Home Politika Izbori 2024: Izborna tišina počinje u četvrtak u ponoć, na ovom mestu to pravilo ne važi

Izbori 2024: Izborna tišina počinje u četvrtak u ponoć, na ovom mestu to pravilo ne važi

by euronet063


Vesti

Politika

Izbori 2024: Izborna tišina počinje u četvrtak u ponoć, na ovom mestu to pravilo ne važi

Na izborima 2. juna imaćemo situaciju da glasanje neće biti održano u celoj zemlji, već u 89 gradova i opština među kojima je i Beograd. Kako će jedan deo građana Srbije na birališta, dok će druge zaobići ova građanska dužnost, pitanje je da li izborna tišina koja počinje noćas u ponoć, važi samo u onim gradovima gde se ide na izbore ili ipak u celoj zemlji?

Društvene mreže i izbori

Foto: Studio Monkey / Shutterstock, roibu / Shutterstock / Ringier kombo

Društvene mreže i izbori

– Iz odredbi zakona se zaključuje da se tišina odnosi na sve, jer su mediji dostupni u svim lokalnim sredinama – objašnjava Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida.

Blic preporučuje

Šta kaže zakon?

„Zabranjeno je 48 časova pre dana glasanja i na dan glasanja do zatvaranja biračkih mesta da se u medijima i na javnim skupovima objavljuju procene rezultata izbora, javno predstavljaju kandidati na izborima i njihovi izborni programi i pozivaju birači da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene izborne liste“.

Kako se dalje objašnjava, pod medijem se u smislu ovog zakona podrazumevaju dnevne i periodične novine, servis novinske agencije, radio-program i televizijski program i elektronska izdanja tih medija, kao i samostalna elektronska izdanja (uređivački oblikovane internet stranice ili internet portali), a koji su registrovani u Registru medija, u -skladu sa zakonom.

Tišina (ni)je prevaziđena?

Stvarnost je ipak drugačija: u periodu izborne tišine kampanja se u potpunosti seli sa televizije, radija, štampanih medija i internet portala na društvene mreže.

Pred svake izbore se zato javlja ista nedoumica – da li je izborna tišina prevaziđena – a Klačar je ranije je za „Blic“ rekao da bi vreme trajanja tišine trebalo skratiti, ali i drugačije regulisati sankcije.

Ne bih rekao da je izborna tišina prevaziđena, ali mislim da bi trebalo da se skrati, i da bi u tom periodu, kad ona traje, trebalo da bude uvedena efektivna kontrola ko je krši. Shodno tome, i sankcije bi trebalo da budu odgovarajuće ali i da se propisuju. Mislim da kao društvo još nismo spremni za njeno ukidanje – smatra on.

Pročitajte još

UKIDAMO LI IZBORNU TIŠINU Na Zapadu je odavno zaboravljena, a evo zašto je ZASTARELA I OBESMIŠLJENA

Izborna tišina počinje u ponoć, ali je na JEDNOM MESTU njeno kršenje dozvoljeno

Što se tiče dužine trajanja, dodaje on, bilo bi dobro da traje subotu i nedelju.

– Sadašnje dužina je preterana u vreme socijalnih mreža, i svih mogućih alata kojima može da se komunicira – kaže on.

Novčane kazne do 600.000 dinara

Novčana kazna za kršenje izborne tišine iznosi od 100.000 do 600.000 dinara za pravno lice, prema članu 170 Zakona o izboru narodnih poslanika. Kazna za odgovorno lice u mediju iznosi od 20.000 do 150.000 dinara dok se fizičko lice sankcioniše sa 10.000 do 40.000 dinara.



Izvor

You may also like