Home Politika Izbori 2024: Vremenska prognoza za nedelju, kako će uticati na izlaznost

Izbori 2024: Vremenska prognoza za nedelju, kako će uticati na izlaznost

by euronet063


Vesti

Politika

Izbori 2024: Vremenska prognoza za nedelju, kako će uticati na izlaznost

Lokalne izbore u Srbiji pored izbornih prate i vremenske prognoze, a meteorolozi najavljuju da će u nedelju prepodne biti sunčano i suvo vreme dok je posle 15 sati moguća kiša u celoj zemlji, pogotovo južno od Save i Dunava.

.

Foto: Robert Getel / Ringier

.

Posle četiri godine izbori u Srbiji se održavaju u junu što, ipak, ne znači da nas tokom celog izbornog dana očekuje letnje vreme.

Blic preporučuje

Vremenska prognoza za izbore 2024.

Ivan Ristić, meteorolog, otkriva za „Blic“ kakve će vremenske prilike birači imati na putu do glasačkog mesta.

.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.

Tokom prepodneva u nedelju biće toplo i suvo u celoj zemlji, a popodne posle 15 sati moguća je kiša u celoj zemlji, pre svega, južno od Save i Dunava. Neće to svakako biti veliki pljuskovi. Više kiše biće u ponedeljak i utorak – najavljuje Ristić.

„Kada je lepo vreme mnogi odu na izlet pa ne stignu da glasaju“

Predrag Lacmanović, programski direktor agencije „Faktor plus“, smatra da vremenska prognoza nema veliki uticaj na izlaznost na izbore.

Predrag Lacmanović kaže da se dešava da je veća izlaznost po lošijem vremenu

Predrag Lacmanović kaže da se dešava da je veća izlaznost po lošijem vremenu

Dešava se da više ljudi izađe na izbore po lošem vremenu jer ceo dan provode u kući zbog, recimo, snega i kiše i onda im je jedina obaveza tokom tog dana da izađu i glasaju. S druge strane, kada je lepo vreme mnogi odu na izlete van grada pa se događa i da ne stignu da glasaju pre zatvaranja birališta uveče – navodi Lacmanović.

Dešavalo se da veća izlaznost bude po kiši nego po lepom vremenu

Podaci iz ranijih izbornih ciklusa pokazuju da loše vremenske prilike mogu da utiču na birače da u većem broju izađu na glasanje.

Primera radi, na parlamentarnim izborima u januaru 2007. godine, po kiši je na birališta izašlo 60,6 odsto građana. Slično se dogodilo i 2003. godine.

Na parlamentarne izbore u januaru 2007. godine izašlo je čak 60,6 odsto birača

Foto: Mladen Šurjanac / Ringier

Na parlamentarne izbore u januaru 2007. godine izašlo je čak 60,6 odsto birača

Loše vreme, ali i prilično visoka izlaznost, zabeležena je i u aprilu 2016. godine kada je na birališta izašlo 56,07 odsto birača.

S druge strane, dve godine ranije, 2014. godine, u gotovo idealnim vremenskim uslovima izlaznost je bila manja – oko 53 odsto.

Loše vreme utiče na birače koji se kolebaju

Politički analitičari smatraju da loše vreme može da utiče samo na birače koji se kolebaju. Kako kažu, u slučaju lošeg vremena, a niske motivacije, jedna grupa birača će ostati kod kuće.

S druge strane, vremenske prilike sigurno neće uticati na one koji su odlučili da će glasati i koga će zaokružiti, tvrde analitičari.

Inače, u nedelju se izbori održavaju u ukupno 89 gradova i opština.



Izvor

You may also like