Home Politika Građani i stručnjaci za „Blic“ TV o mostu na Ibru i njegovom ponovnom otvaranju

Građani i stručnjaci za „Blic“ TV o mostu na Ibru i njegovom ponovnom otvaranju

by euronet063


Vesti

Politika

Građani i stručnjaci za „Blic“ TV o mostu na Ibru i njegovom ponovnom otvaranju

Nedavno je zamenik komandira za region sever Veton Eljšani izjavio da bi most na Ibru, koji je zatvoren od 1999. godine za saobraćaj, mogao uskoro da bude otvoren. Pešačke staze preko mosta, zona su slobodnog kretanja. Dok policija najavljuje otvaranje mosta na Ibru, iz EU ističu da je to pitanje koje se mora rešavati isključivo kroz dijalog.

Otvaranje mosta na Ibru

Otvaranje mosta na Ibru

Građani Severne Mitrovice smatraju da ne treba doći do otvaranja mosta, jer bi, kako kažu, ovaj potez doprineo eskalaciji situacije.

Blic preporučuje

Svedočenja građana

Mislim da ne treba da bude otvoren, mislim da treba da se sačuva naš narod“.

„Šta će onda biti sa nama?! Sve gore i gore, boljeg nema. Nadamo se nekoj sigurnosti, zavaravamo sami sebe, da nismo tako razmišljali, ne bismo bili ovde. Da se nismo nadali, ne bismo opstali 25 godina nakon sukoba. Nijedan dan nisam bila odsutna, bila sam ovde“.

Smatram da se uslovi nisu stekli za to. Kao što možemo da vidimo, svakog dana imamo bezbednosne probleme, niko od građana na severu, a posebno u Severnoj Mitrovici se ne oseća dovoljno slobodno, jednostavno nemamo poverenje u tu vrstu koraka napred“.

„Mostovi moraju da se otvaraju“

Zamenik predsedavajućeg SO Severna Mitrovica Skender Sadiku istakao je da je odluka o otvaranju mosta doneta upravo u skupštini ove opštine prošle godine i da most treba biti prohodan i za saobraćaj.

Mostovi moraju da se otvaraju, ljudi moraju da se druže, da žive zajedno, i nije ideja samo da se napravi problem od banalnih stvari, da se mi u 21. veku vratimo u krug po malom Kosovu, govorim o viznoj liberalizaciji. Danas možemo da putujemo čitavim svetom, možemo da obilazimo mostove, a, ovaj most koji nije u nadležnosti ove Skupštine, i ne čuvamo ga mi nego karabinjeri. Nadam se da će ovaj most biti što pre otvoren za saobraćaj – rekao je Skender Sadiku za „Blic“ TV.

„Predmet dva sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine“

Iz EU poručuju da pitanje otvaranja mosta u Mitrovici treba rešavati u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Portparol EU Peter Stano podsetio je da je otvaranje mosta predmet dva sporazuma u okviru dijaloga uz pomoć EU iz 2015. i 2016. godine.

Podsetimo, glavni most na Ibru zatvoren je za saobraćaj 1999. godine. Usled čestih incidenata lokalni Srbi su na mostu postavili barikadu, da bi se 2014. godine započeli razgovori u Briselu i njenom uklanjanju, barikada je sa mosta uklonjena 17. juna 2014. godine u organizaciji kancelarije za KiM i lokalne samouprave.



Izvor

You may also like