Home Politika Grbović: Naprednjačka vlast mora da padne, a za to su potrebni neki izbori i neke stranke i neki političari

Grbović: Naprednjačka vlast mora da padne, a za to su potrebni neki izbori i neke stranke i neki političari

by euronet063


Vesti

Politika

Grbović: Naprednjačka vlast mora da padne, a za to su potrebni neki izbori i neke stranke i neki političari

Pavle Grbović, predsednik PSG, kaže da su organizatori protesta protiv iskopavanja litijuma „eksplicitno tražili od opozicije da ne učestvuje u organizaciji protesta, da ne govori na protestnim skupovima, da ne ističe stranačka obeležja i parole“ i dodaje da je opozicija sve to ispoštovala.

Pavle Grbović

Foto: Milan Ilić / Ringier

Pavle Grbović

Bez obzira na to, Grbović smatra da „bez reafirmacije politike i bez destigmatizacije stranačkog aktivizma ne može doći do pobede stotine hiljada disciplinovanih stranačkih vojnika“.

Blic preporučuje

Lider PSG-a pita se zbog čega je opozicija na udaru nakon protesta protiv iskopavanja litijuma.

– Stranke pozivaju na proteste, stranački aktivisti dolaze na proteste, brane ljude koji se nađu pod udaru vlašću. Kako opet dolazimo do toga da opozicija ispoštuje ono što je od nje traženo, a da se opet prebacuje odgovornost i traži krivica za ne znam tačno šta u opoziciji – navodi Grbović u intervjuu za „Danas“.

„Da smo proaktivniji bili bismo optuženi da rušimo protest“

Kako kaže, da su stranke bile proaktivnije, bile bi optužene da preuzimaju i ruše protest.

– Mi smo odlučili da poštujemo volju organizatora i da pomognemo koliko možemo, a tamo gde ne možemo ili gde se na naše učešće ne gleda blagonaklono, mi makar ne smetamo, ne dajemo nepotrebne i opterećujuće savete niti koga krivimo za bilo šta – poručuje Grbović.

„Godinama se pravi atmosfera kako protesti nisu politički, nego šta su, astrološki?“

Pritom se slaže sa ocenom istoričara Milana St Protića da bi opozicija mogla da preuzme proaktivniju ulogu na protestima„.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Godinama se pravi atmosfera d aprotesti nisu politički, smatra Grbović

– Teorijski gledano ima smisla ta teza, ali sigurno nećemo ništa raditi protiv volje ljudi koji su svakodnevno na prvom frontu borbe. Pritom bi bilo pogrešno usred protesta promeniti liderstvo. Druga je stvar što se već godinama pravi atmosfera kako protesti “nisu politički”. Nego šta su, astrološki – postavlja pitanje Grbović.

„Stvorena je atmosfera u kojoj je najveća sramota biti stranački aktivista“

Dodaje da „nije problem sa kopanjem litijuma u tome što je nepovoljan položaj zvezda, već što imamo nesposobnu, korumpiranu i bahatu vlast koja je preuzela i očigledno se naplatila za projekat koji apsolutno ne mogu da kontrolišu“.

Kojim sredstvima se taj problem rešava osim političkim, ja ne znam. Da ne govorim o toj stigmatizaciji stranaka i stranačkih aktivista koja traje već punu deceniju. Stvorena je atmosfera u kojoj je najveća sramota reći da si stranački aktivista, a ono što je neoprostivo jeste biti “profesionalni političar” – navodi Grbović.

Lider PSG nije optimista da se tako može smeniti vlast.

I onda u takvoj atmosferi, bez jasnog vođstva, ustrojstva i jasne politike treba da pobedimo mašineriju od više stotina hiljada disciplinovanih stranačkih vojnika na čelu sa političkim predatorom koji se ovim poslom bavi više od 30 godina, 24 sata dnevno. Bez reafirmacije politike i bez destigmatizacije stranačkog aktivizma to neće ići – ocenjuje Grbović.

Kako kaže, naprednjačka vlast mora da padne, a za to su potrebni „neki izbori i neke stranke i neki političari“.

„PSG se uvek zalagao za institucionalnu promenu što podrazumeva izbore“

Prema njemu, protesti mogu da pomognu da se neki problemi privremeno odlože i da se štetni projekti prolongiraju, ali „suštinska rešenja zahtevaju promenu vlasti“.

Foto: V. Lalić / Ringier

Grbović kaže da se PSG uveka zalagao za institucionalnu promenu vlasti na izborima

PSG se uvek zalagao za institucionalnu promenu, što podrazumeva izbore i verujem da je spremnost opozicije za izbore aksiom bavljenja politikom. Dobro je ukoliko u pogledu toga postoji saglasnost, jer su nas nesuglasice po tom pitanju i previše koštale u daljoj i bližoj prošlosti. Verujem da smo sada svi na istim pozicijama i da to omogućava da se okonča razmetanje hipotetičkim scenarijima zajedničkog učešća, ili zajedničkog bojkota. To je prošlost, jedino što postoji jeste sadašnji trenutak i situacija i treba da vidimo kako da iz toga izvučemo maksimum – poručio je Grbović.

Potom se osvrnuo na to da PSG nije više u istom poslaničkom klubu sa SSP-om.

Odluka o razdvajanju poslaničkog kluba je došla od strane SSP. Mi smo je prihvatili i bez gorčine nastavili dalje. Nepotrebno je da ja obrazlažem tuđe odluke. O budućim koracima ćemo se oglašavati kada bude bilo novih informacija – navodi Grbović.

„Nismo mi u braku pa da se spajamo do kraja života ili rastajemo zauvek“

Na pitanje da li opozicija posle podela na poslednjim izborima može ponovo da se udruži lider PSG-a odgovara:

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Grbović tvrdi da opozicija nije u braku pa da se „spaja do kraja života ili rastaje zauvek“

„Za ovih sedam godina koliko sam u politici ovo je četvrti put da se opozicija “nepovratno deli” i svaki put su se ti problemi prevazišli, pre ili kasnije. Nismo mi u braku pa da se spajamo do kraja života ili rastajemo zauvek. Odrasli smo i odgovorni ljudi, ova generacija političara sada ima i neko iskustvo, neće ovakvi odnosi trajati zauvek. I sve je to u redu i sve je popravljivo dok smo svi na istoj strani i idemo u istom pravcu, nepopravljivo je samo kada neko pređe na stranu SNS. Ja to za sada ne vidim“.

(Danas)



Izvor

You may also like