Home Politika Hil: Problemi moraju da budu rešeni dijalogom

Hil: Problemi moraju da budu rešeni dijalogom

by euronet063


Hil je naveo da su SAD bile veoma jasne o pitanju mosta u Kosovskoj Mitrovici, kao i o apsolutnoj potrebi za formiranjem Zajednice srpskih opština.

Blic preporučuje

Bili smo vrlo jasni da oni koji skrenu sa dijaloga rizikuju da skrenu sa naše politike. Srbija je radila veoma naporno na ovome, dobro je postupila držeći se dijaloga i ohrabrio bih je da nastavi sa tim – rekao je Hil za RTS.

On je dodao da se Srbija drži dijaloga i da je to ispravan pristup.

– Moraćemo da vidimo kako ćemo proći kroz ovo. Apsolutno, naš stav je da dijalog ima sve elemente koji mogu rešiti ove probleme i oni moraju da budu rešeni dijalogom – ponovio je on.

„Odnos SAD i Srbije raste“

Na podsećanje da je ambasador SAD u Prištini DŽef Hovenijer rekao da je „podrška narodu i projektu Kosova deo američkog DNK“, Hil je rekao da nije genetičar, a da odnos SAD i Srbije raste i uspešno se razvija, jer postoji mnogo zajedničkih interesa.

– Mislim da imamo neku vrstu strateškog zajedničkog interesa u pogledu toga gde želimo da idemo. Veoma smo zabrinuti zbog regionalnih pitanja, ali takođe smo veoma zabrinuti zbog onoga što se dešava u Ukrajini. Tako da mislim da postoje mnogi pozitivni znaci u pogledu toga kuda će se odnos Sjedinjenih Američkih Država i Srbije razvijati. Da budemo jasni, Srbija ima mnogo izazova. Jedan od tih izazova, koji dele mnoge zemlje, jeste pitanje gde građansko društvo nalazi svoje mesto – naveo je Hil.

Foto: Instagram/ buducnostsrbijeav / Drustvene mreze

Aleksandar Vučić i Kristofer Hil

Dodao je da je odnos SAD sa Srbijom široko zasnovan odnos, navodeći da što je šira baza – to će biti dugotrajnija.

„Srbija počinje da donosi važne strateške odluke“

Ambasador je ocenio da Srbija počinje da donosi važne strateške odluke, ističući da se jedna od njih odnosi na kupovinu „rafala“.

– Ono što Srbija radi nije samo kupovina aviona, već kupovina odnosa sa vazduhoplovnim snagama NATO-a. Mislim da je to veoma važno i da to neće biti promenjeno situacijom na terenu na Kosovu. Što ne znači da ne treba da se bavimo situacijom na Kosovu. Mislim da se svi slažemo oko toga i želimo da vidimo da se to reši. Ali mislim da ono što ste videli sa posetom predsednika Emanuela Makrona kao i sa posetom kancelara (Nemačke Olafa) Šolca, predstavlja vrlo jasan pomak, i voleli bismo da vidimo da se to nastavi, u skladu sa željama srpskog naroda i srpskog rukovodstva – naveo je Hil.

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

.

On je istakao da Srbija treba samostalno da donosi odluke, navodeći da je više puta to stavio do znanja.

– Nismo ovde da kažemo Srbiji šta da radi ili kako da se orijentiše. I jasno sam stavio do znanja tokom godina koje sam ovde da ne govorim nikome šta da radi. Oni moraju sami donositi odluke, i mislim da te odluke idu u pravom smeru – objasnio je Hil.

„Mnogo toga se dešava na terenu oko EU“

Govoreći o evropskom putu Srbije, američki ambasador je rekao da je SAD uz svakoga, uključujući Srbiju, u smislu pridržavanja dijaloga i pristupa koji je iznela Evropska unija.

Prema njegovim rečima, mnogo toga se dešava u poslednjim nedeljama i mesecima kada je reč o Evropskoj uniji, ne samo u pogledu članstva, već i u smislu otvaranja vrata za članstvo i pružanja okvira za vreme pristupanja.

Ali i ovi planovi za rast su veoma stvarni i veoma važni za zemlje koje su uključene, posebno za Srbiju, koja ima veliki interes da vidi kako se njen pristup evropskim tržištima otvara. To se dešava, i ono što to omogućava, delom, jeste način na koji Srbija upravlja dijalogom sa gospodinom Lajčakom – rekao je Hil.

Foto: symbiot / shutterstock

.

Hil je takođe ocenio da je je realan put Srbije u EU, navodeći da je jasno da Evropa donosi strateški izbor u korist proširenja.

– Evropa govori o vremenskom okviru u smislu proširenja, ali je takođe uvela još jedan mehanizam, a to je model rasta, koji će pomoći zemljama koje još nisu spremne iz različitih razloga za punopravno članstvo, ali će im pomoći da imaju pristup jedinstvenom tržištu Evropske unije – dodao je.

„Iznenadili ga Miščević i Vučević“

Prema njegovim rečima, na konferenciji na Bledu bio je iznenađen činjenicom da su premijer Srbije Miloš Vučević i ministarka za evrointegracije Tanja Miščević vrlo jasno stavili do znanja pravac kojim Srbija ide.

– Možda je isto toliko važno bilo i to što su se i Evropljani saglasili sa tom konstatacijom, da Srbija ide u tom pravcu. Ovo će transformisati srpsku ekonomiju. Ovo će transformisati odnose Srbije u čitavom regionu. Ovo je veoma važno za svakog Srbina, da ima pun pristup tržištima Evropske unije i, generalno govoreći, da uživa sve benefite koje Evropa može da pruži svojim članicama – istakao je Hil.

Foto: TADEJ KREFT / Tanjug

.

Govoreći o procesu pridruživanja EU, Hil je rekao da je taj proces pregovarački. Kako je dodao, strpljenje jeste teška stvar ali Srbija treba da razmotri šta je alternativa.

– Ne mislim da postoji mnogo alternativa. Važno je i to što Srbija nije sama u ovome. Postoji nekoliko zemalja koje prolaze kroz isti proces. A sve više je zemalja koje ne samo da Srbiji žele dobro, već i rade na tome da joj pomognu – rekao je Hil.

„Litijum velika prilika za Srbiju“

Američki ambasador je ocenio da Srbija u pogledu njenih energetskih potreba dobija mogućnosti izbora.

– Ne samo između novih oblika energije, bilo da je to solarna ili vetro energija, i starijih izvora energije koji, u određenoj meri, nestaju za Srbiju, već i izbore u pogledu toga odakle kupuje energiju. Znamo da Srbija radi sa drugim zemljama, kao što je Azerbejdžan. Mislim da postoji napor Srbije da diverzifikuje svoje energetske izvore, da pogleda različite gasovode – naveo je on.

Nalaziste Litijuma

Govoreći o litijumu, Hil je ocenio da je to zaista velika prilika za Srbiju, ne samo za sadašnjost, već i za budućnost ali da o tom pitanju ne treba da odlučuju strane diplomate.

– Mislim da je to izuzetna prilika, ali u krajnjem slučaju to je na srpskom narodu da odluči – istakao je Hil.

On je naveo da širom SAD postoje rudnici litijuma.

– Moja zemlja je veoma osetljiva na pitanja životne sredine. Nemačka takođe. A Nemačka je, mislim, jedan od glavnih pokretača celog pitanja litijuma. Tako da verujem da je sprovođenje ovakvog programa sa Zapadnom Evropom, regionom sveta koji je verovatno najviše zabrinut za životnu sredinu, ispravan put – poručio je Hil.

(Tanjug)



Izvor

You may also like