana Brnabić je postala predsednica Narodne skupštine i za sobom povela dvojicu doskorašnjih ministara: Edina Đerleka koji je sada potpredsednik parlamenta i Mihaila Jovanovića koji je savetnik predsednice.

.

Foto: Ringier

.

Nakon izlaska iz Nemanjine 11 pojedini ministri su se vratili ili na funkciju ili u sektor gde su radili pre ulaska u Vladu Srbije. „Blic“ je proverio gde su sad i šta rade osmoro bivših ministara na čelu sa donedavnom premijerkom.

Blic preporučuje


OSMORO MINISTARA ODLAZI IZ VLADE Miloš Vučević je objavio spisak novih članova kabineta, evo ko su ljudi kojih na njemu nema


IZABRANA NOVA VLADA SRBIJE Ministri položili zakletvu, prisustvovao i Vučić (FOTO, VIDEO)

Ana Brnabić

Nakon što je gotovo sedam godina u tri mandata bila na čelu vlade, Brnabić se preselila u zgradu Narodne skupštine gde je opet na predsedničkoj funkciji.

Na to mesto izabrana je još 19. marta, praktično mesec i po dana pre nego što je izglasana nova vlada.

Maja Gojković

Gojković je skoro četiri godine bila ministarka kulture u dva mandata da bi u maju postala predsednica Vlade Vojvodine.

Slobodan Cvetković

Na čelu ministarstva privrede bio je svega osam meseci pošto je u septembru prošle godine na toj funkciji zamenio smenjenog Radeta Bastu.

Slobodan Cvetković se nakon ministarske funkcije vratio u Institut za ratarstvo i povrtarstvo

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Slobodan Cvetković se nakon ministarske funkcije vratio u Institut za ratarstvo i povrtarstvo

Zanimljivo je da otkako je napustio Nemanjinu 11 o Cvetkoviću nije bilo praktično nikakvih informacija zbog čega ga je „Blic“ pozvao i pitao „gde je i šta radi“.

Nakon ministarske funkcije vratio sam se u Institut za ratarstvo i povrtarstvo „NS seme“ gde sam komercijalista u domaćoj trgovini. Tu mi je mirovalo radno mesto dok sam bio ministar – kaže za „Blic“ Cvetković.

Jelena Tanasković

Bivša ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković je nakon turbulentnih godinu i po dana u Nemanjinoj 11 prešla u „Infrastrukture železnice Srbije“ gde je v.d. direktorke. Na tu funkciju imenovala je Vlada Srbije početkom maja.

Danica Grujičić

Popularna „Bub bum Dana“ završila je, takođe, jednoipogodišnji mandat na čelu ministarstva zdravlja. Gotovo svaka izjava Danice Grujičić je izazivala pažnju od zabrane „fast fudova“ kod škola do zabrane pušenja običnih i elektronskih cigareta u restoranima.

prof. dr Danica Grujičić je ponovo na Klinici za neurohirurgiju

Foto: Blic TV / Ringier

prof. dr Danica Grujičić je ponovo na Klinici za neurohirurgiju

Nakon što se nije našla u novoj vladi, Grujičić se vratila u svoju „matičnu kuću“ – Kliniku za neurohirurgiju gde je lekar-hirurg.

Inače, bivša ministarka zdravlja je pre ulaska u Vladu Srbije bila direktorka Instituta za onkologiju.

Darija Kisić

Nakon dva mandata u različitim ministarstvima (rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pa briga o porodici i demografiju) završila je svoju misiju u Nemanjinoj 11 i postala vd direktorke Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

Na tu funkciju imenovana je 20. maja pošto je nasledila Luku Dragačevića, bivšeg direktora. Inače, Kisić je epidemiološkinja koja je pre ministarskih funkcija bila zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Batut“.

Mihailo Jovanović

Mihailo Jovanović je kratko bio u Vladi Srbije – od oktobra 2022. godine i to na mestu ministra informisanja i telekomunikacija.

Mihailo Jovanović je sada savetnik predsednice parlamenta

Foto: Oliver Bunić / Ringier

Mihailo Jovanović je sada savetnik predsednice parlamenta

Posle izglasavanje nove Vlade Srbije prešao je u Narodnu skupštinu gde je savetnik Ane Brnabić, predsednice parlamenta.

Marko Blagojević

Marko Blagojević nakon jednoipogodišnjeg mandata napustio je funkciju ministra za javna ulaganja i od tada mu se gubi svaki trag u javnosti. Poznato je jedino da je Blagojević suvlasnik CESID-a. Umesto Blagojevića novi ministar za javna ulaganja je Darko Glišić, predsednik Izvršnog odbora SNS.

Edin Đerlek

Edin Đerlek je u prošlom sazivu Vlade Srbije bio novo lice kao ministar bez portfelja zadužen za ravnomerni regionalni razvoj. Napustio tu funkciju u Nemanjinoj 11 i prešao u zgradu Narodne skupštine gde je potpresednik parlamenta.

Dva ministra postala bivša pre kraja mandata vlade

Pored devet bivših stanovnika Nemanjine 11 još dva ministra su završila mandat i to pre nego što su raspisani parlamentarni izbori. Reč je o Branku Ružiću, bivšem ministru prosvete i Radetu Basti, nekadašnjem ministru privrede.

Ružić je u maju prošle godine podneo ostavku nakon sravičnog masakra u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu gde je ubijeno osmoro dece i čuvar škole. Nakon toga, Ružić je postao savetnik Ivice Dačića, tadašnjeg ministra spoljnih poslova.

Branko Ružić je podneo ostavku nakon tragedije u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar"

Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija

Branko Ružić je podneo ostavku nakon tragedije u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“

S druge strane, Rade Basta je u julu prošle godine smenjen sa funkcije ministra privrede pošto je, između ostalog, otvoreno pozivao vladu da uvede sankcije Rusiji. Nakon toga, Basta je osnovao pokret „Evropski put“ sa kojim neuspešno pokušao da učestvuje na beogradskim izborima u decembru prošle godine. Basta se od tada potpuno povukao iz javnog života.



Izvor

You may also like